Akcija Petarda sa ciljem zaštite mladih od negativnih posljedica pirotehničkih sredstava

Službenici Centra bezbjednosti Bar ovih dana sprovode akciju pod nazivom „Petarda“. Akcija ima za cilj sprječavanje trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstava tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Aktivnost je započeta 15. decembra i trajaće do 15. januara naredne godine, a realizuje se u saradnji sa Carinom, nadležnim inspekcijskim službama i Komunalnom policijom.

Ilustracija

“Shodno Zakonu o eksplozivnim materijama, a u cilju zaštite života, zdravlja i bezbjednosti ljudi, te zaštiti životne sredine i imovine, Ministarsvo unutrašnjih poslova donijelo je Naredbu o zabrani prodaje i upotrebi pirotehničkih sredstava razreda II- petardi. Tokom novogodišnjih i božićnih praznika zabranjuje se prodaja i upotreba ove vrste pirotehničkih sredstava. Što se tiče ostalih proizvoda iz razreda II, oni će se nalaziti u prodaji u vremenskom periodu koji je predviđen Zakonom o eksplozivnim materijama- od 20. decembra ove godine do 15. januara 2022. godine”, saopštio je za Radio Bar i Bar Info Siniša Stojović, komandir Stanice policije Centra bezbjednosti Bar.  

Važno je napomenuti, kaže Stojović, da će se ova sredstva prodavati isključivo osobama starijim od 18 godina u specijalizovanim prodajnim objektima koji ispunjavaju propisane tehničke uslove.

“To znači da prodaju pirotehničkih sredstava mogu vršiti samo ovlašćeni distributeri koji posjeduju potrebnu dozvolu izdatu od strane Ministarstva unutrašnjih poslova- Direktorata za vanredne situacije, na mjestima i na način kako je to zakonom propisano”, precizira komandir i upozorava na negativne posljedice upotrebe pirotehničkih sredstava.

“Tokom proslave novogodišnjih i božićnih praznika, uslijed neadekvatne upotrebe pirotehničkh sredstava, pri čemu se prvenstveno misli na petarde, veliki broj lica zadobije lakše ili teže povrede. Među povrijeđenima najbrojnije su osobe mlađe od 15 godina. Sa željom da predstojeći praznici proteknu u bezbjednoj atmosferi, apelujemo na građane, a naročito na mlađu populaciju, da ne koriste nedozvoljena pirotehnička sredstva čijim nestručnim rukovanjem mogu nastati trajne posljedice po njihovo zdravlje”, zaključuje Stojović.

Share.

Comments are closed.