Aničić: Kada bi se svi pridržavali propisa, saobraćajne negode bi se rijetko dešavale

Gost emisije Radio Bara Promenada utorkom, koju uređuje i vodi Vjera Knežević Vučićević, bio je stariji policajac prve klase u Centru bezbjednosti Bar, Slavko Aničić.

BAR INFO: Jeste li zadovoljni stanjem u saobraćaju na području barske opštine- poštuju li učesnici pravila i obaveze?
ANIČIĆ: U principu da, mada ima i izuzetaka, a najteže je izboriti se sa lošim navikama višestrukih povratnika u činjenju prekršaja. Ipak, predanim radom pripadnici saobraćajne policije nastoje da tu pojavu svedu na najmanju moguću mjeru.

BAR INFO: Ingerencije i obaveze saobraćajnih policajaca su zaista brojne. Kao ilustraciju nije naodmet navesti da Zakon o saobraćaju, kojim se uređuju pravila saobraćaja na putevima, obaveze učesnika u saobraćaju, naredbe koje se moraju poštovati i još zaista mnogo toga, broji 154 strane. Koliko je saobraćajnih nezgoda registrovano tokom ove godine na području barske opštine?
ANIČIĆ: Od početka ove godine do kraja oktobra dogodilo se 411 saobraćajnih nezgoda, u kojima je 121 osoba zadobila lakše ili teže tjelesne povrede. Smrtno su stradale četiri osobe. 

BAR  INFO: Šta pokazuje statistika, koji su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda?
ANIČIĆ: Izdvojio bih vožnju u alkoholisanom stanju i brzinu neprimjerenu propisima i uslovima na  putu. U ljetnjem periodu najčešće su saobraćajne nezgode do kojih dolazi zbog nedržanja prednjeg čeonog odstojanja između automobila. Nijesu rijetki ni nezgode usljed nepropuštanja pješaka na obilježenom pješačkom prelazu.

BAR INFO: Kakve su kazne za prekršaje, smatrate li da su usklađene sa crnogorskim standardom? Nerijetko se može čuti da su previsoke.
ANIČIĆ: Smatram da novčane kazne u odnosu na one koje važe u regionu nijesu velike, čak bi, prema mom mišljenju za neke prekršaje trebale biti veće (preticanje preko pune linije, preticanje kolone vozila, vožnja pod uticajem alkohola, veliko prekoračenje brzine, prolazak kroz crveno svijetlo, korišćenje mobilnog telefona)…

BAR INFO: Budimo konkretni- koliko nesavjesni vozači plaćaju kada prekrše zakon u slučaju najzastupljenijih prekršaja: neprimjerene brzine, preticanja na punoj liniji, vožnje pod dejstvom alkohola, upotrebe mobilnog telefona, nekorištenja pojasa…?
ANIČIĆ: Što se prekoračenja brzine tiče, kazna se određuje u zavisnosti da li je prekršaj napravljen u naseljenom mjestu ili van njega. Za manja prekoračenja do 30 km/h u naseljenim  mjestima i van naseljenog mjesta do 50km/h kazna se kreće u rasponu od 30 do 50 eura. Za veća prekoračenja brzine piše se prekršajna prijava i privremeno oduzima vozačka dozvola, a kazna se plaća kod sudije za prekršaje. Za prekoračenje od 30 do 50 km/h u naselju i od 50 do 70 km/h van naseljenog mjesta kazna iznosi od 80 do 350 eura. Za brzinu veću od ograničenja od 50 do 70 km/h u naselju, odnosno 70 do 90 km/h van naselja novčana kazna je od 100 do 400 eura. Za brzinu veću od propisane za 70 km/h u naselju, odnosno 90 km/h van naselja kazna je od 150 do 1000 eura. Za preticanje na punoj liniji kazna je od 70 do 250 eura. Ako vozač pretiče ili obilazi kolonu vozila biće mu napisana prijava i privremeno oduzeta vozačka dozvola, a za taj prekršaj moraće da plati od 80 do 350 eura. Za preticanje u tunelu, nepreglednoj krivini, preticanje sa ugrožavanjem drugih učesnika, piše se prekršajna prijava, oduzima vozačka dozvola, a kazna je od 100 do 400 eura. Upotreba mobilnog telefona tokom vožnje kažnjava se sa 50 eura, a neupotreba pojasa 30 eura. Kazna se umanjuje za trećinu iznosa ako se plati u roku od osam dana.

BAR INFO: Koje mjere i akcije policija preduzima da bi stanje na crnogorskim putevima bilo bezbjedno i odvijalo se nesmetano?
ANIČIĆ: Rad policije podrazumijeva preventivne i represivne mjere, za šta je neophodno stalno prisustvo na najfrekventnijim putnim pravcima koje su se analizom označene kao “kritične” tačke. Veoma često organizujemo i akcije pojačanog nadzora kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou, a sve sa ciljem smanjenja broja prekršaja i prevencije udesa. Pri tome posebno izdvajam akcije koje za cilj imaju smanjenje broja vozača koji sijedaju za volan pod uticajem alkohola, prekoračenje brzine, koriščćenje mobilnog telefona, prolazak kroz crveno svijetlo…

BAR INFO: Da li saobraćajna infratruktura, signalizacija, oznake na putu, prate standarde, može li se ustvrditi da taj segment ni u kom slučaju nepovoljno ne utiče na broj saobraćajnih udesa?
ANIČIĆ: Ne bih rekao da saobraćajna infrastruktura u Crnoj Gori utiče na saobraćejne nezgode. U posljednje vrijeme dosta je urađeno na obilježavanju vertikalne i horizontalne signalizacije, povećan je i broj saobraćajnih znakova pored puta… Kada bi se svi učesnici u saobraćaju pridržavali propisa, saobraćajne negode bi se rijetko dešavale. Poseban apel upućujem vozačima da tokom loših vremenskih uslova sami prilagode vožnju stanju i uslovima na putu.

BAR INFO: Na koji način je učesnik u saobraćajnom udesu dužan da se ponaša nakon udesa, naravno, ukoliko je u stanju? Koji su koraci koje je u obavezi da preduzme?
ANIČIĆ: Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, u kojoj je neko lice zadobilo tjelesne povrede ili smrtno stradalo, ili je nastala velika materijalna šteta, dužan je da zaustavi vozilo, isključi motor, uključi sve pokazivače pravca, postavi sigurnosni trougao na bezjednom rastojanju, obavijesti nadležni organ i ustanovu za pružanje hitne medicinske pomoći i upozori ostale učesnike u saobraćaju o nezgodi. Osim toga treba i da upozori sva lica da se sklone sa kolovoza, kako ne bi bila povrijeđena i uništavala tragove nezode. Pored obavještenja nadležnih i ostanka na mjestu nezgode do dolaska službenika policije i završetka uviđaja, treba i da ukaže pomoć povrijeđenima u skladu sa znanjem, sposobnostima i mogućnostima. Pritom je u obavezi da vodi računa da ne izazove nastajanje novih i uvećanje postojećih posljedica i povreda. Bitno je i da obezbijedi tragove i predmete nezgode, naravno, pod uslovom da time ne ugrožava bezjednost. Što se tiče manjih nezgoda, praksa je da vozači međusobno razmijene podatke, jedan od njih prihvati krivicu i za pričinjenu štetu uplati osiguravajućoj kući.

BAR INFO: Koje komplete od dodatne opreme svaki vozač mora da ima u svom automobilu?
ANIČIĆ: Vozač je dužan da posjeduje prvu pomoć, sajlu za vuču, rezervne sijalice, trokut, rezervni točak i, u posljednje vrijeme, prsluk sa svjetlosno- reflektujućim osobinama.

BAR INFO: Da li roditelji poštuju pravilo da na prednjem sjedištu ne smiju prevoziti dijete mlađe od 12 godina i da dijete do pet godina mora sjedjeti u autosjedalici za taj uzrast?
ANIČIĆ: U posljednje vrijeme broj roditelja koji se ne pridržavaju tih pravila je sve manji. Svjedoci ste da su naše partole svakodnevno u blizini škola, pogotovo kada roditelji dovoze ili odvoze djecu, pa tako sigurno i preventivno djelujemo.

BAR INFO: Kakva je procedura dokazivanja saobraćajnog prekršaja?ANIČIĆ: Kada su manji prekršaji u pitanju, uglavnom je to našim ličnim opažanjem. Što se tiče prekoračenja brzine, posjedujemo laserske radare čiji se snimci čuvaju i prosljeđuju sudiji za prekršaje. U našoj stanici policije raspolažemo vozilom, tzv. “presretačem” koji bilježi sve vrste prekršaja. Kada je u pitanju vožnja pod dejstvom alkohola, imamo ručne dregere novije generacije koji bilježe datum, vrijeme i rezultat alkotestiranja. Svi uređaji se redovno kontrolišu i baždare.    

BAR INFO: Da li Barani voze ispravna vozila?
ANIČIĆ: Uglavnom da, ali ima izuzetaka. Kada posumnjamo u ispravnost vozila, u saradnji sa stanicama za tehnički pregled, insistiramo da se vozilo podrvrgne vanrednom kontrolnom pregledu.

BAR INFO: Kakve su kazne u slučaju ostavljanja automobila koji nijesu u voznom stanju na parkinzima? Na drugoj strani vozači se žale na nedostatak parking prostora u centru. Da li, iako je to direktna nadležnost Komunalne policije, saobraćajna policija ima udjela u rješavanju tog probelma?
ANIČIĆ: Složio bih se da fali parking prostora. Neispravna vozila su nadležnost isključivo Komunalne policije.  

BAR INFO: Je li se nekada desilo da vozača kaznite zbog prespore vožnje, jer i to, složićete se, ometa odvijanje saobraćaja?
ANIČIĆ: Naravno da vozači sporom vožnjom ometaju normalno odvijanje saobraćaja, naročito ako su uslovi za vožnju povoljni. Uglavnom su to teretna vozila koja, kada ih uočimo, isključimo iz saobraćaja na pogodno mjesto pored puta, dok se gužva koju je napravilo ne raščisti. Do sada nijesam nikoga kaznio zbog spore vožnje. 

BAR INFO: U Baru ima dosta biciklista. Za njih još uvijek nema biciklističkih staza, a kao vozač, tvrdim da se ne pridržavaju propisa, pa su zaista ugrožena kategorija u saobraćaju. Jedno od osnovnih pravila, a oni ga mahom ne poštuju, je da kada prelaze “zebru”, biciklo moraju gurati pored sebe…
ANIČIĆ: U Baru, nažalost, ne postoje biciklističke staze, pa su biciklisti primorani da se kreću kolovozom i trotoarima. Nadam se da će nadležni u opštini prepoznati ovaj problem i da će zbog evidentno sve većeg broja biciklista na barskim ulicama, učiniti nešto po tom pitanju. A što se tiče prelaska preko obilježenog pješačkog prelaza, tačno je, koliko sam i ja mogao da primijetim, mali je broj biciklista koji guraju biciklo pored sebe.

BAR INFO: Da li je, prema Vašoj procjeni, u Baru bezbjedno kretanje lica sa invaliditetom?
ANIČIĆ: Ovaj problem je u užem dijelu grada donekle riješen izgradnjom ulaznih i silaznih rampi za kolica, dok za širi dio grada to nije slučaj. Primjetno je i da se lica sa invaliditetom kolicima kreću po kolovozu, dovodeći sebe u opasnost.

BAR INFO: U posljednje vrijeme dosta se govori, i dobro je da je i to pitanje pokrenuto, o  tome da su i policajci žrtve neprijatnih situacija. Kada se one dešavaju i kako reagujete?
ANIČIĆ: S obzirom da radim na poslovima kontrole i regulisanja saobraćaja, najčešći problem te vrste prave lica koja upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola. Nijedna osoba nije ista kada je trijezna i kada popije. Tako da oni koju popiju čašicu više su u stanju da kažu ili urade nešto što ne bi kada su trijezni… Kada se otrijezne, izvinjavaju se. Što se mene tiče, nastojim da u tim situacijama, ako nije zaista pretjerano, budem fleksibilan. U slučaju kada pretjeraju sa neprimjerenim ponašanjem, pored prekršajne prijave iz ZOBS-a, postoji i mogućnost podnošenja i prijave za omalovažavanje ili napad na policijskog službenika.

BAR INFO: Svjedoci smo saobraćajne nekulture i nepoznavanja propisa i kada su pješaci u pitanju. Šta pokazuje praksa, kažnjavate li i njih i za koje prekršaje?
ANIČIĆ: Pješaci često prave prekršaje, ne gledaju gdje će preći ulicu, čime dovode kako sebe, tako i druge učesnike u saobraćaju u opasnost. Oni su, kao i vozači, učesnici u saobraćaju, pa tako nerijetko i njih sankcionišemo. Naročito su ti prekršaji izraženi na Bulevaru Dinastije Petrovića, gdje prelaze cestu i pored postavljene ograde. Za prelazak ulice van pješačkog prelaza kazna je 30, dok za prelazak na crveno svijetlo iznosi 50 eura.

BAR INFO: Sve je veći broj policajki u vašim redovima. Lijepo ih je vidjeti u uniformama, a bije ih glas da su mnogo “opasnije” od kolega… Koliko u tome ima istine?
ANIČIĆ: Ne bih se složio da su “opasnije”. One su ravnopravne sa nama i savjesno obavljaju posao. Vozači vjerovatno malo drugačije reaguju kada ih zaustave naše koleginice, možda im malo lakše padne kada ih one kazne.

BAR INFO: Lijepa akcija koja se organizuje posljednjih godina je edukacija mališana u osnovnim školama o nekim osnovnim pravilima u saobraćaju. Jeste li zadovoljni kako najmlađi usvajaju znanja i, još važnije, da li ga primjenuju u praksi?
ANIČIĆ: Godišnji plan obuhvata i edukaciju mališana u svim osnovnim školama na području opštine. Poznato je da mališani brzo “upijaju” i uče, ali bih pritom apelovao na roditelje i nastavnike da se i oni ozbiljnije pozabave tom problematikom i utiču na ponašanje najmlađih.

BAR INFO: Barski policajci prepoznati su i po humanitarnim akcijama. Jedna od onih koja zavređuje posebnu pažnju je dobrovoljno davanje krvi. I Vi ste redovan učesnik. Iz godine u godinu, u susret 02. Oktobru, Danu policije pripadnici ove službe u saradnji sa Centrom za transfuziju Opšte bolnice daju krv. Koliko je jedinica krvi prikupljeno ove godine?
ANIČIĆ: Tako je. Redovan sam davalac i posebno sam ponosan na to. Pored svečanosti koju priređujemo u Centru bezbjednosti svakog 2. Oktobra, organizujemo i humanitarnu akciju dobrovoljnog davanja krvi. Ove godine prikupljeno je 30 jedinica krvi.

BAR INFO: Slovite za izuzetno rigidnog saobraćajnog policajca. Da li se ikada desilo da Vi progledate kroz prste nekom vozaču ili je urbana legenda među Baranima da se to nije desilo?
ANIČIĆ: Nije tako. Za sebe bih rekao da svoj posao radim časno, savjesno i profesionalno. Tokom 23 godine, koliko radim u Centru bezbjednosti Bar nikada nijesam bio kažnjavan, a nijesam imao ni pritužbe od strane građana na moj rad. Naš posao se ne svodi isključivo na kažnjavanje, ima dosta preventivnih mjera, pa u slučaju da nije u pitanju veliki prekršaj dešava se da ne kaznim vozača.

Share.

Comments are closed.