Anita Alković- jedna od najjačih u Power liftingu

Potvrda da uspješne žene nijesu rijetkost u vremenu u kome živimo, je i svestrana Baranka Anita Alković. Kada se spoji ugodno sa korisnim- profesionalna karijera u Vojsci Crne Gore i sport (o kojem se doduše i ne zna baš mnogo), onda je zadovoljstvo veće. Anita, pripadnica VCG (specijalne jedinice Pomorski diverzant), od nedavno je i jedna od najjačih žena u Power liftingu, kategoriji do 67 kilograma. U gostovanju na talasima Radio Bara, sumirala je utiske sa nedavno okončanog prvenstva u ovom sportu za izdržljive…

RB/BI: Otkud dama u ovoj priči, približi nam o kakvom je sportu riječ, kada si počela da se njime baviš i ko ti je instruktor?

ANITA: Počela sam sasvim slučajno, jer sam ranije trenirala MMA kod našeg Baranina Danila Jovovića. Prelaskom na personalne treninge kod Srđana Vukićevića, zavoljela sam tegove i dizanje velikih kilaža… Kada sam počela sa teretanom, tu su bili i Rade Merdović i Miloje  Sekulić, ali sam powerlifting zavoljela uz Miloša Cecanovića i Nikolu  Lazovića, koji su mi dali savjete i pokazali  kako zapravo izgleda trening powerliftera u teretani “TopGym” u Podgorici. U ovom sportu sam  profesionalno pet mjeseci, a pripreme su trajale dosta dugo. Nažalost, sa prekidima zbog Covida- 19, a i zbog radnog angažmana u Vojsci.

RB/BI: Kako je doslo do saradnje sa klubom iz Tivta, za koji sada nastupaš?

ANITA: Do saradnje sa klubom “Natural 100%” iz Tivta, došlo je slučajno. O njima sam saznala preko druga Rada Merdovića i prijavila sam se. Takmičar Luka Zubonja, takođe iz Bara je bio uspješan- osvojio je drugo mjesto u kategoriji do 110kg. Rekla bih da je to veliki uspjeh za nas dvoje, jer je konkurencija bila izuzetno jaka. Sa iskusnijim takmičarima postigli smo sjajne rezultate.

RB/BI: Uspjeh je veći zbog toga što ti je ovo bilo prvo takmičenje. Koliko je bilo učesnika i ko je bio organizator?

ANITA: Tako je. Već na prvom takmičenju sam oborila rekord Crne Gore. Prvo mjesto sam osvojila 29. maja u Bench press Raw juniorke i u čučnju Raw juniorke i proglašena za ”apsolutnu najjacu ženu” u čučnju Raw, a 30. maja sam oborila državni rekord u kategoriju do 67.5kg Powerlifting Raw juniorke i proglašena sam za “relativno najjacu žena i u toj kategoriji. Moram naglasiti da je tu i Bojan Drobnjak koji je proglašen za “najjaceg čovjeka”. Naš klub “Natural 100%” je dobio titulu  najboljeg kluba u powerliftingu. U dva dana oboreno je 23 rekorda, uz učešće 73 takmicara. Tu su bili predstavnici Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Organizator Nikola Lazović je uz pomoć  “Powerlifting saveza Crne Gore”, uspio da sve organizuje na vrhunskom nivou. Ovom prilikom bih pohvalila organizatore koji su dali sve od sebe da sve bude na visokom nivou, a takođe i sponzore koji su bili tu da podrže otvaranje državnog takmicanja u Powerliftingu.

RB/BI:  Šta za tebe znači ova titula i kako izgleda jedan tvoj dan- od treninga do ishrane?

ANITA: Ova titula je samo početak i znači mi mnogo, jer je dokaz da se trud isplatio. Moj običan dan je potpuno isplaniran. Na poslu sam od sedam do 15 sati. Naravno, poslije posla slijedi trening, pa odmor. Što se ishrane tiče, pokušavam da ispratim koliko mogu. Sljedeće takmičenje  je za nekoliko mjeseci, tako da ću se spremati za još bolje rezultate i odlazak na Balkansko, Evropsko i Svjetsko prvenstvo. U Baru je prije nekoliko godina bilo revijalno takmičanje, pa bi se nešto slično ponovo moglo pokrenuti i organizovati Za to, kao i uvijek, treba samo malo dobre volje i finansijske podrške.

Share.

Comments are closed.