April u OŠ Anto Đedović u znaku brojnih aktivnosti

April  je u OŠ „Anto Đedović“ protekao je u znaku obilježavanja važnih datuma u međunarodnom kalendaru, kao i učešću na takmičenjima na kojima su talentovani učenici ove škole postigli značajne rezultate.

Posebnim programima i aktivnostima obilježen je Svjetski dan planete Zemlje, a između ostalog, učenici drugog razreda su u školskom dvorištu posijali cvijeće.

Učenici ove obrazovne ustanove učestvovali su u sportsko ekološkom događaju “Matirajmo otpad”, u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Opštinom Bar, kao i  DOO Komunalne djelatnosti Bar. U proljećnoj akciji za bolji i čistiji izgled grada doprinos su dali postavljanjem „stanice za matiranje otpada“ 21.aprila na vidnom mjestu, a zasađene su i masline u školskom dvorištu u saradnji sa DOO Komunalne djelatnosti Bar.  Planirano je da mladi ekolozi vode brigu o funkcionisanju „stanice za matiranje otpada“ i svojim radom doprinesu  ljepšoj i čistijoj životnoj sredini.

 Zbog epidemioloških mjera, planirana šahovska takmičenja u rješavanju šahovskih problema održana su u više dana u manjim grupama. Na različitim lokacijama takmičilo se oko 100 barske djece, različitih uzrasnih kategorija od I do IX razreda, 21.aprila  šahovski turnir održan je u OŠ “Anto Đedović” .

Koordinatorka projekta „Matirajmo otpad“ ,  predstavnica Ministarstva ekologije i uređenja prostora, Branka Milašinović ovoj obrazovnoj ustanovi uručila  je  diplomu i priznanje za učešće u ovoj ekološkoj  manifestaciji i   izuzetan doprinos ciljevima projekta , a to su jačanje ekološke svijesti i razvijanje ljubavi prema šahu.

Članovi Aktiva društveno – jezičke grupe predmeta su, u saradnji sa direktoricom Stankom Vukčević,  u periodu od 19. do 23.aprila, nizom prigodnih aktivnosti obilježili Dan knjige, sprovedena je anketa o najomiljenijim lektirama, organizovana je debata na temu „Mogu li knjige promijeniti svijet“, kao i radionice na teme: „Budi glavni lik“ (VI razred) i „Dođi u moju priču“ (VIII razred).

Profesorice engleskog jezika Marija Đuričić, Lidija Ivanković i Danijela Đuranović su putem prezentacija upoznale učenike sa značajem čitanja kao jednom od osnovnih vještina u učenju stranih jezika. Organizovale su i debatu na temu „Omiljena knjiga“.

Preko inserta iz filma „Pinocchio“ koji je snimljen po istoimenom djelu profesorica italijanskog jezika Sanja Šarac je upoznala učenike sa tom bajkom. Na osnovu odgledanog inserta iz filma, učenici su crtali stripove. Pripremili su i prezentacije o biografijama poznatih italijanskih pisaca i o njihovim najvažnijim djelima.

Učenici IX razreda su, uz podršku profesorice istorije Dijane Božović, odabrali po jedan umjetnički tekst sa temom koja se obrađuje iz istorije i predstavili ga na kreativan način. Izložba učeničkih radova je postavljena u holu škole i izazvala veliko interesovanje učenika i nastavnika.

U razrednoj nastavi Dan knjige obilježen je realizacijom kreativne radionice „Pinokio“ u II-1 , dana 23.aprila, a u okviru projekta „Učimo da učimo“ –razvoj ključnih kompetencija. Sve aktivnosti dio su manifestacije „Noć knjige 2021“ koja se svake godine tradicionalno obilježava širom Crne Gore povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Ovogodišnja tema je „Ljekovita moć knjige“ ,

Među šest najboljih radova na konkursu Generalnog sekretarijata vlade povodom obilježavanja Mjeseca Evrope je i učenica OŠ “Anto Đedović” Anđelija Đurković,VII-1.

Pod sloganom „Druže moj evropski“ a  po scenariju Dijane Božović- profesorice istorije, u školi i na još nekoliko gradskih lokacija snimljen je video spot. Učestvovali su učenici VIII-2, a spot je snimljen u želji da se  promovišu prave vrijednosti među djecom, jednakost u svakom smislu te riječi, pogotovo što živimo u multikulturalnom gradu kakav je Bar. Učešče u ovom projektu podržala je direktorica škole Stanka Vukčević,prof.

Na Literarnom takmičenju za najbolje literarne radove učenika osnovnih škola Niškog kreativnog studija i Internet časopisa za podsticanje dječjeg stvaralaštva Tabla“ za literarni rad Dan kraj bolesnika”, prvu nagradu dobila je Vinka Zec (VII-1), dok je drugu nagradu dobila Anđelija Đurković (VII-1).Literarni radovi sa ovogodišnjeg konkursa će biti predstavljeni u Internet časopisu za podsticanje dječijeg stvaralaštva „Tabla“ , kao i u Zborniku radova koji će izaći u elektronskom obliku.

U  sportskim vanškolskim aktivnostima, uspjeh su postigli Sara Mujovi (III-1),  Nađa Knežević , Petra Iličković, Uroš Mijović i Mihaela Jovović (IV-1) i Anabela Mujovi (IX-2),

Profesori OŠ “Anto Đedović”, Rodoljub Pikula, Milica Joksimović i Nikola Dukić pohađali su, u organizaciji Britanskog savjeta, tromjesečnu obuku iz engleskog jezika.

Profesorica razredne nastave Vesna Čabarkapa pohađala je radionicu „Medijski opismenjeni predavači – preduslov za kvalitetno obrazovanje zumera i generacije alfa”, koju je organizovao Fakultet političkih nauka u saradnji sa Agencijom za elektronske medije u okviru projekta „Medijska i informacijska pismenost u funkciji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja mladih”.

Profesorica  Ljiljana Milović učestvovala je na konferenciji Digitalno obrazovanje, koju je organizovao Centar za obrazovne tehnologije na Zapadnom Balkanu u saradnji sa Ministarstvom prosvete,nauke   i tehnološkog razvoja, Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Timom za socijalno smanjenje siromaštva i Fondacijom Petlja. Ona je aktivno učestvovala u IPSOS-ovom regionalnom istraživanju, a pohađala je panel diskusiju “Djeca u svijetu medijskih čuda”. Ona je i autorka rada „Upotreba pitanja kroz igru u nastavi domaće lektire“ koji je objavljen u 4. broju stručnog časopisa  za pedagošku teoriju i praksu „Vaspitanje i obrazovanje“ .

Njen kolega prof. Nikola Dukić  autor je zadataka u 12. broju ovogodišnje „Dijagonale“, matematičkog lista za učenike osnovne škole Udruženja nastavnika matematike Crne Gore) . Objavljeni su njegovi zadaci za vježbu , kao i prijedlog zadataka za IV pismeni zadatak za šesti razred, dok je profesorica Danijela Boljević dobila je  više zvanje Ministarstva prosvjete .

U odjeljenju VI-2, 26.aprila održan  je na sportskom terenu u dvorištu škole pokazni čas ragbija.  Demonstrator i asistent u držanju časa je pripravnik i aktivni ragbi igrač Dušan Vučićević, prof. Čas je realizovan u saradnji sa  prof. Milošem  Pantovićem.

Na časovima istorije tokom aprila, profesorica Dijana Božović učenicima devetog razreda postavlila je zadatak na temu koja se obrađuje: Jugoslavija u II Svjetskom ratu, i to tako što je ponuđeno nekoliko koraka u oslikavanju gradiva sa naglaskom da se zadrže na onom koraku koji ih je najviše zainteresovao. Time je data mogućnost da iskažu svoje dodatno interesovanje (književno stvaralaštvo, filmska umjetnost, likovna umjetnost). Teme koje su se na ovaj način nametnule, od učenika su stvorile predavače na časovima.

Krajem aprila urađena je deratizacija škole, uređeno školsko dvorište, a državna sanitarna inspekcija i sanitarna inspekcija Doma zdravlja Bar ocijenile su da su uslovi u školi, kao i poštovanje epidemioloških mjera na zavidnom nivou.

OŠ “Anto Đedović” učestvuje u istraživanju NVU Djeca Crne Gore, u sklopu projekta “Pravo na život bez diskriminacije”.

Da je lekcija humanosti najvažnija od svih lekcija u školi, pokazali su time što su izdvojili sredstva i novčano pomogli liječenje dječaka iz Rožaja, braće Kardović.

Upis i testiranja prvaka počeli su 1. aprila, a sredinom ovog mjeseca obavljena je i eksterna provjera znanja.

Share.

Comments are closed.