April u OŠ Anto Đedović

April u OŠ Anto Đedović obilježila su brojna takmičenja, važni datumi, kao i upis prvaka.

Na opštinskom školskom prvenstvu u atletici, 3. aprila, Andrea Rajšić i Savo Bogunović bili su prvi u trci na 100 metara, Anabela Mujovi bila je prva u trci na 300 metara, a Srđan Lunić u trci na 600 metara. U štafeti 4 x 100 metara, predstavnici ove obrazovne ustanove bili su prvi, a Mia Ražnatović zauzela je prvo mjesto u skoku u dalj, te ne čudi što je škola prva i u ekipnom plasmanu.

Učenici ove škole istakli su se i na regionalnom školskom takmičenju u atletici, ekipno su bili prvi. Savo Bogunović osvojio je prvo, a Andrea Rajšić drugo mjesto u trci na 100 metara. Na 300 metara Anabela Mujovi bila je prva, dok je Tijana Nikolić bila treća u trci na 600 metara. Na 800 metara prvi je bio Srđan Lunić, a u trci na 4×100 metara osvojeno je drugo mjesto.

Mia Ražnatović bila je prva u skoku u dalj, a Ana Đuričić treća u bacanju kugle.

Mentor mladih sportista je Miloš Pantović,prof.fizičkog vaspitanja.

Na opštinskom takmičenju u rukometu, dan kasnije, muška ekipa osvojila je drugo mjesto.

Za drugo mjesto, na ekipnom prvenstvu osnovih škola u šahu izborili su se učenici: Viktor Ćinćur, Ivan Kuroptev, Nikola Potpara, Emel Muković i Asmir Rujović. Mentor učenicima naše škole bio je profesor Rodoljub Pikula, prof. razredne nastave. Takmičenje je počelo minutom ćutanja u znak sjećanja na Slađanu Mijatović, profesoricu matematike iz OŠ “Anto Đedović” koja je svake godine dovodila ekipu na takmičenje i sa talentovanim šahistima osvajala mnogobrojne nagrade.

U Sportskom centru Morača, 10. aprila, kao uvertira kvalifikacione utakmice za odlazak na Evropsko prvenstvo seniorskih reprezentacija Crne Gore i aktuelnog olimpijskog i svjetskog šampiona Danske, odigrano je finale liga sistema u rukometu. Ekipa OŠ “Anto Đedović” osvojila je 2. mjesto.

Medalje, diplome i pehare dobili su golmani-Aldin Agović, Luka Bjelojević i Miloš Janković; bekovi – Aleksa Ražnatović, Enes Mulić, Emir Međedović, Miloš Raketić, Blažo Krivokapić, Mihailo Novaković; krila-Danilo Milović, Denis Latić, Srđan Lunić, Senil Kaplani, Emil Ličina; pivoti-Aleksa Okuka, Petar Vranković, Jovan Krgović; mentor: Miloš Pantović,prof.fizičkog vaspitanja. Priznanja im je uručio predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Petar Kapisoda.

Povodom „Aprila-mjeseca knjige“, realizovane su brojne aktivnosti.

Na 14. Međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici, Izdavačka kuća „Obodsko slovo“ organizovala je 09.04. edukativnu radionicu „U carstvu Pipi Duge Čarape“ namijenjenu najmlađim učesnicima Sajma. Radionicu je,u okviru godišnjeg plana rada školske biblioteke i saradnje sa kulturnim institucijama, realizovala profesorica Ljiljana Milović. U dramatizaciji ovog književnog lika učestvovale su učenice Nikolina Nreković, Jelena Gromova i Lana Vukčević, članovi bibliotečke sekcije.

U okviru Godišnjeg plana rada i obilježavanja važnih datuma u školskom kalendaru škola se priključila se proslavi Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23.aprila. U okviru časova, vannastavnih i slobodnih aktivnosti organizovane su brojni sadržaji. Učenici III-1 sa odjeljenjskim starješinom Milicom Pješčić pisali su literarne radove na slobodnu temu. A onda su od toga napravili zbornik radova-knjigu koju su naslovili „Naše priče“. Bila je to prilika za razgovor o knjigama i načinu na koji one nastaju. U okviru rada školske biblioteke, Ljiljana Milović je učestvovala u programu „Noć knjige“. Sarađujući sa izdavačkom kućom „Obodsko slovo“, realizovala je edukativnu radionicu „Pusti brigu,uzmi knjigu“ dajući tako doprinos čitanju i promociji knjige iz programa domaće lektire.

U okviru akcije „Učenici kao bibliotekari“ učenici su radili u školskoj biblioteci, a zaposleni su se kolektivno učlanili u Narodnu biblioteku „Ivo Vučković“.

Kreativni čas domaće lektire „U carstvu Pipi Duge Čarape“ realizovan je sa učenicima II-2 (odjeljenjski starješina Rodoljub Pikula, prof.razredne nastave). Aktivnosti na času su osmišljene tako da podstiču dječiju maštu, slobodu, igru, radoznalost, pitanja i učenje kroz upitanost.

Čas je organizovan povodom implementacije naučenog na seminaru „Upotreba pitanja u nastavi/učenju“ čije su autorke Radmila Bajković i Tatjana Vujović, naše sugrađanke. Program je akreditovan od Zavoda za školstvo,a u školi je organizovan u okviru programa profesionalnog razvoja .U okviru kampanje „Budi dio nas“, koja je održana je 18. aprila na Trgu Vladimira i Kosare, predstavnici Ministarstva odbrane su građanima u Baru prezentovali svoju opremu i naoružanje, i zainteresovane uputili na to kakve su mogućnosti obrazovanja i zaposlenja u ovoj prestižnoj državnoj službi.

Barani su u velikom broju posjetili štandove Ministarstva odbrane. Među posjetiocima su bili i učenici IX razreda ove obrazovne ustanove. Oni su sa odjeljenjskim starješinama Lidijom Ivanković i Danijelom Đuranović prisustvovali ovoj prezentaciji u okviru programa časova odjeljenjske zajednice i teme izbor budućeg zanimanja.

Za učenike IX razreda, povodom upisa u srednju školu, u okviru programa časova odjeljenjske zajednice organizovan je razgovor na temu budućeg zanimanja, a predstavnici JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole predstavili su program svoje škole.

Povodom navršavanja 40 godina od katastrofalnog zemljotresa koji je 15. aprila 1979. zadesio Crnu Goru opština Bar je pripremila program obilježavanja ovog događaja.S ciljem upoznavanja javnosti sa svim organizacijama koje su pozvane da reaguju u vanrednim situacijama, a koje su dale nemjerljiv doprinos u nemilom događaju od prije četiri decenije, Opština Bar je15. aprila organizovala smotru na platou ispred sportske dvorane “Topolica”, kojoj su prisustvovali učenci VII,VIII i IX razreda predvođeni Ivanom Mrvaljević, prof. italijanskog jezika. Smotri je prisutvovala i direktorica Stanka Vukčević, prof. u okviru svog plana rada i saradnje sa lokalnom zajednicom.

Na prvom festivalu „Barske proljećne radosti“ ova škola nastupala je 19.04. Učenici su priredili program sa veselim koreografijama i šaljivim skečevima. U programu su učestvovali učenici IV i V razreda sa odjeljenjskim starješinama: Merisa Muratović, Marko Bulatović, Nataša Biberdžić, Vesna Čabarkapa i Arnela Alković, koja je bila koordinator.

U okviru festivala „Barske proljećne radosti“ (u organizaciji Žena Bara velikog srca) predstavnici škola su učestvovali u igri Pronađi blago. Školu su predstavljali učenici 5. razreda: Nemanja Đukanović, Anđelija Đurković, Nemanja Milošević (V-1), Teodora Kostić, Lazar Knežević i Jovan Lekić (V-2). U igri su bili uspješni i za to su nagrađeni medaljom za 1. mjesto i prigodnim poklonima.

Učenici OŠ „Anto Đedović“ učestvovali su i na manifestaciji „Planeta je naš dom“-na šetalištu povodom Dana planete Zemlje. Za uspješno učešće u likovnoj radionici dva učenika naše škole osvojila su nagrade : Milica Vesković (II-1)dobila je globus, a Artur Smirnov (II-2) dobio je trotinet. Učenici su na ovu manifestaciju išli u pratnji asistenata u nastavi Dragane Gvodenović-pedagoškinje, Biljane KaraćVukazić, prof. razredne nastave i vaspitačice Sandre Žižić, spec. predškolskog vaspitanja.

Osim ovih aktivnosti, realizovane u školi su realizovane brojne radionice, učenici su bili u prilici da pogledaju edukativne filmove, učestvuju u “Školi u prorodi”. Za starije razrede tokom aprila realizovano je nekoliko radionica u okviru projekta “Vještine za adolescenciju”. Obilježavajući važne datume uz zadatak projektnih aktivnosti je da razvijaju vrijednosti, stavove, vještine i znanje potrebne za život u 21. vijeku, u projektima su učestvovali i članovi nastavnice Vesna Čabarkapa, Arnela Alković i Ljiljana Milović, koje su sa učenicima na inovativan način obilježile Dan planete Zemlje, Svjetski dan knjige i Međunarodni dan porodica. Za doprinos projektu dobile su, zajedno sa učenicima, sertifikate i zahvalnice.

U školi je, na kraju trećeg ciklusa, za učenike IX razreda, obavljena eksterna provjera znanja.

Nikola Dukić, prof. matematike, učestvovao je na seminaru “Izazovi i mogućnosti proučavanja bezbijednosti saobraćaja u nastavnom planu i programu osnovnih škola”, koji je u Podgorici organizovala NVO “Alfa centar”, dok je Ljiljana Milović prisustvovala prezentaciji novih COBBIS servisa u Nacionalnoj biblioteci “Đurađ Crnojević” na Cetinju.

Učenici OŠ „Anto Đedović“ učestvovali su na literarnom i likovnom konkursu na temu profesionalne orijentacije koji je organizovao Biro rada Bar, kao i na konkursu povodom obilježavanja Dana Evrope, čiji je organizator Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore uz podršku Ministarstva prosvjete.

U školi se, tradicionalno prate uspjesi talentovanih učenika, a tokom aprila istakli su se mladi matematičari, programeri i sportisti.

U okviru “Otvorenih dana škole”, 25. aprila, održane su konsultacije sa roditeljima.

Share.

Comments are closed.