Atletska sezona na otvorenom startuje 13.juna

Upravni odbor Atletskog saveza Crne Gore usvojio je izmijenjeni kalendar takmičenja za 2020. godinu, u kome se predviđa početak sezone za 13.jun, dok je kraj sezone planiran za 18. decembar, atletskom trkom u Podgorici.

Raspored je utvrđen na osnovu preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva sporta i mladih.

“Kalendarom takmičenja predviđeno je da se održe sva nacionalna takmičenja za sve uzrasne kategorije u pojedinačnoj konkurenciji i to za cicibane, mlađe pionire, pionire, mlađe juniore, juniore i seniore, prvenstva Crne Gore u višebojima za sve uzrasne kategorije, prvenstvo Crne Gore u polumaratonu i maratonu, prvenstvo Crne Gore u planinskom trčanju kao i prvenstava Crne Gore na 5 km,10 km i 50 km na cesti – putu. Predviđeno je i održavanje ekipnih prvenstava Crne Gore u konkurenciji pionira, mlađih juniora, juniora i seniora. Pored toga, planirano je održavanje atletskih mitinga u Beranama, Pljevljima i Baru kao i održavanje marataona i polumaratona i atletskih trka povodom oslobođenja Nikšića, Podgorice, Danilovgrada i Cetinja”, kaže se u dopisu.

Savez je donio odluku da se klubovi oslobode plaćanja dosadašnje finansijske obaveze za učešća na takmičenje, tzv. “startnine”. Takođe, sve obaveze za realizaciju atletskih takmičenja u Crnoj Gori snosiće Savez i to za nabavku medalja, diploma, pehara, plaćanje službenih lica za takmičenje (delegate, atletskih sudija i tehničkih lica za organizaciju). Tu još spada i plaćanje korišćenja sportskih terena za organizovanje takmičenja. Sa BAF-om (Balkanskom atletskom federacijom) usaglašeno je održavanje Balkanskih šampionata za mlađe juniore, juniore i seniore, prvenstava Balkana u planinskom trčanju, krosu, maratonu i polumaratonu.

Pored realizacije kalendara takmičenja, sve aktivnosti Savez će realizovati shodno godišnjem planu i programu rada u svim segmentima funkcionisanja.

Posebna briga vodiće se o realizaciji programa najboljih takmičaara ASCG, kao i briga o najperspektivnijim juniorima. Savez će u tom cilju i dalje finansijski podržavati sve najbolje atletičare za realizaciju njihovih planova i programa, kao i plaćanje trenera koji rade sa najboljim atletičarima.

Savez će u saradnji sa Ministartsvom sporta i mladih opredijeliti i određeni novčani iznos u cilju podrške i pomoći atletskim klubovima. Poseban akcenat biće na realizaciji projekta “Dječija atletika”.
Pandemija koja je zaustavila u jednom dijelu realizaciju trenažnih aktivnosti nije nimalo umanjila aktivnosti ASCG koji će sve planirane aktivnosti i obaveze za ovu godinu uspjeti da realizuje, a prije svega uz podrsku Ministartsva sporta i mladih Crne Gore koje je i podržalo program ASCG za 2020.godinu, kao i podršku COK-a (Crnogorskog olimpijskog komiteta) u realizaciji priprema za olimpijske stipendije.

Share.

Comments are closed.