Autentični proizvodi barskog kraja i bogat program obilježili RiBar fest

Drugi RiBar fest upriličen je sinoć na Šetalištu kralja Nikole. Manifestacija koju je organizovala TO Bar, privukla je pažnju brojnih posjetilaca, kako zbog  ribe i raznih đakonija koje su nuđene na štandovima,  tako i umjetničkim programom barskih kulturno-umjetničkih društava „Jedinstvo“ i „Sveti Jovan Vladimir“. Najmlađe Barane i goste zabavljali su neobični animatori na štulama.

„Organizacija ove tipično primorske  manifestacije još jedan je dokaz da ne odustajemo od namjere da obogaćujemo i promovišemo ponudu barske opštine kao turističke destinacije“, riječi su vd direktora TO Bar, Ivana Kovača.

Miris ljeta, mora i Mediterana, ukusi ribe i domaćih proizvoda na štandovima, pjesma, igra i zabava objedinjeni su, po njegovim riječima, u festivalu koji pretenduje da postane tradicionalan.

„Roštiljdžije su, uz pomoć vrijednih barskih domaćica, pripremili plavu ribu – oko 700 kg svježe skuše, te niko nije ostao gladan“, siguran je Kovač.

Dodao je da su prošlonedjeljni tragični događaji na Cetinju uticali na promjenu programa, pa su za muzički ugođaj bili zaduženi članovi barskih folklornih ansambala, umjesto Tonija Cetinskog, koji će nastupiti  28. avgusta.   

„Osim štandova sa domaćim specijalitetima, umjetninama i suvenirima ručne izrade, TO Bar je, kazao je Kovač, osmislila i program za najmlađe, angažovanjem uličnih zabavljača na štulama „Animatori Montenegro“.

„Turistička sezona još ne jenjava, veliki broj gostiju je prisutan u Baru, zvanični podaci sa kojima trenutno raspolažemo govore da ih ima oko 18.000, sve teče po planu“, zadovoljan je Kovač, dodajući da priželjkuje da postsezona bude na nivou predsezone.

Za 2. septembar, vd direktora TO Bar najavljuje „Spičansku noć“ u Sutomoru, a dva dana nakon toga i „Festival grožđa“ u Virpazaru.

Proizvodi barskog privrednika Boža Šaltića zastupljeni su na brojnim sajmovima u zemlji i regionu koji su, po njegovim riječima, značajni ponajviše zbog susreta prodavca i kupca. Na svom štandu izlaže crne masline – barsku žuticu, djevičansko i extradjevičansko maslinovo ulje  i dvije vrste suvih smokava, biranih na poseban način, kako pojašnjava provlačenjem “kroz tri prsta”, koji naglašava da se “pravi kvalitet uvijek prepoznaje” te da se ne plaši konkurencije i da je prodajom zadovoljan. Posjetiocima štanda ponudio je i paštetu od crnih maslina nagrađenu na ovogodišnjoj manifestaciji „Najbolje iz Crne Gore“.

„Turistička ponuda nisu samo hotel i more, već tu spadaju i hrana i piće specifičnoh ukusa i mirisa kroz koje se nazire i kvalitet proizvoda. Upravo ove manifestacije pokazuju tu skrivenu hranu koja je van polica marketa“, naglašava vrijedni proizvođač Božo Šaltić čiji je sin Marin najmlađi maslinar u Evropi.

Jasminka Brnjada, predstavnica klaster turizma i kreativne industrije Bara, izlaže svoje ručno rađene umjetnine na sajmovima u zemlji i regionu. Ovakve, ljetnje manifestacije odlična su, kaže, prilika za promociju svega onoga što napravi tokom zime i u šta uloži ogroman rad, trud ali i ljubav.

„Kamenčiće koje skupljam na obali, bojim i pretvaram u crtane likove, ljude, životinje, biljke…. udahnjujem im život. Zadovoljna sam prodajom“, kazala je Brnjada koja je dobitnica sertifikata 3D ART iz Londona i čiji je umjetnički rad bio izložen na prošlogodišnjem EXPO, u Dubaiju.

“Ova manifestacija mnogo znači za promociju domaćih proizvoda, ali i Bara i Crne Gore”, kazao je Filip Jovović, na čijem su štandu izloženi domaće maslinovo ulje, crne i zelene masline, suveniri od maslinovog drveta i  jedinstveni liker od crnih maslina.

„Strani turisti pokazuju veće interesovanje za proizvode koje nudim, a s obzirom na finansijsku situaciju i stanje u ekonomiji uopšte, zadovoljan sam prodajom. Želio bih da ovakvih manifestacija ima više, najprije zbog promocije grada, a onda i zbog plasmana naših proizvoda“, poručio je Jovović. Folklorni ansambli KUD „Jedinstvo“ i KUD „Sveti Jovan Vladimir“ pjesmom i igrom su doprinijeli izvanrednom ugođaju tokom trajanja „RiBar festa“ na barskom šetalištu. Najmlađe posjetioce razigrali su ulični zabavljači na štulama, članovi trupe „Animatori Montenegro”.

Share.

Comments are closed.