Bajramska poruka imama Muidina ef. Milaimija

Bajramska poruka glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Bar Muidina ef. Milaimija:

Poštovani vjernici,

Selam alejkum!

U petak je prvi dan blagdana Kurban Bajrama koji je za nas muslimane od velikog značaja. Kao što znate, praznici kod nas nisu samo blagdani, već i važni trenuci razmišljanja. Razlikuju se, ne zbog svečanog okruženja i prirode, već zbog lekcija, savjeta i značajnih poruka koje nose u sebi…!

Kurban bajram prije svega je trenutak u kojem mi svojim jezicima i srcima izražavamo čistu vjeru u Boga, posvećujući se Njemu svojim bićem, pokazujući solidarnost prema komšijama, rodbini i svim ljudima širom svijeta.

Oni koji imaju materijalne mogućnosti trebaju se žrtvovati (klati Kurbana) kako bi izvršili obavezu, pobrinuti se za siromahe i njihove familije, jer praznik nema smisla ako radost ne postane važan predmet koji pokriva cijelo društvo!

Poštovani vjernici, sljedeća četiri dana posjećujte jedni druge, čestitajte jedni drugima ovaj veliki praznik, jer se, na ovaj način odnosimo snažnije jedni prema drugima i nudimo najljepši pogled Poslanikovog opisa koji nam je dat.

Na kraju, u ime Medžlisa IZ te u svoje ime čestitam veliki praznik kurban Bajrama svim građanima islamske vjeroispovjesti Bara,Crne Gore, braći i sestrama u dalekoj dijaspori i molim Uzvišenog Allahu da prihvati od nas prinošenje žrtve(klanje kurbana), da nas obogati ljubaznošću ,sigurnosti, solidarnosti, prosperiteta i da nam otklanja epidemiju koronavirusa. Amin!

Share.

Comments are closed.