Balkanski D- mol Gorana Bjelanovića, nagrađen na festivalu Zlatni vitez

Film Gorana Bjelanovića „Balkanski D- mol“  nagrađen je na jubilarnom 30. međunarodnom festivalu „Zlatni vitez“, održanom tokom prethodne sedmice u Sevastopolju, Diplomom za umjetnički doprinos borbi protiv potrošačke civilizacije.

Poznati crnogorski reditelj je barsku publiku na svoje stvaralaštvo i autentični dramaturški izraz podsjetio prije dvije godine, kada je poslije tri decenije na pozorišnu scenu u Baru ponovo postavio kultnu predstavu “Balkanska carica”. Osim toga, u gradu pod Rumijom, gdje se i nastanio, pokrenuo je projekat “Put svile na pozorištu i filmu”. Ovaj zanimljivi projekat  koji obuhvata više faza (predavanja renomiranog reditelja za učenike barskih osnovnih  i srednjih škola o pozorištu i filmskoj produkciji, a krajnji rezultat su film, kao i pozorišna predstava u koju će biti uključena i djeca sa invaliditetom) na javnom konkursu namijenom nevladinim organizacijama, podržala je Opština Bar.   

“Novo ostvarenje, ‘Balkanski D- mol’, motivisano je izraženo sociološkim debalansom na planetarnom nivou, naglašenim animalnim prioritetima, težnjom da se zadovolji neutaživa glad, žeđ, pohota… A ono što jeste, ili bi bar moralo biti ‘čovjek’, biće oličeno u nesebičnosti, plemenitosti, dobročinstvu, estetskom proživljavanju života i svijeta, duhovno biće, okrenuto vječnom životu i spasenju u Našem Vremenu nije pravilo, nego- sistemska greška. No, kako je svako umjetničko djelo svojevrsni moralni čin, tako ni ‘Balkanski D- mol’ nije poruka brodolomnika u boci prepuštenoj morskim talasima. Naprotiv, jezikom jasnih i estetski uobličenih simbola, poručio sam da samo Slobodan Duh  može spasiti ljudsko dostojanstvo- nadahnuto kazuje Bjelanović.

Ove godine su na festivalu “Zlatni vitez” dugometražni i kratkometražni filmovi bili svrstani u istu takmičarsku kategoriju, pa je dokazani crnogorski reditelj prestižnu nagradu osvojio u konkurenciji 15 dugometražnih i 12 kratkometražnih igranih filmova, što dodatno apostrofira izuzetno postignuće.

Za učešće na 30. festivalu „Zlatni vitez” konkurisalo je preko 500 filmskih ostvarenja iz 27 zemalja.

Koliko je teško bilo zaslužiti ovo prestižno priznanje, potvrđuje i to da je festival okupio veliki broj reditelja svjetskog glasa, a istovremeno su uključene najprestižnije produkcijske kuće Evrope i svijeta. Tako je, na primjer kratkometražni igrani  film „Podarok“ reditelja iz Kazahstana, relizovan uz podršku produkcijskih kuća iz Rusije, SAD, Velike Britanije Njemačke i Francuske…

Film „Balkanski D- mol“ uvršten je i u takmičarsku konkurenciju sedam kratkometražnih igranih filmova jugoistočne Evrope. Ova filmska smotra završava se 6. juna, istovremenim prikazivanjem u Vašingtonu, Berlinu i Parizu. Budući da je „Balkanski D- mol“ i na Jahorinafilm festu 2020. godine u konkurenciji 178 filmova iz 22 države, osvojio Specijalnu nagradu (II mjesto ) ne bi bilo nikakvo iznenađenje da i sa smotre najboljih filmskih ostvarenja jugoistočne Evrope pristignu lijepe vijesti kada je u pitanju najnovije ostvarenje Gorana Bjelanovića.

Share.

Comments are closed.