Barani iznova ujedinjeni u humanosti

Na renoviranom košarkaškom terenu u Makedonskom naselju, u nedjelju 28. maja, sa početkom u 16 sati, biće organizovan Humanitarni košarkaški turnir za pomoć dvadesetogodišnem Iliji Radunoviću iz Nikšića. Tim povodom gost u emisiji „Hit kafe“ na talasima Radio Bara bio je Marko Nikić, inicijator i organizator ove humanitarne akcije u Baru.

„Moja drugarica Ivana iz Humanitarne organizacije ‘Fenix’ je nedavno na Facebook-u, objavila poziv da je Iliji potrebna pomoć. Tako sam došao na ideju da malo sredimo teren u Makedonskom naselju, očistimo ga i upriličimo za turnir, sa ciljem da prikupimo novčana sredstva, ne bi li makar malo, pomogli Iliji i njegovoj majici Žani, koja je takođe bolesna. Ilija ima 20 godina i čak deset dijagnoza i u zaista su teškoj, zdravstvenoj i financijskoj situaciji“, priča Nikić.

U pripremi terena učestvovala je omladina iz Makedonskog naselja, a u susret su im izašli i vatrogasci iz Službe zaštite i spašavanja.

„Naši dobri dragi vatrogasci su nam pomogli da raščistimo i ofarbamo teren. Pripremili smo ga za humanitarni turnir, ali da bi nam inače tu bilo lijepo. Ofarbali smo bočne i čeone linije, kao i one za tri poena, stavili smo grafit ‘Makedonsko naselje’. Takođe, prelakirali smo klupe, ofarbali betonske ploče, konstrukciju koša, tablu… Uoči turnira pozvaćemo još jednom vatrogasce da vodenim topovima očiste teren, tako da mislim da će biti baš lijepo mjesto za održavanje ovog događaja“, kazao je Nikić.

Do sada je prijavljeno 15 ekipa. Kotizacija za učešće 3+1, iznosi 50 e za starije od 20 godina, a za mlađe 20 e.

„Nadam se još većem odzivu, pretpostavljam da će biti sigurno i 25 ekipa. U zavisnosti od broja prijavljenih ekipa vidjećemo da li će sistem biti eliminacijom ili po grupama, sve zavisi i od vremena. Takođe smo pribavili reflektore koje su donacija ‘2. Decembra’ i ‘Elektro-inžinjeringa’. Pribavićemo i sokove, vodu, kiflice i uštipke, zahvaljujući našim dragim ‘Ženama Bara’, koje se uvijek odazovu svakom pozivu i humanom gestu. Zahvaljujemo i poslastičarnicama ‘Figaro’, ‘Stevan’ kao i pekari ‘Cezar’. Mi ćemo te kiflice, uštipke i sokove… prodavati po pristupačnim cijenama, sve ćemo priložiti u kutiju koja će biti izložena. Svi ljudi dobre volje su dobrodošli da učestvuju, da pomognemo. Turnir je rekreativnog i humanitarnog karaktera, pobjednik zaista nije bitan, tu smo da se družimo i da se malo bavimo sportom“, naglasio je Nikić.

On je zamolio sve ljude dobre volje da se odazovu akciji i naprave još jedan u nizu humanih gestova po čemu su Barani i poznati.

A nije slučajno što Marko organizuje Humanitarni turnir u košarci, s obzirom da je svojevremeno, dok se aktivno bavio sportom, bio najmlađi prvotimac „Mornara“ u istoriji kluba.

„Košarka ‘teče mojim venama’, a osim toga, poznata je i kao najtrofejniji sport na ovim prostorima. Želio bih svu omladinu da animiram da se bave sportom. A da je košarka jedan od najljepših sportova, koji postoji, siguran sam“, dodao je Nikić s osmijehom.

Na naš komentar da je „vedar, sportski duh nešto što je veoma važno sačuvati i da je to i njega održalo u najtežim momentima i njegovog života“, Marko je kazao:

„Da, da nije bilo sporta i tog vedrog duha, možda ne bih bio danas ovdje sa vama“.

Svi koji žele da učestvuju mogu se obratiti Marku putem Facebook mesindžera, ili na broj tel 069/683-444. Prijave su do petka do 20 sati, a žrijeb je u subotu u podne.

A svi oni koji žele da pomognu Iliji, to mogu uraditi uplatom novčanih sredstava na žiro račun 530-3300100005039-66 NLB banka

Share.

Comments are closed.