Baranin Savo Milović sportski direktor osvajača košarkaške FIBA Lige šampiona

Ekipa “Bonna” novi je osvajač FIBA Lige šampiona, nakon što je u finalu prije sedam dana savladala tim “Hapoel Jerusalima” – 77:70. Jedna od ključnih ličnosti za ovaj ogromni uspjeh najboljeg tima njemačkog prvenstva je i sportski direktor kluba, Baranin Savo Milović, sin poznatog košarkaškog trenera Peđe Milovića.

U Bon je došao još 2014. godine kao aktivni igrač, na poziv bivšeg trenera koji je u tom trenutku bio koordinator mlađih selekcija.

“Dvije sezone sam vodio U-10 i U-14 kategorije, dok sam još aktivno igrao za kooperacijsku ekipu ‘Dragons Rhoendorf’ iz Bad Honefa. Ljeta 2016. prestajem sa igranjem i preuzimam B ekipu ‘Telekom Baskets Bonna’ i ekipu U-16 u Bundesligi. Dvije godine kasnije, priključujem se stručnom štabu prvog tima kao drugi pomoćnik. Poslije godine korone, dobio sam ponudu da postanem prvi pomoćnik ili preuzmem mjesto sportskog direktora mlađih selekcija. Odlučio sam se za ovo drugo, a relativno brzo, nakon još dvije sezone, ponuđeno mi je da preuzmem mjesto sportskog direktora prvog tima. Te dvije funkcije su do sada uvijek bile podijeljene na dvije osobe, a ja od ljeta 2022. preuzimam odgovornost za obje strane, što je mlađe selekcije i sektor prvog tima još više zbližilo. Dakle, odgovoran sam za razvoj mlađih selekcija i kooperacijskih timova (23 ekipe), plus, naravno, sve što donosi rad sa prvim timom na tom nivou – pregovori sa agentima, putovanja sa ekipom… neka sam vrsta mosta između prvog tima, vođstva kluba i kancelarije”, kaže za Bar Info i Radio Bar iz Bona Savo Milović.

“Kada sam preuzeo poziciju sportskog direktora ‘Bonna’, zapitao sam se kakav želim biti. Životno iskustvo i karijera moga oca mi je dala samo jedan mogući i, po mome, pravi odgovor, a to je da želim podržavati i braniti trenera u koga vjerujem. Trener bira igrače za koje misli da odgovaraju njegovom stilu i načinu rada i garantuje za njih, a ja garantujem za trenera. Stvaram iskren i direktan direktan odnos, pokušavajuci naći balans između zahtjeva kluba i potrebe trenera”, navodi sagovornik naših medija.

Najveći uspjeh tima ostvaren je u situaciji kada nisu slovili za favorita. Samim tim, i euforija oko donešene titule bila je mnogostruko veća.

“Mislim da nismo još svjesni šta smo postigli, ali je bitno istaći da je ovo prva titula u istoriji kluba, a učestvovali smo u 28 godina postojanja u sedam finala i gubili, pa tako stekli naziv ‘vječiti drugi’. Zbog tog čina ova titula ima još veći značaj! Osjećaji su neopisivi, ali i potisnuti sa strane jer odmah igramo utakmice play-offa protiv veoma neugodnog protivnika iz Chemnitza. Treba napomenuti da je Tuomas IIsalo, finski trener, sa svojim međunarodnim stručnim štabom (Marko Stanković – Srbija, Adrian Kovacs – Mađarska, Julius Thoma – Njemačka i Adrian Ariza – Španija) najzaslužniji za rezultat i sastav ekipe, što je iz mog ugla sportskog direktora i jedino pravilno, jer trener bira igrače, a ja sam tu da to podržim i sprovedem u djelo”.

Apetiti kluba su porasli, a Savo, kao sportski direktor, pokušava da sklopi kockice i za narednu sezonu.

“Planovi su, kao i cijele sezone, gledati samo sljedeći dan, trening, utakmicu i vidjeti dokle ćemo stići. Iskazalo se da je to jedino pravilno, jer, inače, ne bismo uspijeli završiti na prvom mjestu u Bundesligi ispred ‘Albe’ iz Berlina i minhenskog ‘Bayerna’ i izboriti plasman na Final 4 Lige šampiona. Imamo dosta neiskusnu ekipu na tom nivou, ali odličan stručni štab. Što se tiče planova za sljedeću sezonu, prioritet je kako naći način da se produži saradnja sa glavnim trenerom, što nije nimalo lako jer je zasluženo na meti raznih evroligaških klubova. Iz mog porodičnog iskustva, kao dijete uspješnog trenera, znam da treba u obzir uzimati porodičnu situaciju, a ta je da trener Iisalo ima troje djece i da se porodica osjeća veoma prijatno u Bonnu. Mnogi igrači su takođe na meti puno bogatijih klubova tako da nas čeka burno ljeto”, navodi Milović.

Čim se završi sezona, za Sava se zna – pravac Bar.

“Očekuje me burno ljeto zbog namjere da se očuva ili pojača igračka i trenerska struktura, ali kao za vrijeme igračkih, pa zatim trenerskih i sada direktorskih dana, sve je to lakše podnošljivo u našem Baru. Prvom prilikom krećem sa mojom porodicom, na čelu sa suprugom Zlatanom i sinovima Nikšom i Lukom, ka našem gradu, gdje mentalno završava stara a počinje nova sezona”, zaključuje razgovor Savo Milović.

Share.

Comments are closed.