Barski umjetnici gradu za rođendan poklonili izložbu

“Barski likovni stvaraoci” naziv je kolektivne izložbe koja je otvorena sinoć u Umjetničkoj galeriji „Velimir A.Leković“ povodom obilježavanja 24.novembra – Dana opštine Bar.

„Večeras je u barskoj galeriji jedna lijepa sinergija. Ona je rezultat dugog rada, ne samo ove godine, već svega onoga što se dešavalo u proteklom periodu kada je u pitanju naša likovna scena. Mislim da se na lijep način večeras to krunisalo. Potvrđuje se ona misao da je Crna Gora zemlja slikara. Ja obično kažem da je Bar kapija Crne Gore, i na nama je sada, kada smo već postigli uspjeh da okupimo ljude, da sa ovom finom poetikom preplitanja, napravimo izložbu koja govori više od riječi, da sa njom napravimo jedan prag, sa kojeg bi sada trebalo poći u malo zahtjevnije projekte. U nagovještajima je nešto što će se dešavati i na širem prostoru grada, kao što su murali ili intervencije u otvorenom prostoru. Mislim da se prvi put uključuje Galerija u taj neki život grada na pravi način, tako što su je umjetnici prepoznali kao svoju kuću“, kazao je nakon otvaranja izložbe za Radio Bar i Bar Info dr Milun Lutovac upravnik galerije „Velimir A.Leković“.

On je najavio i da će u narednom periodu, pored izložbenog prostora u kojem se barski umjetnici predstavljaju kolektivno, na spratu biti organizovano periodično predstavljanje po jednog umjetnika samostalno.

“Izložbu ‘Barski likovni stvaraoci’, čine slike Muharema Muratovića – slikara suštine karaktera, Gorana Ćetkovića čija djela odišu nesputanom likovnom znatiželjom, harmonični i suptilni akvareli Radovana Šuštera, asocijativne prostorne vizije Dalibora Dada Četkovića, karakteristične i strukturalne kompozicije mr Maje Čakalović, te mistične atmosfere Relje Dedeića. Ređaju se djela: Marka Rakonjca, Džulijana Ilića, Vladimira Vlada Iličkovića, Davida Husića, Danijele Stanković Drobnjak, Nede Popović, Nade Vojinović, Borisa Bajića, Jelene Vojinović, Joka Lekića, Predraga Pejakovića, Tanje Sekulić Andrije Vujoševića, Jasmine Ćetković, Igora Remsa, Seade Škrijelj, Miluna Lutovca. Cjelovitosti postavke doprinose i radovi Larise Kotine Vujačić i Anje Mihijeve, sa novim tumačenjima našeg likovnog prostora”, kazala je istoričarka umjetnosti Katarina Gazdić Ilić, dodavši, između ostalog, da je ovim prikazom različitih stvaralačkih poetika i njihovim prožimanjem, poslata poruka o jedinstvu i zrelosti likovne scene u Baru.

Akademski slikar Dalibor Dado Ćetković izložio je dva rada koje barska publika do sada nije imala priliku da vidi.

„ Dvije slike koje sam izložio nose naziv ‘Uragan misli’ i ‘Delfin’. Iz istog su ciklusa ‘Antares’ koji sam više puta predstavljao, ali one su krenule nekom novom putanjom koju sam započeo slikom ‘San u snu’ i nadovezuju se jedna na drugu“, kazao je Ćetković.

U razgovoru za Radio Bar i Bar info istakao je da je zadovoljan što se barskim umjetnicima u posljednje vrijeme posvećuje više pažnje, zahvaljujući aktivnosti njih samih, ali i Kulturnog centra Bar i galerije „Velimir A. Leković“.

„Na ovoj kolektivnoj izložbi radove su izložili afirmisani, akademski obrazovani, kao i manje afirmisani i mladi umjetnici, kojima je takođe ovom prilikom pružena šansa da predstave svoj rad. Svako ima svoj stil i način izražaja. Vjerujem da će ljubitelji likovne umjetnosti naći ono što im se sviđa. Izložba je i prodajnog karaktera. Među nama nikada nije bilo sujete, mi baš gledamo jedni na druge, ili smo umjetnici ili nismo. To što smo akademski obrazovani nemamo stav da drugačije posmatramo one koji nisu. Naprotiv, ja volim da vidim šta drugi rade i podržim svakog ko je predan svom radu i iskren, da bude uporan i izlaže. Neki od umjetnika čiji su radovi zastupljeni ovdje večeras, možda nisu imali priliku da upišu likovnu akademiju, a šteta da im se ne pruži prilika da izlažu. Ima mnogo dobrih umjetnika u Baru i ja sam uvijek za to da izlažemo zajedno jer, svi smo mi dio ovog grada“, kazao je Ćetković.

I njegova supruga Jasmina Ćetković izložila je dva rada. Ovo je druga izložba na kojoj učestvuju zajedno, a prva u galerijskom prostoru. Tematika njena dva rada su barski šipkovi.

Mladi akademski umjetnik David Husić izložio je niz malih formata.

„Ja njih više gledam kao gradivni materijal nego kao pojedinačnu sliku, iako imaju dva pristupa pojedinačno i kroz cjelinu koju grade. Zauzimaju centralno mjesto u izložbenom prostoru, jer je to bio najkomforniji način da se izlože. Ja sam zadovoljan izložbom, kako se to manifestovalo i održalo“, naglasio je Husić. On trenutno radi na, kako je kazao, antifraktalima, koji su za njega neiscrpna tema i najavljuje samostalnu izložbu naredne godine.

Pripadnik starije generacije barskih likovnih umjetnika, slikar Vladimir Vlado Iličković, izložio je četiri rada.

„Pozivam publiku da pogleda sve ove radove. Zastupljeno je više od 20 autora iz Bara, koji jednostavno ne liče, odnosno toliko su različiti, da je to fenomen. Svaki ima svoj pravac i stil izgrađen na poseban način, što je najbolje pokazuje kvalitet barske likovne scene“,  kazao je Iličković.

On je, kao jedan od organizatora, pozvao sugrađane i goste našeg grada na još jedan zanimljiv umjetnički događaj povodom proslave Dana opštine – „Street in Art“, manifestaciju koja će biti organizovana u subotu od 9 sati u Ulici Maršala Tita.

„Biće tu svih profila umjetnika, slikara, vajara… najmanje dva autora će raditi na licu mjesta. Volio bih da građani prošetaju i makar na usput pogledaju radove takođe preko 20 umjetnika. Zamislili smo da bude i muzičkog, filmskog  i književnog programa. Umjetnici pružaju veliku ljubav i to teba da širimo, to je najvažnije da bismo pobijedili svo ovo zlo koje se dešava oko nas“, poručio je Iličković.

Share.

Comments are closed.