Borovinić Bojović u barskoj bolnici: Postoje nedostaci u opremi i kadru

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i državni sekretar Ministarstva zdravlja Veljo Čađenović obišli su danas, tokom radne posjete Opštoj bolnici Bar, Infektivno odjeljenje, u kojem se liječe Covid pacijenti, saopšteno je iz Ministarstva.

Opšta bolnica Bar prva je, kako navode, zdravstvena ustanova koju je ministarka zdravlja zvanično posjetila zbog velikog broja pritužbi građana na tretman i postupanje prema njihovim članovima porodica, koji su se liječili i preminuli od posljedica izazvanih virusom Covid 19.

Ministarka zdravlja je sa direktorom barske bolnice dr Dragoslavom Tomanovićem i ljekarima sa ovog odjeljenja, napravila detaljnu vizitu svih pacijenata oboljelih od koronavirusa.

“Prilikom posjete barskoj bolnici danas sam lično obišla sve pacijente, koji se liječe u Infektivnom odjeljenju od koronavirusa. Uputila se u sve one probleme, koji postoje i pokušala da, na najbolji i najbrži mogući način, sagledam kompletnu situaciju u barskoj bolnici. Ono što sam u razgovoru od barskih kolega saznala jeste da je neophodno uraditi određenu reorganizaciju, odnosno redefinisanje u kadrovskom smislu, ali i u smislu postojanja opreme. Što se tiče broja ležećih postelja, on je dovoljan, međutim postoje određeni nedostaci kada su u pitanju oprema i kadar”, kazala je nakon obilaska bolnice ministarka Borovinić Bojović.

Ona je, kao jedan od rezultata zajedničkog dogovora, najavila da će prva donacija koju će obezbjediti Ministarstvo zdravlja otići upravo u Opštu bolnicu Bar, što bi trebalo da se desi do kraja ove godine.

“Što se tiče pacijenata i organizacije vizita, dogovorili smo se da se napravi reorganizacija, da se veći broj ljekara uključi u direktni rad sa Covid pacijentima, da se naprave odgovarajući timovi, koji će se smjenjivati na sedmodnevnom nivou i vjerovatno će već sjutra biti dostavljeni spiskovi ljekara koji će biti uključeni u rad sa Covid pacijentima”, naglasila je ministarka zdravlja.

Predstavnik porodica čiji su najbliži preminuli od posljedica koronavirusa u barskoj bolnici, Samir Hadžić današnju posjetu ministarke zdravlja ocijenio je kao prvi susret građana i institucija na djelu.

“Građani ukazuju na problem institucijama i institucije razumiju, zato što su problemi predstavljeni na osnovu ličnog iskustva, a ne iz politikanstva. Institucije to razumiju. Nema odjeka u prazno, nego nailazimo na razumijevanje i mislim da su danas najsrećniji i da je najlakše doktorima, koji će da budu rasterećeni, pojačani i biće im smanjena odgovornost. Neka to, na neki način, smatraju poklonom od nas i od naše borbe”, poručio je Hadžić.

On je naglasio da toga ne bi bilo da nije bilo razumijevanja institucije, odnosno ministarke koja je potpuno razumjela suštinu.

“Obećala je da će da dođe u Bar i došla je da provjeri da li ono što smo mi govorili stvarno postoji. Problemi postoje svugdje u svijetu, ali i ovdje, i hajde da ih rješavamo. Srećan sam danas što se rješavaju problemi sa građanima i institucijama. Naše najmilije ne može ništa da vrati, ali mi ih držimo u životu kroz sjećanje i želju da se nekome nešto slično ne ponovi”, kazao je Hadžić.

Share.

Comments are closed.