Britanski ministar posjetio Slobodnu zonu Luke Bar

Britanski ministar Majkl Elis posjetio je danas Slobodnu zonu Luke Bar, gdje je održan i sastanak sa v.d. direktoricom Uprave prihoda i carina Milenom Petričević.

Kako je saopšteno iz Uprave, Petričević je sa saradnicima tokom sastanka upoznala ministra Elisa i druge predstavnike britanske Vlade i ambasade u Podgorici sa rezultatima Uprave prihoda i carina Crne Gore tokom proteklih pet mjeseci, a posebno u prvom kvartalu 2022. godine.

Kako se navodi u saopštenju, rezimirani su posebni rezultati rekordne naplate carinskih prihoda od preko 196 miliona eura u prvom kvartalu 2022. godine, što je u odnosu na prethodnu kalendarsku godinu više za 42%, a u odnosu na rekordnu 2019. godinu, naplata je veća za 25,3%.

“Odluka Vlade o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luke Bar od 31. januara 2022. godine i njena dosljedna i blagovremena primjena od strane carinskih organa, rezultirala je popisom zaliha duvanskih proizvoda i cigareta u skladištima korisnika Slobodne zone Luke Bar kojima su određeni rokovi za otpemanje zatečenih zaliha iz Slobodne zone, zavisno od popisane količine kod pojedinačnih držaoca cigareta. Posebno je istaknut napredak u vođenju evidencije o unošenju, odnosno iznošenju, robe iz Slobodne zone Luke Bar i elektronska komunikacija putem VS 400 poruke kroz carinski informativni sistem”, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

U dijelu zaplijene narkotika i nedozvoljenih supstanci istaknuto je sedam zaplijena u 2022. godini od čega marihuane tri zaplijene, ukupne težine 848,2 kg, 500 kg kokaina, 2,3 kg heroina, 20 kg hašiša, 38 komada ekstazija i 0,0134 metamfetamina.

Petričević je istakla zahvalnost prema britanskoj Upravi prihoda i carina na međunarodnoj carinskoj saradnji i pružanju raznih vidova podrške u oblasti sprečavanja krijumčarenja i drugih oblika prekograničnog kriminala.

”Fokus naših službi, ali i niza sprovedenih međunarodnih operacija, podrazumijevaju veliki broj informacija i podataka o nedozvoljenom kretanju i nezakonitoj trgovini psihoaktivnim supstancama, drogom, prekursorima, vatrenim oružjem, naftnim derivatima, kulturnim dobrima, duvanskim proizvodima i cigaretama, falsifikovanom robom i slično”, istakla je Petričević.

Kako se navodi u saopštenju, tokom sastanka, demonstrirane su izvanredne performanse najsavremenijih uređaja, koje UPC posjeduje zahvaljujući donacijama HMRC-a, britanske Granične uprave i Britanske ambasade.

Petričević se, kako je saopšteno, zahvalila britanskoj Ambasadi i predstavnicima HMRC na stalnom prisustvu i podršci u iznalaženju rješenja i prevazilaženju složenih pitanja nacionalne bezbjednosti i izazova koji stoje pred carinskom službom Crne Gore.

Posebnu zahvalnost Britanskoj ambasadi u Podgorici, ambasadorki Karen Medoks i partnerima HMRC, Uprava prihoda i carina iskazala je na podršci u definisanju pravnog okvira, u dijelu jačanja kontrole i analize rizika.

Share.

Comments are closed.