Brojke novoinficiranih u Baru upozoravaju i zabrinjavaju

U Baru je juče zabilježeno 38 novih slučajeva infekcije koronavirusom, što je novi skok zaraženih u odnosu na proteklih nekoliko dana. Broj testiranih osoba u Domu zdravlja je ostao otprilike na istom nivou.

“Nažalost, u prethodna dva dana svjedočimo povećanju broja pozitivnih osoba, iako je prosjek testiranih osoba ostao otprilike isti. Naime, dnevno u Domu zdravlja uradimo 30 do40 PCR analiza, a u Covid ambulanti se uradi i 60-70 brzih testova. U ovom trenutku ne možemo govoriti o smanjenju broja novooboljelih- ranije je prosjek bio 20 do 25, a prethodna dva dana između 32 i 38. Naši apeli da se poštuju mjere očigledno nijesu dali rezultate, pa i ovom prilikom, uz rizik da budem dosadna, iznova moram ukazati na neophodnost pridržavanja mjera”, kazala je u telefonskom uključenju u program Radio Bara epidemiološkinja u Domu zdravlja, dr Ljiljana Jovićević.

Ona posebno ističe nužnost poštovanja samoizolacije osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

“Ako je neko bio u kontaktu sa osobama za koje je utvrđeno da su pozitivne, ne treba da odlazi na posao, u škole, u prodavnice, da šeta“, kategorična je Jovićević.

Dr Jovićević je jasna i da do porasta broja novooboljelih dolazi i zbog pojave novih sojeva virusa:
„Ti novi sojevi vjerovatno kruže u populaciji i dovode do porasta broja inficiranih osoba. Međutim, iako je njihova virulenca jača, mnogo toga zavisi i od nas samih. Maska ne smije i ne može da se nosi, kako često vidimo u Baru, ispod brade, ili kao dekorativni element. Evidentno je i da se ne  vodi računa o distanci. Upravo zbog toga i jesu pooštrene mjere”, naglašava epidemiološkinja.

Ona procjenjuje da “samo kombinacija svih propisanih mjera i vakcinacija mogu donijeti boljitak u trenutnoj situaciji”.

Vakcinacija je u Domu zdravlja počela prekjuče, a vakcinisani su oni koji su u direktnom kontaktu sa pacijentima- od radno angažovanih u Covid ambulanti, preko patronaže i epidemiološke službe. Vakcinisani, navode iz ustanove primarne zdravstvene zaštite u Baru, nijesu imali neželjene efekte.

“Očekujemo nove količine vakcina, i distribuciju po prioritetima koji su definisani nacionalnom strategijom za uvođenje, distribuciju i primjenu Covid- 19 vakcina“, zaključila je dr Jovićević.

Share.

Comments are closed.