Čarobnim glasom i vrijednim priznanjem Tara gradu čestitala rođendan

Mlada Baranka Tara Vlajnić, učenica Srednje muzičke škole “Andre Navarra” u Podgorici, postigla je veliki uspjeh osvajanjem drugog mjesta na prestižnom XXV Međunarodnom takmičenju solo pjevača “Nikola Cvejić” koje je 24. i 25. novembra održano u Rumi.

“S obzirom da sa Tarom radim tek nepuna tri mjeseca, posmatram ovu nagradu kao veliki lični, pedagoški uspjeh. Tara je izuzetno darovita učenica sa raskošnim glasom koji treba pravilno ‘ukrotiti’ i fokusirati, kako bi izvukli maksimum njenog kapaciteta. Izdvojila se po izuzetnoj muzikalnosti i osjećaju za frazu, koje zahtijeva italijanska škola pjevanje. Dobila je izvrsne kritike od veoma zahtjevnog žirija kojeg su činili profesori sa akademija iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Ovo takmičenje je jedno od najjačih u regionu, tako da smo u našoj kategoriji bili jedini predstavnici iz Crne Gore. Ponosna sam na svoju učenicu koja je 24. novembra podarila ovakav poklon svome gradu”, istakla je za Radio Bar i Bar Info, prof. mr Aleksandra Vojvodić Jovović.

Tara Vlajnić je uspjesima i na brojnim drugim kvalitetnim nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima, dokazala da je izuzetan talenat u oblasti solo pjevanja. I ovog puta je pripremila vrlo zahtjevan i kvalitetan program. Na repertoaru su bile tri kompozicije: M.A. Cesti – “Tu mancavi a tormentarmi”, P.I. Čajkovski – “Sredɓ šumnogo bala” i P.Krstić – “Nimfa”.

„Ovaj nimalo jednostavan program iznijela je na izuzetan način, uz veliku inspiraciju i polet, karakteristične za mladost, ali istovremeno poštujući sva stroga pravila umjetničkog pjevanja, u duhu najvećih profesionalaca. Ovako kvalitetna takmičenja za mlade umjetnike imaju veliki značaj zbog razmjene iskustava, međusobnog upoznavanja, ali, nadasve pojavom nekog od doajena operske scene. Učesnici ovogodišnjeg takmičenja koje se održava u čast velikog muzičkog pedagoga i velikana Nikole Cvejića, imali su rijetku privilegiju da počasna predsjednica žirija bude proslavljena operska diva Radmila Bakočević, koja je ogromnim umjetničkim iskustvom i urođenom otmenošću, ostavila veliki utisak na sve prisutne“, naglašava profesorica Vojvodić Jovović.

Zahvaljujući činjenici da je uvažena operska diva Bakočević nekada, kao pedagog, prenosila ogromno umjetničko znanje i iskustvo na Vojvodić Jovović, Tara je imala izuzetnu čast da preko svoje poštovane i drage profesorice, upozna veliku umjetnicu, pa je to bio specifični ‘rendez vous’ tri generacije ženskog solo pjevanja.

Takmičenje je tradicionalno organizovalo Udruženje “Nikola i Marica Cvejić”, pod pokroviteljstvom Opštine Ruma, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodina i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a najnovijim uspjehom mlada umjetnica Tara Vlajnić i njena profesorica Aleksandra Vojvodić Jovović su na vrlo lijep i simboličan način čestitale svom gradu 24. novembar, Dan opštine Bar.

Share.

Comments are closed.