Cvijeće u Domu revolucije na 75-ogodišnjicu oslobođenja

Povodom Dana oslobođenja Bara, danas su u Domu revolucije, cvijeće na spomen ploču stradalima u NOB-u položili predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i predsjednik UBNOR-a i antifašista Bara, Đuro Marković, kao i delegacije gradova Požarevca, Resena i Živinica.

Predsjednik Opštine, Dušan Raičević, podsjetio je na ovaj značajan datum.

„Upravo je 75 godina prošlo od ulaska Prve Bokeške brigade u tadašnji Pristan, što je ujedno značilo oslobađanje grada od najvećeg zla u istoriji čovječanstva. Važne istorijske pobjede uvijek su bile praćene velikim žrtvama. Tako je i i ideja antifašističkog otpora, od prve ustaničke puške na Virpazaru u julu 1941. godine bila oličena u otporu, prkosu i borbi, bez obzira na snagu neprijatelja. Sa posebnom čašću želim da se danas poklonimo i odamo počast našim precima, borcima za antifašističku ideju, koji su postavili temelj slobode“-istakao je Raičević.

Predsjednik UBNOR-a i antifašista Bara, Đuro Marković je okupljenima čestitao Dan Bara i podsjetio na žrtve date za slobodu: „Danas obilježavamo 75 godina oslobođenja Bara od okupatora, a da podsjetim – te davne 1944. godine, Prva Bokeška brigada je oslobodila primorje – 24. novembra Bar, a 26. novembra i Ulcinj, i svoj oslobodilački put je nastavila prema Riječkoj i Lješanskoj nahiji“.

Marković je podsjetio da su u toku II svjetskog rata „885 stanovnika naše opštine dali svoje živote za slobodu i bolju budućnost. Odajemo im počast svake godine, i u ovom prostoru koji je njima i namijenjen evociramo uspomene na njih i čuvamo od zaborava“.

U ovoj godini, kako je istakao Udruženje boraca i antifašista Bara, uz pomoć Opštine, obnovilo je dva spomen-obilježja, a realizovalo je i brojne planirane aktivnosti. Kao najvažnije aktivnosti koje slijede, naveo je organizovanje kviza „Crna Gora i njena sloboda“ koji će biti održan 29. novembra u sali SO Bar, i dalje uređenje spomenika stradalim u Barskom logoru.

Share.

Comments are closed.