Dadov San u snu pred kotorskom likovnom publikom

Akademski slikar iz Bara Dalibor Dado Ćetković, predstavio je sinoć svoje radove kotorskoj likovnoj publici u Gradskoj galeriji. Na izložbi koju je naslovio “San u snu”, posjetioci su narednih 15 dana u prilici da vide 10 slika većih i srednjih formata na platnu, kao i 11 slika na papiru. Slike je radio u kombinovanoj tehnici – uljem, akrilom, ugljenom i grafitom. Neke od njih je, ovom prilikom, premijerno predstavio.

Izložbu je otvorio akademski umjetnik Milenko Premović, kustos galerije. On je kazao da je početak 20. vijeka donio novi način sagledavanja umjetnosti a tome uveliko doprinosi pojava novih teorija, saznanja i pretpostavki na području psihologije u radovima Sigmunda Frojda. U isto vrijeme u slikarstvu, zasićenje akademizmom, mimetičkim oponašanjem prirode uključujući i impresionizam, doprinosi postepenom prelasku na psihološka stanja i ekspresiju.

“San kao mjesto susreta, granično mjesto svjetova, neiscrpan je rudnik imaginacije. Dado ne ulazi u opis, ne prepušta se slučajnosti, već vješto usmjerava tok svoje kreativne misli (sna), satkane od riječi likovnog jezika, a rijetko i simbola, kojima ne dozvoljava da ga odvuku u pravcu nadrealizma,” objasnio je Premović.

Do skoro je, kako navodi, važilo da umjetnik treba da ima osnov teoretskog znanja kroz koje se provlači potka praktičnog rada, da bi se dobilo platno slobodnog umjetničkog izraza.

“Dado posjeduje ta znanja, od nedavno je upisan u enciklopediju i leksikon i na najljepši način se pridružio velikim prethodnicima, na zadovoljstvo škole, akademije koju je pohađao a takođe i zaslugom profesora Ljuba Gligorijevića, čijim je predavanjima savremene istorije umjetnosti prisustvovao više godina, čiji uticaj je vidljiv i na ovoj izložbi” zaključuje Premović.

Autor izložbe Dalibor Dado Ćetković kazao je za Radio Bar i Bar Info da su specifičnost ove izložbe i muzički moment ali i nazivi slika.

,,Svaku sliku je potrebno osjetiti. Zato sam odlučio da u okviru izložbe imam i muzičku podlogu, koja treba da omogući da publika bolje prihvati sliku. Nazivi slika pomažu u odgonetanju zamisli i poruke koju želim da pošaljem. Drago mi je da se i kotorskoj publici dopala postavka. Ostavila je utisak, što me raduje” dodao je Ćetković.

Ovo je Dadova 17 samostalna izložba, a nosi naziv po istoimenoj slici “San u snu” iz njegovog ciklusa “Antares”. Iza njega je izuzetno kreativan i aktivan period.

“Nedavno sam izlagao na Bijenalu akvarela u Galeriji SKC u Beogradu, a ta postavka je prikazana i u muzeju Kozare u Prijedoru, zatim u Kreativnom habu na drugom Art vikendu u Starom gradu Bar kao i na grupnoj izložbi Međunarodnog trilateralnog Interreg IPA-CBC umjetničkog projekta Complicities, takođe u Starom gradu na kojoj sam predstavio novu sliku velikog formata. Potom sam izlagao na prvom “Street in art” ,  izložba na otvorenom u ulici Maršala Tita u Baru koja je 10. jula privukla veliku pažnju publike. Krajem jula sam bio učesnik desete jubilarne Međunarodne beranske likovne kolonije u Kaludri kod Berana, a izložba će biti organizovana u oktobru” najavio je Ćetković.

Tokom ljeta je izlagao i na novim virtuelnim izložbama u Norveškoj, Ekvadoru gdje je dobio imenovanje za koordinatora Crne Gore, zatim u Turskoj, Indiji… Dadov rad možete pratiti na link-u https://www.youtube.com/channel/UCj4YEihUSEplf3A8xw1I29Q

Dalibor Dado Ćetković je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2007. godine i član je ULUCG od 2008. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, vodio je brojne likovne radionice i učestvovao je na više likovnih kolonija. Do sada je imao 16 samostalnih i preko 70 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze širom svijeta u privatnim kolekcijama. Živi i radi u Baru.

Share.

Comments are closed.