Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja svake godine, a ovogodišnji moto je “Informacija kao javno dobro”.

Odluka o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijeta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svijest o značaju slobode medija i podsjetile nacionalne vlade da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i kako bi se obiljležila godišnjica Vindhuške deklaracije, izjave o principima slobodne štampe koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine.

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. godine, kako je odlučila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. UNESCO obilježava ovaj dan svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu medija agencije UN kako bi podnijeli izvještaj o procjeni stanja slobode medija širom svijeta. Svaka konferencija je okupljena oko teme u vezi slobode medija, medijsko pokrivanje terorizma, nekažnjivost i ulogu medija u postkonfliktnim zemljama. 

Na ovaj dan apeluje se da je sloboda medija jedno od osnovnih ljudskih prava i sloboda proistekla iz prava slobode govora koje je zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Sloboda medija je pravo, ne samo novinara, već i svakog čovjeka da je sloboda medija temelj demokratskih društava koja mogu da napreduju samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama. 

Potrebno je da se sa odgovornošću izvještava nepristrasno i profesionalno, bez straha i naklonosti.

UNESCO obilježava Svjetski dan slobode medija održavanjem UNESCO/Giljermo Kano nagrada za slobodu medija za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koje su dale izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode medija bilo gdje u svijetu. Dodjeljuje se od 1997. godine, na predlog nezavisnog žirija od 14 novinara. Kandidature dostavljaju regionalne i međunarodne nevladine organizacije koji rade za slobodu medija, kao i zemalja članica UNESCO. 

Nagrada je nazvana u čast Giljermo Kano Isaza, kolumbijskog novinara koji je ubijen ispred kancelarije njegovog lista El Espektador u Bogoti, 17. decembra 1986. godine nakon Kanovih članaka koji su smetali kolumbijsim narko-kartelima.

Share.

Comments are closed.