Divna Ratković i Karate klub Bar najbolji u 2019. godini

Teniserka Divna Ratković najbolji je sportista Bara za 2019. godinu, dok je sportska ekipa godine Karate klub “Bar”.

Komisija koja je radila u sastavu: Goran Simić predsjednik, i članovi: Dragan Stojanović, Ilija Kovačević, Jadranka Perutović, Stevo Nikočević i sekretar Komisije Maša Lemajić po običaju je imala težak posao da od velikog broja dobrih rezultata izabere najbolje.

Divna Ratkovićje 2014. godine dobila priznanje od Opštine Bar za perspektivnog sportistu. I tada, sa njenih deset godina, pokazivala je izuzetne rezultate na nacionalnom nivou i izuzetnu superiornost u svojoj i starijim kategorijama, kao i nesvakidašnji talenat i svestranost u više sportova. Divna je tokom svoje karijere do danas, napravila izuzetne rezultate u tenisu i već duži niz godina je najbolja i najperspektivnija mlada crnogorska teniserka i reprezentativka. Osvajač je više državnih prvenstava, završnih masters turnira i višestruki dobitnik priznanja od TSCG za najbolju teniserku u različitim kategorijama. Tokom 2018. godine izabrana je da nastupa za ITF tim Evrope. Ove godine osvojila je međunarodni TENNIS EUROPE turnir i na osnovu svih drugih rezultata koje je ostvarila tokom godine, uspjela je da bude među osam najboljih igračica u Evropi u kategoriji do 16 godina. Igrala je i završni evropski Masters turnir U16 u Italiji čime je ostvarila veliki uspjeh kako za TSCG, tako i za državu Crnu Goru. Divna je takođe višestruki državni prvak u atletici u različitim disciplinama (200m, 300m na otvorenom i u dvorani, 600m, skoku u dalj, štafeti, 4 x 100m, krosu) kao i vlasnik nekoliko crnogorskih rekorda u različitim kategorijama. Bila je i višestruki pobjednik Ulične trke povodom Dana oslobođenja Bara u kojoj je i ove godine trijumfovala u kategoriji prvog razreda srednjih škola i bila član i osvajač zlatne medalje školske atletske ekipe O.Š „Jugoslavija“ koja je bila pobjednik školskog državnog prvenstva u atletici. Zbog njenih uspjeha u tenisu predložena je od TSCG za najboljeg mladog sportistu Crne Gore za 2019.godinu.

Sportska ekipa godine jeKarate klub „Bar“

Ovo je klub sa najviše osvojenih medalja i pehara na državnim i međunarodnim takmičenjima i Kup takmičenjima. Karate klub “Bar” je u 2019.godini učestvovao na 24 međunarodna turnira od kojih je na sedam proglašen za najuspješniju ekipu na takmičenju. U 2019. godini takmičari ovog kluba su osvojili 521 medalju od kojih 233 zlatnih, 118 srebrnih i 170 bronzanih.

Na državnim prvenstvima u kategorijama od poletaraca do seniora, takmičari “Bara” su osvojili 57 medalja (19 zlatnih,14 srebrnih i 24 bronzanih).

Na državnom prvenstvu za poletarce, pionire i nade osvojili su najveći broj medalja (32) i proglašeni za najuspješniji klub na Prvenstvu. U klubu imaju 42 reprezentativca u kategorijama kata i borbi od poletaraca do seniora.

Državni su prvaci u katama ekipno u kategoriji pionira i seniora.

Pionirke ovog kluba u katama ekipno su na Balkanskom prvenstvu ove godine osovjile treće mjesto.

Na Prvenstvu svijeta u Čileu iz barskog kluba je učestvovalo sedam takmičara. Vasilisa Bujić zauzela je sedmo mjesto u kategoriji borbi za seniorke (+68kg) u konkurenciji 105 država. Karate klub Bar je bio organizator međunarodnog turnira „Trofej Bara“ na kojem je ove godine učestvovalo 1035 takmičara, 54 kluba i 10 država. U Sloveniji su na Balkanskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore osvojili sedam medalja: Lazar Jovović-kadeti borbe pojedinačno (70kg) 3.mjesto,kadeti borbe ekipno 3.mjesto, Jovana Đoković-kadetkinje borbe ekipno 2.mjesto Nemanja Jovović-juniori borbe pojedinačno (+76kg) 2.mjesto

Arijan Kočan-mlađi seniori kate pojedinačno 3.mjesto, Vasilisa Bujić -mlađe seniorke borbe pojedinačno (+68kg) 3.mjesto, mlađe seniorke borbe ekipno, 1.mjesto

Za najboljeg trenera proglašen je šef stručnog štaba OK Galeb, Nikola Masoničić. Kao trener u 2019. godini osvojio je Kup Crne Gore, treće mjesto u Prvoj crnogorskoj ligi, dok je sa juniorkama i kadetkinjama osvojio je prvo mjesto u 2019. Kao selektor ženske seniorske reprezentacije Crne Gore osvojio je prvo mjesto na Igrama malih zemalja. Selektor je i juniorske reprezentacije Crne Gore.

Sportski radnik za 2019. godinu, takođe dolazi OK Galeb To je Nikola Vujačić. Od osnivanje „OK Galeb“ 2006. godine, Vujačić je glavni sponzor kluba sa kojim je ostvario zavidne rezultate. Puni doprinos daje konstantno u radu OSCG kao član Upravnog odbora, a poseban doprinos daje i kao jedan od sponzora OSCG i zaštiti zdravlja naših reprezentativnih selekcija. Kompanije sa kojima je rukovodio zajedno sa članovima njegove porodice pomagali su i pomažu razvoju i ostalih sportova u Baru. Kao rukovodilac kluba godinama ulaže sredstva i u održavanju sportskih objekata u gradu. Kao primjer, istaknuto je renoviranje sale SEUŠ (Poljoprivredne škole) 2006/2007 godine.

Specijalna prriznanja ove godine su pripala Vasiliju Vasku Miloševiću, trener u FK Hajduk za 50 godina predanog rada u sportu-fudbalu, odbojkašici Dijani Vuković, članici ŽOK Luka Bar.

Proglašeno je i devet perspektivnih sportista za 2019. godinu. To su:

Savo Jaredić JJK Mornar, (rođen 2003), Bogdana Mirković Atletski klub„Sanja” (2004. godište), Tijana Tvrdišić ŽOK „Luka Bar“ (2002.godište), Uroš Rakočević RK “Mornar 7“ (2002. godište), Matej Tomašević FK „Hajduk“(2005), Nemanja Jovović Karate klub “Bar”, Savo Stojanović FK Mornar (2003), Simona Petranović OK „Galeb“ (2003) i Menan Softić Kik boks klub„Bar“ (2005)

Nagrađene je pozdravio i poželio im još veće uspjehe predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

“Mi smo u opštini ovu godinu iskoristili da na partnerski izgrađenim odnosima sa Fudbalskim savezom Crne Gore i Crnogorskim Olimpijskim komitetom završimo rekonstrukciju glavnog terena SRC ‘Topolica’. Prethodnih dana zaključili smo sporazum i sa Ministarstvom prosvjete, i tako značajno unaprijedili sportsku infrastrukturu na teritoriji naše opštine. Investicija, blizu 530.000 eura zajednička saradnja opštine, Crnogorskog olimpijskog komiteta i FSCG je omogućila da poslije 30 godina značajna sredstva budu uložena u adaptaciju sportskog terena na Madžarici, gdje smo po prvi put sredili tribinu, rekonstruisali i adaptirali svlačionice sa toaletima i prvi put od osnivanja Sportsko -rekreativnog centra na Madžarici zamijenili travnati busen.

Ono što je, takođe bio, predmet našeg interesovanja kao kruna saradnje sa Ministrstvom prosvjete prethodnih dana je potpisan sporazum o zajedničkoj izgradnji, odnosno adaptaciji sporske dvorane Gimnazije. Cilj nam je da ovom objektu ponudimo jednu potpuno drugačiju definiciju i omogućimo mladim sportistima i sportskim klubovima da je besplatno koriste.

Plod dobre saradnje sa Ministarstvom prosvjete i našim udruženjem dijaspore iz Čikaga je da započinjemo izgadnju spotskog objeklta u Mrkojevićima, odnosno izgradnju sportske sale u Pečuricama, kao jedinoj školi bez sale u barskoj opštini, a znamo da nas iz te škole vrlo često obraduju sa sjajnim sporskim rezultatima. Jasno je opredijeljenje opštine utemeljeno, prije svega, u realizaciji i ovogodišnjeg budžeta gdje smo značajna finasijska sredstva opredijelili kao direktnu podršku sportskim kolektivima kojima je opština ili osnivač ili suosnivač, ali i svim oni drugim sportskim kolektivima sa teritorije barske opštine. Tako smo u 2019. godini sa iznosom od blizu 400.000 eura pomogli klubove u kojima je opština osnivač ili suosnivač, dok smo ostalim klubovima prije 20 dana opredijeli seredstva u iznosu od 71,337.00 eura, a u budžetu za 2020. godinu planiralina su sredstva kao podrška u iznosu od 78.000.eura”, rekao je Raičević.

U ime nagrađenih sportista zahvalila se Divna Ratković.

Share.

Comments are closed.