Dodijeljene nagrade na likovnom konkursu Susreta pod Starom maslinom

U Umjetničkoj galeriji „Velimir A. Leković“ danas su dodijeljene diplome najboljim učesnicima na likovnom konkursu 34. “Susreta pod starom maslinom“.

Prvu nagradu žiri je dodijelio Polini Belkinoj, učenici VII razreda OŠ “Jugoslavija”. Druga nagrada pripala je Petri Popović, učenici II razreda OŠ “Vuko Jovović” iz Danilovgrada,  a treća Matiji Nikiću, učeniku VI razreda OŠ “Vladimir Nazor” iz Podgorice.

„Nijesam imala neku određenu inspiraciju, samo sam tako zamislila maslinu i to prenijela na papir. Sjedjela sam i posmatrala prirodu i u glavi mi se stvorila ta slika“, kazala je za Radio Bar i Bar info prvonagrađena Polina Belkina, kojoj je ovo prvi put da učestvuje na likovnom konkursu festivala.

Njena mentorka Danijela Drobnjak, profesorica likovne umjetnosti i akademska slikarka, istakla je da je Polina svestrana i talentovana djevojčica i da joj rad sa darovitom djecom predstavlja posebno zadovoljstvo.

„Moram da istaknem da je to učenica koja je dobila nagradu Fonda za talente Ministarstva prosvjete. Ona je svestrana ličnost i u svim aktivnostima je kompletna. Kada sam učenicama kazala za ovaj konkurs, ona je rekla da već ima spremna dva rada. Oba su izložena večeras“, kazala je Drobnjak.

Od 663 likovna rada na temu “Skriveno blago Stare masline“, koji su pristigli iz gotovo svih gradova Crne Gore, za izložbu ovogodišnjih “Susreta” izdvojeno je 100 radova rađenih raznovrsnim likovnim tehnikama. A o najboljima je odlučivao žiri u sastavu dr Milun Lutovac, rukovodilac galerije “V.A.Leković“ – predsjednik, te članovi mr Maja Čakalović – akademska vajarka i Katarina Gazdić Ilić – istoričarka umjetnosti.

“Prilikom odlučivanja rukovodili smo se originalnošću i kako su djeca pristupila temi. Bogat kolorit i poseban način izražavanja imao je trećeplasirani Matija Nikić, a vrlo unikatan i maštovit pristup  drugonagrađena Petra Popović, koja je nacrtala plod masline kao kraljicu zdravlja i napisala poruku ‘Hvala za zdravlje baš, baš hvala’. Neobičan, kreativan i vrlo zanimljiv odgovor na temu ‘Skriveno blago stare masline’ imala je Polina Belkina. Njen rad je po našem mišljenju bio najupečatljiviji”, objasnila je Katarina Gazdić Ilić.

Na otvaranju izložbe, ona je istakla da “veliki broj pristiglih radova govori o kreativnom bogatstvu dječjeg stvaralaštva i nužnosti da se održava ovakva manifestacija koja njeguje dječje stvaralaštvo i pruža priliku djeci da se kreativno izražavaju”. Selekcija je, kako je kazala, bila teška.

“Dugačak je bio put do ove izložbe. Pažljivo smo je i dugo pripremali. Prvo smo razvrstavali radove, potom šetali među njima kao kroz magičnu šumu dječje mašte i odabirali radove koji su nas svojim originalnim rješenjima najviše privukli”, kazala je Ilić.

Dio radova objavljen je u zborniku “Okret” koji je izdat pod okriljem Festivala, a u čijem sastavu su se našli pored literarnih radova, kako djece iz osnovnih škola, tako i mališana iz Doma “Mladost” iz Bijele.

“Na taj način smo željeli da pokažemo da je umjetnost univerzalni jezik bića i da svakome treba pružiti jednaku šansu”, zaključila je Ilić.

Share.

Comments are closed.