Dr Cicmil: Broj koronavirusom inficiranih školaraca u Baru nije zabrinjavajući

Prema posljednjim informacijama u Baru je 20 novoinficiranih koronavirusom, dok je aktivnih slučajeva 241. Među njima je i jedan broj Covid pozitivnih školaraca. Djeca poštuju tri osnovne mjere, pa se u Domu zdravlja Bar nadaju da broj zaraženih među tom populacijom neće rasti.

“U ambulantama Doma zdravlja posljednjih dana bilježimo blago povećan broj pregleda, testiranja, kao i broj realizovanih naloga što se tiče davanja parentelarne terapije, kako u Covid ambulantama, tako i patronažno. Povećan je i broj pacijenata na kućnom liječenju, trenutno je većina oboljelih sa blagom ili srednje teškom kliničkom slikom, a sa težim oblikom bolesti suočen je manji broj inficiranih. U Opštu bolnicu upućujemo mali broj pacijenata. Kontrole se zakazuju sa kratkim vremenskim razmacima, nekada čak i svakodnevno, kako bi pacijente intenzivno pratili i na vrijeme spriječili komplikacije”, saopštila je u direktnom telefonskom uključenju u emisiju “Sunčanom stranom ulice” na talasima Radio Bara, pomoćnica direktora Doma zdravlja, doktorka Martina Cicmil.

U ovoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite se na dnevnom nivou testira preko 120 građana. Za sve koji zbog simptoma imaju sumnju na Covid infekciju, rade brze antigenske testove. Osim toga, sprovode I testiranja PCR metodom za pacijente koji sumnjaju na Covid, kao i za hronične bolesnike kojima je potrebna terapija, pregled ili imaju zakazanu operaciju.

Dr Cicmil podvlači da, iako je interesovanje građana za vakcinacijom dobro, treba raditi na motivaciji, naročito mlađe populacije.

“To je posebno važno jer idemo ka hladnim danima, tokom kojih se očekuje da će omladina boraviti više u zatvorenim prostorima, gdje je transmisija mnogo veća. Svjedočimo da je ovaj mnogo zarazniji nego raniji sojevi, pa iznova apelujem na mlade da se vakcinišu”, poručuje dr Cicmil.

I u Domu zdravlja Bar su počeli sa davanjem treće doze vakcine. Preporučuju je svima, a naročito osobama koje pripadaju rizičnim grupama.

“Trećom dozom vakcinišemo pet mjeseci nakon kompletne imunizacije. I ako je osoba imala Covid infekciju, kada prođe pet mjeseci, poželjno je da se vakciniše. Vakcina štiti, smanjuje rizik od obolijevanja i komplikacija”, ponavlja dr Cicmil, uz poziv neodlučnim građanima da se odluče na taj korak, pa sa ličnom kartom ili bilo kojim dokumentom pođu do vakcinalnog punkta u hotelu “Princess”, svakog dana od osam do 20 časova. Nije potrebno zakazivati, a dostupne su Pfizer, Sinofarm i Astra Zeneka.

Pomoćnica direktora Doma zdravlja Bar kaže da do sada nijesu zabilježili neočekivane neželjene efekte vakcine. Građani su uglavnom ukazivali na glavobolju, malaksalost, manjeg porasta temperature, lokalizovano bolno mjesto gdje je data vakcina.

Na konstataciju da smo od marta 2019. godine zbog pojave koronavirusa zaboravili na “sezonsku” gripu, naša sagovornica podsjeća da u vezi sa aktivnostima koje se tiču gripa (čija sezona obično krene početkom decembra), očekuju instrukcije sa Instituta za javno zdravlje iz Ministarstva zdravlja.

“Što se tiče imunizacije za virus influence, nadamo se da ćemo uskoro krenuti da dajemo i tu vakcinu. Ove, kao i prošle godine, očekujemo da će transmisija i prenos influence biti mnogo manji, s obzirom da su građani naučili da poštuju tri osnovne preventivne mjere- maska, distance, higijena ruku, koje štite i od sezonske gripe. S tim u vezi, prošle godine je bio mnogo manji broj oboljelih od gripa. Preporuka je da se svi, a naročito ranjive, rizične kategorije stanivništva- hronični bolesnici, osobe starije dobi, vakcinišu i protiv sezonskog gripa. Što se tiče vakcina protiv Covid-a i sezonskog gripa, mogu se dati i istovremeno”, kaže dr Cicmil.

Dom zdravlja Bar, tvrdi ona, raspolaže sa dovoljno kadra, pa je zdravstvena zaštita građana organizovana na najbolji mogući način. Uprkos tome što je obim posla, kako podsjeća, već duži period značajno povećan, iako umorni, volja i energija zdravstvenih radnika i nemedicinskog kadra da pomažu, ne posustaju.

Share.

Comments are closed.