Dr Jovićević: Epidemiološka situacija u Baru se stabilizuje

“Od 21. marta kada smo imali 30 novoprijavljenih slučajeva, broj oboljelih je počeo da opada, tako da je u posljednjih desetak dana prosjek bio oko 20 novih slučajeva.To bi se moglo pripisati kombinaciji mjera koje su važile do juče i ažurnijem poštovanju neprikosnovenih mjera prevencije, a to su nošenje maske, držanje distance, higijena ruku. Sve to je dovelo do stabilizacije,  ali još uvijek ne možemo u potpunosti biti zadovoljni epidemiološkom situacijom. Ipak, epidemiološka kriva je trenutno stabilna”, kazala je u direktnom telefonskom uključenju u program Radio Bara dr Ljiljana Jovićević, epidemiološkinja u Domu zdravlja Bar.

U Covid ambulanti se svakodnevno obavljaju pregledi u dvije smjene od sedam do 21 sat. Po riječima dr Jovićević, broj pregleda je nešto manji kao i broj testiranih brzim testovima i  PCR dijagnostikom. Epidemiološki nadzor nad licima koja su oboljela i njihovim kontaktima, obavlja se svakodnevno, u kontinuitetu.

Danas je u Domu zdravlja počela vakcinacija Astra-Zeneka vakcinom.

“Prvo su vakcinisani zaposleni u medijima. Interesovanje je bilo poprilično. Trenutno je na raspolaganju Astra-Zeneka vakcina.  Kako je najavljeno, iduće nedjelje očekuje se isporuka vakcine Sinofarm, tako da će građani moći da biraju kojom će se vakcinisati“, najavila je dr Jovićević.

Na pitanje da li se nakon popuštanja mjera, posebno otvaranja terasa ugostiteljskih objekata, očekuje pogoršanje epidemiološke situacije, ona je kazala da je to izazvalo zabrinutost. Međutim, poručuje doktorka, ako nastavimo sa poštovanjem neprikosnovenih mjera- vođenje računa o distanci, nošenju maske na pravi način i higijeni ruku, neće doći do pogoršanja epidemiološke situacije.

Share.

Comments are closed.