Dr Jovićević: iako je broj novoprijavljenih slučajeva juče bio nešto manji, nema opuštanja

Prema posljednjim podacima u Baru je 517 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom. Po riječima doktorke Ljiljane Jovićević, epidemiološkinje u Domu zdravlja Bar, juče je bilo nešto manje novoprijavljenih u odnosu na prethodna dva dana, kada su registrovali 60, odnosno 56 slučajeva.

„Juče je bilo 26 novoprijavljenih slučajeva. Dva pacijenta su preminula, pa je broj umrlih od posljedica koronavirusa u Baru sada 114“, saopštila je u telefonskom uključenju u „Sunčanom stranom ulice“ na talasima Radio Bara, dr Jovićević.  Ona, međutim, upozorava da što se tiče ukupne epidemiološke situacije, bez obzira na ovaj pad broja novoprijavljenih, ne možemo biti zadovoljni.

Sa ciljem još učinkovitijeg rada, Dom zdravlja Bar ulaže velike napore da se u ovoj situaciji što bolje organizuje i pruži adekvatnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu svima koji za njom imaju potrebu.

„Što se tiče Covid ambulante, povećan je broj ljekara koji svakodnevno ordiniraju, pa ih je sada angažovano po četiri u svakoj smjeni. Takođe, povećeani su i kapaciteti patronažne službe. Za potrebe pacijenata koji primaju terapiju u Domu zdravlja, postavljen je još jedan privremeni objekat koji raspolaže sa četiri kreveta“, navodi epidemiloškinja.

Kada je u pitanju testiranje pacijenata PCR dijagnostikom koja se vrši u odsjeku za epidemiologiju, svakodnevno se u prosjeku uzima 50- tak uzoraka, a ni broj testiranja brzim testovima u Covid ambulanti ne opada- kreće se između 50 i 70 na dnevnom nivou.

U Crnu Goru je prekjuče stigao novi  kontigent od 5.000 ruskih vakcina Sputnjik V. To je druga tura od ukupno 50.000 doza koje je naša zemlja kupila od Rusije.

„U Domu zdravlja Bar vakcinacija je započeta u februaru, u skladu sa Nacionalnom strategijom za primjenu Covid vakcina, kojom su obuhvaćene prioritetne grupe (prije svih zdravstveni radnici). Dobijanjem novih količina, vakcine će prvo dobiti lica starija od 80 godina, a potom, u skladu sa Akcionim planom i planom vakcinacije, obuhvatićemo svih osam prioritetnih grupa“, najavljuje dr Jovićević.

Građani zainteresovani za vakcinaciju se mogu prijaviti preko jedinstvenog broja 1717 ili platforme Covidodgovor.me. Za vakcinaciju se mogu prijaviti i lica koja nijesu osiguranici crnogorskog Fonda za zdravstveno osiguranje.

Vakcinacija zdravstvenih radnika će se, kako objašnjava naša sagovornica i ubuduće vršiti u odsjeku za epidemiologiju Doma zdravlja a prioritetne grupe biće vakcinisane u Službi izabranih doktora Doma zdravlja Bar. 

Share.

Comments are closed.