Dr Tomanović: U bolnici 17 pacijenata koji se liječe od koronavirusa, jedan životno ugrožen

Na infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Baru, koja je COVID centar za sve primorske opštine, trenutno se liječi 17 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

“Još deset bolesnika je na opservaciji. Od njih su uzeti uzorci na testiranje. Svi pacijenti su relativno stabilni i ne zahtijevaju mehaničku ventilaciju. Jedan pacijent ima neurološke tegobe i životno je ugrožen”, saopštio je u telefonskom uključenju u program Radio Bara direktor Opšte bolnice, doktor Dragoslav Tomanović.

Na komentar da smo, nažalost, svjedoci svakodnevnog porasta broja novozaraženih i podsjećanje da je direktor Instituta za javno zdravlje doktor Boban Mugoša širenje koronavirusa u Crnoj Gori uporedio sa širenjem požara, dr Tomanović je istakao da se Barani većinom ponašaju savjesno i odgovorno, poštujući mjere propisane sa ciljem zaštite od infekcije ovim virusom.

“Iako Barani od početka pandemije poštuju preporuke Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, ponoviću i zamoliću sugrađane da ulože dodatni napor i pridržavaju se mjera. Treba izbjegavati veća okupljanja, poštovati fizičku distancu od dva metra, nositi masku gdje god je to moguće (posebno u zatvorenim javnim prostorima), uvećati uobičajenu higijenu ruku što češćim pranjem i dezinfekcijom alkoholnim rastvorima”, podsjetio je dr Tomanović. On je podvukao da, iako još nema ni vakcine ni lijeka protiv bolesti koju izaziva koronavirus, ipak postoje ove veoma efikasne i lako primjenljive preventivne mjere zaštite.

Share.

Comments are closed.