Dr Vojinović: Epidemiološka situacija u Baru bolja- manje pregleda i hospitalizacija

Epidemiolog barske Opšte bolnice Zoran Vojinović kazao je u direktnom uključenju za RTCG,  da je posljednjih nekoliko dana situacija u toj zdravstvenoj ustanovi bolja, jer bilježe smanjen broj pregleda i hospitalizovanih pacijenata. Takođe, po riječima Vojinovića, izuzetno je važno i što opada broj novoinficiranih osoba.

“Naime, u posljednjih nekoliko dana, imali smo znatno manje pregleda nego do sada. Ta brojka se kreće od 35 do 50 pregleda, što je svakako znatno manje nego prije 20- tak dana, kada se dešavalo da imamo i po 85 pregleda na dnevnom nivou. Primjera radi, u tri prethodna dana bilježimo 48, 37 i 36 pregleda.  Takođe, vrlo je važno istaći da se smanjio i broj prijema. Sada je ta brojka šest- sedam prijema dnevno. Raduje podatak da je i broj otpusta veći, kreće se od 14 do 15 na dnevnom nivou”, ističe Vojinović.

Manji je broj i hospitalizovanih pacijenata.

“U ranijem periodu imali smo situaciju da je popunjenost kapaciteta bila i do 90 posto. Na današnji dan imamo 78 hospitalizovanih pacijenata,uz još jednog za kojeg čekamo potvrdu. Podsjetiću da smo nedavno povećali i broj kreveta za prijem. Trenutno naša bolnica raspolaže sa 115 kreveta. Od tog broja, 35 pacijenata je na nekom vidu kiseoničke terapije, i za njih se može reći da imaju ozbiljniju kliničku sliku. Od 13 ležaja u jedinici intenzivne njege, trenutno je zauzeto deset kreveta. Nažalost, juče smo zabilježili i dva smrtna ishoda”, kaže Vojinović.

Značajan razlog za zadovoljstvo je što opada i broj novoinficiranih u Baru. Trenutno je 509 aktivnih slučajeva.

“Takođe, raduje i to da u ovom trenutku nemamo ni jednog ljekara u izolaciji, dok su izolovane dvije medicinske sestre i tri osobe nemedicinskog kadra. Do sada se od ukupno 66 ljekara, njih 28- moro (42%) suočilo sa ovom bolešću. Bilo je pozitivno 66 sestara, od 160 koliko ih je zaposleno, i 25- toro nemedicinskih radnika”, rekao je Vojinović.

Doktor Vojinović je još jednom naglasio svu važnost poštovanja mjera koje su na snazi.

Share.

Comments are closed.