Drašković: Stupile izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, vozači oprezno

Izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koje su stupile na snagu 12. februara, donose niz novina.

Predstavljajući najznačajnije normativne izmjene, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dragan Pejanović istakao je da se “njima nastoje otkloniti nedostaci doskorašnjeg zakonskog rješenja, uskladiti ga sa direktivama Evropske unije kojima se uređuju pitanja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, kao i stvoriti pretpostavke za dalje unaprjeđenje stanja bezbjednosti na crnogorskim putevima”.

Nove odredbe su na snagu stupile prošle sedmice, a vozače, kako navodi komandir saobraćajne policije u Baru Nikola Drašković, najviše interesuju segmenti koji se odnose na povećanje novčanih kazni, nove sankcije kojima podliježu nesavjesni vozači, kao i uvođenje zatvorske kazne za određene prekršaje za koje ta mjera do sada nije bila propisana…

Iako je intencija da se na samom početku ne postupa represivno, pojedinim nesavjesnim vozačima i pored najbolje volje, saobraćajni policajci ne mogu “progledati kroz prste”. Tako je bilo juče kada su alkotestiranjem vozača u Starom Baru utvrdili da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2,39 promila! Lošoj praksi neprimjerenog ponašanja u saobraćaju danas je svjedočila i patrola koja je radarom postavljenim na Bulevaru JNA, registrovala dva vozača koji su se kretali preko 50 km/h većom od dozvoljene u naseljenom mjestu. Obojica su zbog velikog prekoračnja brzine lišena slobode.

“Novine, između ostalog, imamo i kod upisivanja kaznenih bodova, za šta je oformljena nova baza podataka, gdje će se na osnovu počinjenih prekršaja, oni evidentirati, pa potom sabirati na godišnjem, odnosno dvogodišnjem nivou… Kada govorimo o upotrebi zimske opreme, promjena u dopuni Zakona odnosi se na to što su vozači sada u obavezi da, gdje je to saobraćajnim znakom obavezno, zimske pneumatike posjeduju na sva četiri točka, umjesto, kako je to do skoro bio slučaj, samo na pogonskim točkovima. Vozači su dužni da u uslovima gdje nema potrebe i saobraćajnim znakom nije data obaveza za korišćenje zimske opreme, imaju ljetnje pneumatike sa dubinom šare od četiri milimetra”, objašnjava Drašković.

“Izmjenama Zakona brisano je rješenje koje se odnosi na oduzimanje vozačke dozvole na licu mjesta. Sada se umjesto te, izriče zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri i šest mjeseci” – navodi komandir saobraćajne policije u Baru i objašnjava kako primjena pojedinih novih regula izgleda u praksi – “Za prolazak kroz crveno svijetlo propisuje se novčana kazna u visini od 300 do 600 eura, a osim toga, vozaču se upisuju i tri kaznena boda. Ako  u roku od dvije godine skupi 12 kaznenih bodova, izriče mu se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom do tri mjeseca. U slučaju da nakon toga, u naredne dvije godine prikupi još devet bodova, oduzima mu se vozačka dozvola na šest mjeseci. Za vozača koji uprkos zabrani nastavi da upravlja vozilom, zakon predviđa veću novčanu kaznu”.

Vozači koji naprave najteže prekršaje podliježu sankcijama propisanim Članom 317a – kazni zatvora od 15 do 60 dana.

“Vozač, mladi vozač ili vozač početnik koji se vozilom na putu u naselju kreće brzinom za 70 km/h većom od dozvoljene, odnosno onaj koji se na putu van naselja kreće brzinom za 90 km/h iznad propisane, podliježe toj kazni. Možda djeluje da je razvijanje tolike brzine u praksi nemoguće, ali ću navesti primjer da je prije nekoliko dana naš radar zabilježio automobil koje se Bulevarom Dinastije Petrovića kretao brzinom od 120km/h! Vozač koji ne zaustavi vozilo na znak policijskog službenika, takođe će biti kažnjen lišavanjem slobode od 15 do 60 dana. I učesnik u saobraćaju koji upravlja vozilom sa koncentracijom alkohola u krvi većom od dva promila (što nije rijedak slučaj) biće sankcionisan kaznom zatvora. Osim toga, zatvorsku kaznu će služiti i instruktor vožnje, kandidat za vozača ili član komisije na praktičnom dijelu vozačkog ispita, ako se dokaže da se nalazi pod dejstvom alkohola u koncentraciji od jedan promil ili većoj. I vozač, odnosno instruktor vožnje koji upravlja motornim vozilom za vrijeme trajanja privremenog ograničenja prava na upravljanje, podliježe istoj kaznenoj mjeri. Vozač, mladi vozač, vozač početnik, instruktor vožnje, kandidat za vozača tokom praktične obuke i polaganja vozačkog ispita, član komisije na praktičnom dijelu vozačkog ispita koji odbije da se podvrgne ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometra, testa na drogu) takođe će biti sankcionisan zatvorskom kaznom”, objašnjava Drašković, uz preporuku da se direktori i vlasnici firmi koji angažuju profesionalne vozače, podrobnije upoznaju sa novim odredbama zakona, jer kako naglašava “ima dosta novina i propisa kojima podliježu pravna lica”.

Komandir Saobraćajne policije, s obzirom da je dugo godina radio u Podgorici, kaže da Barani ipak u većoj mjeri poštuju propise i savjesniji su vozači od onih u glavnom gradu. Razlog, kako procjenjuje, možda treba potražiti i u tome što su saobraćajnice u Baru mnogo bolje regulisane, saobraćaj je rasterećeniji, a i grad je manji…

Građani se na izmjene još uvijek navikavaju, pa Drašković sugeriše da makar mjesec od uvođenja novina treba djelovati preventivno, ukazivati vozačima na prekršaje, sugerisati, bez primjene represivnih mjera. Naravno, ograđuje se naš sagovornik “isključivo kada su u pitanju lakši prekršaji”.

“Na terenu se srijećemo sa različitim reakcijama – od žalbi da su kazne visoke, ima i onih koji procjenjuju da su adekvatne, do toga da bi trebalo da su još veće. Smatram da bi za neke prekršaje trebalo da su još rigoroznije. U zemljama u okruženju nigdje nisu ovako niske”, tvrdi Drašković i podvlači da cilj uvođenja novih propisa nikako nije “uzimanje novca od građana”, već da je prevashodna namjera smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom, ali i onih sa težim i lakšim posljedicama. Zatvorske kazne nijesu zanemarljive, ali nijesu ni one izražene u novcu – kreću se od 300 do 600 eura, od 150 do 400, od 120 do 400, od 90 do 250, od 80 do 250 eura… Vjeruje da će izmjene zakona značajno uticati na bolje stanje i veću bezbjednost u saobraćaju na crnogorskim drumovima. Na vozače apeluje da ozbiljno shvate nove zakonske propise, sačuvaju budžet i, najvažnije- svoj i tuđe živote.

“Preporuka vozačima je da obavezno vežu pojas, jer će u suprotnom platiti kaznu koja se kreće od 50 do 90 eura. Apelujem i da vozači ne koriste mobilne telefone tokom vožnje (kazna je od 60 do 250 eura) s obzirom da analiza pokazuje da je to u proteklih godinu bio jedan od najčešćih razloga saobraćajnih nezgoda”, zaključuje komandir Saobraćajne policije, uz poruku i poziv da su vrata njegove kancelarije otvorena za sve građane na čija pitanja i nedoumice, on kao starješina može dati odgovore, ali i pomoći i izaći u susret. 

Share.

Comments are closed.