Đukanović, Krivokapić i Bečić čestitali Ramazanski bajram

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom velikog praznika Ramazanskog bajrama, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Ef. Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovjesti uz najbolje želje za dobro zdravlje, napredak i ličnu i porodičnu sreću.

“Drevni praznik Ramazanskog Bajrama upućuje nas duhovnim korjenima  islama, osnovnim načelima humanizma. Univerzalne poruke ovog svetog dana su putokaz i nadahnuće dobronamjernim posvećenim pomirenju i uzajamnom razumijevanju, ali i poruka onima koji povedeni različitim interesima zanemaruju važnost mira, tolerancije i suživota, da se razumno uzdignu iznad podjela, i vrate vrijednostima međukonfesionalnog i međuetničkog sklada koje zajednički vjekovima baštinimo u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović. 

Đukanović ističe da Islamska zajednica čini važan dio crnogorskog društva, njegovog istorijskog, nacionalnog, religijskog i kulturnog sazdanja, njegovog državnog i građanskog identiteta. 

“Aktivnosti Islamske zajednice i danas nas civilizacijski obogaćuju, a njena puna posvećenost izgradnji Crne Gore i razvoju crnogorskog društva čini građanski snažnijim”, istakao je Đukanović.

Uvažavanje različitosti jedno je od, kako navodi, najvećih demokratskih dostignuća našeg društva.

“Stoga je i ovaj veliki islamski praznik podsjetnik važnosti našeg temeljnog opredjeljenja poštovanju svih vjera i uvjerenja. Neka plemenita simbolika odricanja koju donose uzvišeni dani mjeseca Ramazana, svima koji ga slave, budu podsticaj poštovanju da i dalje ustrajno doprinose izgradnji mira i razumijevanja, dijaloga i saradnje, temeljnih ljudskih vrijednosti koje njegujemo kao trajno dobro naše Crne Gore”, zaključio je Đukanović.

***

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić čestitao je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti, nastupajući Ramazanski bajram.

“Želim da čestitam jedan od najvećih islamskih praznika riječima koje govore o najdubljim ljudskim čežnjama i ushođenju ka vrijednostima koje nijesu ostvarive bez idealizma, optimizma, truda i odricanja. Nakon jednomjesečnog uzdržanja, hoću da svim vjernicima islamske vjere poželim da njihove domove nikada ne napusti duh ljubavi, smirenja, skromnosti i zajedništva. Takođe, najmlađima želim da se sjećaju ovogodišnjeg “bajramluka” koji je tradicionalno i praznik dječje radosti, ali i praznik tokom kog se vjernici sjećaju i svih žrtava na putu vašeg iskrenog ispovjedanja vjere. Neka bi bogata iskustva i tekovine islamske vjere koja ljude čini boljima, mudrijima i pristupačnijima, duhom zajedništva, razumijevanja i saosjećanja do kraja ispunila i našu zajedničku kuću, Crnu Goru”, navodi se u čestitki premijera Zdravka Krivokapića.

***

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić uputio je čestitku povodom Ramazanskog bajrama reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i svim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori i dijaspori sa željom da praznik dočekaju onako kako su inače i proveli cijeli mjesec Ramazana – čiste duše i punog srca.

“Neka uzvišene vrijednosti Bajrama budu istinski podsticaj za širenje međusobnog povjerenja i saradnje među pripadnicima svih vjera i nacija u našoj državi, posebno u izazovnim vremenima koja iziskuju strpljenje i toleranciju, jer samo tako obezbjeđujemo mir, duhovno blagostanje i svaki napredak Crne Gore”, kazao je Bečić u čestitki i poželio da praznične dane provedu u dobrom zdravlju, slozi i dobrom raspoloženju.

Share.

Comments are closed.