Duo Classico oduševio publiku Barskog ljetopisa

“Duo Classico” oduševio je sinoć publiku 34. “Barskog ljetopisa”. Ispred Dvorca kralja Nikole svirali su svoj novi repertoar filmske muzike, a nakog gotovo svake kompozicije, koju su izveli u sopstvenim aranžmanima, publika je reagovala uz ovacije.

Ovaj Baranima dobro poznat duo čine mr Dina Desančić – profesorica violine i Safet Drljan – profesor harmonike. U razgovoru za Radio Bar i Bar Info su kazali da su očekivali dobre reakcije publike, jer iza novog repertoara stoji vrijedan i predan rad, ali da je ovaj koncert nadmašio i njihova očekivanja.

“Dugo nismo svirali u našem gradu. Težak period je iza svih nas i mi nismo bili baš produktivni. Posljednji koncert imali smo prošle godine na ‘Kotor artu’ i evo, poslije godinu, presrećni smo što smo upravo nastupili u našem Baru i na našem ‘Barskom ljetopisu’. Zadovoljstvo je još veće jer, očekivali smo da će doći dragi ljudi, ali da će ih biti baš ovoliko, stvarno nismo. Iznenađeni smo“, kazala je mr Desančić nakon koncerta.

Odlučili su, kako je istakla, da sve što je bilo ostave iza njih i krenu u nove radne pobjede.

“I krenuli smo iz našeg grada. Presrećni smo i zbog toga što smo publici predstavili naš novi projekat ‘Noć filmske muzike’, koji je dobio podršku Opštine Bar, tako da smo negdje ujedinili i njihovu, kao i podršku Kulturnog centra i rukovodstva ‘Barskog ljetopisa’. Ujedinjeni sa dobrom energijom, imali smo večeras ovaj koncert kao rezultat”, kazala je mr Desančić.

Otkrila je da su, birajući kompozicije, željeli da u novom repertoaru budu neka od najvećih djela pisanih za najčuvenije filmske produkcije, koje su i obradili u sopstvenom aranžmanu.Tako je publika bila u prilici da čuje popularne numere iz filmova “Godfather”, “Gladiator”, “Brave heart”, “Titanic”, “Pulp Fiction”, serijala “Game of Thrones”…

“To je bio izuzetno težak posao zato što, klasičnu muziku kada svirate, imate note, a ovdje imate ogromne partiture. Hans Zimmer je recimo, pisao orkestarsku muziku za ‘Gladijatora’, tu je cijeli simfonijski orkestar… Mi smo sve to morali da svedemo na dva instrumenta. Vjerujte, da smo dokumentovali proces pripreme ovog repertoara, tu bi bilo raznih elemenata… Filmski rečeno, od komedije do tragedije. No, nekako na kraju, ono što nas oboje karakteriše je da sve te nedaće uspijemo našom energijom i željom za uspješnim koncertom da prevaziđemo, izađemo na scenu i zaista uživamo sa publikom. A publika to osjeti, možda zato toliko i trajemo”, kazala je mr Desančić.

“Duo Classico” traje od 2013.godine, koncertrirali su širom zemlje i regiona, a našu zemlju su predastavljali i u inostranstvu. Po riječima mnogih, pravo su osvježenje na klasičnoj umjetničkoj sceni Crne Gore.

“Još malo, pa ćemo proslaviti i jubilej – 10 godina postojanja. Ovom prilikom želimo da obećamo da ćemo taj jubilej definitivno obilježiti prvim CD-om.Vrijeme je da se od toliko cjelovečernjih koncerata napravi jedan lijepi izbor i da se to snimi”, najavila je mr Desančić.

Posebno emotivan momenat sinoćnjeg koncerta bio je kada su se ugasila svjetla, kako bi izveli kompoziciju “za najsjajniju zvijezdu”.

“Sticajem okolnosti u scenariju mog života nedostaje jedna meni važna osoba koja je 1. maja odlučila da, kako ja volim kažem, bude među zvijezdama. Ovo je bio prvi koncert bez njega u publici. Zato je to bio meni poseban trenutak, i zato sam, eto, i negdje lično iskoristila priliku. Njegova želja je bila da ga jednog dana u te zvijezde ispratimo sa ‘Konjuh planinom’, to smo uradili i večeras. ‘Konjuh planina’ u mraku ispred Dvorca kralja Nikole, za mene jedan zaista poseban trenutak“, kazala je mr Desančić.

Ona je dodala da je novi repertoar pripremljen ovog puta zahvaljujući prvenstveno Safetovoj pokretačkoj energiji.

“Naše prijateljstvo i saradnja traju godinama, tu smo da jedno drugom budemo podrška. Iza ovog projekta zaista stoji veliki rad. Imali smo želju da se upustimo u jedan novi izazov. Smatrajući filmsku muziku bliskom, jednostavno smo htjeli da osjetimo čari toga žanra. Mnoge teme iz filmske industrije su mnogima poznate, zato smo napravili drugačiji koncept i barskoj publici dočarali neke kompozicije koje su ostavile veoma snažan pečat i podsjetili ih na nezaboravne glumce koji su postali legende zahvaljujući tim filmovima”, kazao je Safet Drljan.

Dodaje i da su sve kompozicije bile prilično zahtjevne, počev od aranžmana preko transkripcija.

“Sve se mora detaljno analizirati i veoma voditi računa, da se ne naruši stilski karakter, a da se sve uklopi za dva instrumenta. Kad se sve to uklopi u cjelinu, onda tek dolazi onaj pravi dio priče kada instrumenti moraju jedan s drugim da sarađuju i da se tonovi, boje i volumeni uklope u tu koncepciju. Zadovoljstvo je veliko kad nakon takvog rada na kraju kraju svi zablistamo kako treba”, dodao je Drljan.

U numeri iz filma “Titanic” im se pridružila profesorica flaute Tamara Stijepović.

“’Duo Classico’ ne nastupa često sa trećim članovima.Večeras sa zadovoljstvom smo imali gošću – Tamaru Stijepović, flautistkinju i profesoricu flaute u barskoj Muzičkoj školi. Moram da kažem da smo na sjednici Nastavničkog vijeća svi glasali da ona bude naš izbor za novu direktoricu Muzičke škole. Mislimo da je toliko godina u prosvjeti i preko sto nagrada, evo nedavno i ‘Grand prix’ u Moskvi, sasvim dovoljno da je za tu funkciju kandidujemo. To nije realizovano zbog nekih drugih rješenja ministarstva, ali na kraju vjerujemo da će pravda biti zadovoljena”, naglasila je Desančić.

Profesorica Tamara Stijepović je kazala da joj je bila velika čast i zadovoljstvo da nastupi sa “Duom Classico”, inače kolegama iz barske Muzičke škole: “Velika mi je čast i zadovoljstvo biti dio njihovo projekta, a nastup sa njima večeras je velika satisfakcija za budućnost. Imamo i neke zajedničke planove pa je ovaj nastup recimo bila i najava za to“.

Komentarišući kandidaturu Nastavničkog vijeća za direktoricu Muzičke škole, Stijepović je istakla da je bila veoma počastvovana.

“Znaju da sam veliki radnik i da sam im prijatelj prije svega i uvijek tu za sve što je potrebno. Sve što se događalo nakon toga što sam bila predložena, vjerujte da je manje važno. Imamo sjajne profesore, visoko školovani kadar, u procentima veliki broj magistara među profesorima, ljude koji su svoje znanje sticali i u inostranstvu i koji su uvijek aktivni na sceni koji znaju puno u muzici. Za takve ljude treba imati i širinu.To su ljudi koji su samo u ovoj školskoj godini donijeli školi preko sto nagrada na međunarodnim takmičenjima. Teška godina kad znate kako je bila organizovana nastava i koliko je muke bilo potrebno da postignemo sve to. Jako sam počastvovana kao član tog kolektiva i drago mi je da su i u ovim teškim vremenima pokazali koliko su veliki”, zaključila je profesorica Stijepović.

***

Svjetska premijera kratkometražnog igranog filma “Diva” francuskog reditelja i scenariste Kristofa Žaroša zakazana je za večeras u Baru. Ovo ostvarenje će biti prikazano u sklopu večeri Filmskog programa  Barskog ljetopisa na Trgu Vladimira i Kosare od 21;30.

U pitanju je crnogorsko-francuska koprodukcija, a glavna uloga povjerena je crnogorskoj glumici Sanji Popović. Pored nje, u filmu igraju: Pavle Ilić, Ivona Čović Jaćimović, Slavko Kalezić, Vjera Bulatović i Stevan Radusinović. Sniman je na lokacijama u Podgorici, Petrovcu i Kotoru, a završna scena snimljena je u francuskom gradu Miluzu.

Producent filma je Marko Jaćimović.

Film govori o muzičkoj super zvijezdi koja, preživjevši saobraćajnu nesreću, postaje svjesna krhkosti ljudskog bića. Iste večeri na koncertu pokušava fizički da komunicira sa obožavaocima, ali oni ne uzvraćaju već je posmatraju samo kao sliku. Tada shvata da je zatočenica sopstvenog imidža kojoj je sistem konfiskovao život, što je navodi da bježi dok se šou nastavlja bez nje…

Na premijeri će, pored reditelja i glumačke ekipe prisustvovati i Dušan Vuleković, direktor fotografije, zatim Tijana Todorović, kostimografkinja i Gojko Berkuljan, montažer.

Filmski program u sklopu Barskog ljetopisa večeras je posvećen Filmskom centru Crne Gore, a pored Žaroševog filma, tokom večeri, publika će na Trgu Vladimira i Kosare moći da pogleda i ostvarenja „Peloid“, „Paket See“, „Posjeta“ i „Obrad“.

Nakon projekcija, prisutnima će se obratiti director FCCG Sehad Čekić.

“Film ‘Diva’ Kristofa Jaroša je podržan na prvom konkursu Filmskog centra za kratkometražne filmove, a kasnije su projekat podržali i fondovi iz Francuske, kao i Francuski institut iz Podgorice. Vidjećete i u filmu, dvije se kulture prožimaju, a bolji poznavaoci francuskog filma prepoznaće uticaje vrlo prisutne u toj kinematografiji, ali vješto ugravirane i u naš kontekst i sa našim glumcima”, kazao je o filmu Diva Sehad Čekić.

Prema njegovim riječima ovo je jedan od projekata koji nas povezuje sa najvećom evropskom kinematografijom.

“Koprodukcije su esencijalne za crnogorsku kinematografiju, kako kroz našu filmsku tradiciju, tako i danas. Kroz koprodukcije diversifikujemo finansijske izvore, podižemo vizibilitet projekata i svih uključenih, a kroz razmjenu se unapređuju znanje i vještine filmskih stvaralaca i ekipe. Konačno, kroz koprodukcije kreiramo i učestvujemo u univerzalnim narativima koji su bitna brana od samodopadljivosti i, zašto ne reći, provincijalizacije. Crnogorski projekti skreću pažnju na sebe i fondova izvan regiona, a poseban pečat tome daje i podrška koju dobijamo od Eurimaža – najuticajnijeg evropskog fonda”, zaključuje Čekić. 

Share.

Comments are closed.