FOTO: Nizom multimedijalnih aktivnosti okončan treći Street in art

Multimedijalnom izložbom radova preko pedeset učesnika, popularnim „Śednikom“, te izradom murala na fasadi zgrade na uglu Ulica maršala Tita i Popa Dukljanina, okončana je manifestacija „Street in art“, koja je protekla tri dana okupljala brojne Barane i goste na terasi „Dublin Puba“.

Opšta je ocjena da je manifestacija ispunila svoju svrhu i uveliko prevazišla prošla izdanja.

Medijatorka „Śednika“ Katarina Gazdić Ilić, istoričarka umjetnosti pohvalila je organizaciju ovog događaja, istaknuvši nesvakidašnju energiju, naročito mlađih, koji će u budućim danima biti centar barske umjetnosti. Dr Milun Lutovac kazao je da “mi ne možemo da pariramo svjetskim metropolama po kulturnim institucijama, galerijama, velelepnim pozorištima, ali možemo da pariramo energijom i talentom”. Slikarka i spisateljica Tanja Sekulić istakla je kako joj je naročito drago što se broj posjetilaca i programa trostruko uvećao i da “čeka književnike, pjesnike, prevodioce da se uključe u ovu manifestaciju i da srce grada bude zauvijek Ulica maršala Tita”. Milenko Radović, akademski slikar, kazao je da je u Baru osjeća “empatiju među umjetnicima, koje malo gdje ima”. Priznanje organizatorima odala je i sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Irina Dabović, novinar i književnik Željko Milović, Ljiljana Vujović u ime NVO “Žene Bara”, akademski slikari Dalibor Dado Ćetković i Jasmina Ćetković, kao i brojni mladi autori.

„Možemo reći da je ’Street in art“, prvi od tri planirana u ovoj godini u potpunosti ispunio očekivanja. Po prvi put smo imali prateće programe. I na prethodna dva smo nastojali da budemo sadržajniji, kada su u pitanju vizuelne umjetnosti, da pored likovnih izlagača imamo i druge kreativne stvaraoce. Ovom prilikom je to u potpunosti postignuto. Sama činjenica da smo promovisali jedan mini-festival dokumentarnog filmskog stvaralaštva sa područja Opštine Bar, da su i autori i produkcijske kuće bile iz Bara, samo po sebi govori da je festival dobio još jedan kvalitetan sadržaj. Na jedan simboličan način, kroz poklon Miroslava Jovanovića Timotijeva i njegove supruge Milice Vukmanović, dobijemo spoj likovnog i literarnog. Svi učesnici ovogodišnje, najveće otvorene smotre pod Rumijom, dobili su na poklon po jednu njihovu knjigu, a sve na koricama imaju radove barskih likovnih stvaralaca. Ono što je po nama najvažnije, što je i potvrdio naš popularni ’Śednik’ je činjenica da smo imali mogućnosti da objedinimo veliki broj mladih, kreativnih likovnih stvaralaca”, kazao je profesor Neđeljko Đurović, organizator i PR menadžer manifestacije za Radio Bar i Bar Info.

“Jedna od mladih učesnica, Staša Stević, po prvi put je prodala ono što je stvarala na licu mjesta, u interakciji sa publikom. Prodaja, taj materijalni iskaz je manje bitan, koliko je bitna pažnja koju je ta slika privukla, kako kod onoga ko je kupio, tako i kod svih nas”, ističe Đurović.

„Steet in art“ je dokaz da se manifestacija može organizovati bez novca, uz pomoć prijatelja.

„Na Balkanu postoji jedan notorni bezobrazluk, u kome se uvijek ističe da nema novca. Novac je nužan, ali nije neophodan ako imate kreaciju, dušu i časnu namjeru. Inicijalni pokretači ovog festivala su Vladimir Vlado Iličković, Jovan Jerkov i moja malenkost, uz naše nezaobilazne partnere, a takođe i organizatore, Radovana Richija Orlandića i Milića Šarovića Milija. Imali smo to polazište da ćemo ujedinjenim snagama uspjeti da grad ima jedan događaj koji traje više dana, što smo i uspjeli, i što je najvažnije, da pokažemo da se sa minimalnim izdacima, po principu efikasnosti i ekonomičnosti, može postići mnogo. Jednostavno, dobra energija, kooperativnost i potreba likovnih stvaralaca da izlože svoja djela, da sjednu zajedno za sto, podijele iskustva…”, rekao je Đurović.

Baš ovaj festival je, zbog svojih sadržaja, poslužio kao motiv jedne knjige koja će se pojaviti za godinu dana i biće jedno lično, autobiografsko svjedočanstvo o zemljotresu iz 1979. godine. “Uz to, važna je i najava da će ovaj prostor koji je promovisan ispred i na terasi ’Dublin Puba’ biti nova umjetnička scena u našem gradu. Poslužio je kao jedan odličan filmski atrijum. Tokom jesenjih mjeseci biće još novih sadržaja, a evo i ekskluzive: jedan od vaših kolega, shodno dokumentarnom materijalu koji je sniman o našem gradu i ljudima s ovog prostora, biće na originalan način prezentovan kroz festival u trajanju od nekoliko večeri”, najavio je Đurović.

On je zadovoljan brojem izlagača: “Svi likovni stvaraoci, a bilo ih je preko četrdeset ’sa stažom’, dok je mlađih bilo više od dvadeset, tako da smo i po broju učesnika i po broju izloženih radova znatno premašili prethodni ’Street in art’”.

Đurović se prisjeća da je 2006. godine, raniji vlasnik puba, Srećko Pavlović, i sam likovni stvaralac, počinjao sa radom i “smatrao da ova ulica, nekadašnje barsko korzo i prva imenovana ulica u gradu, jedina koja nije mijenjala ime tokom devedesetih godina i mučnih previranja, treba da ima svoj stari sjaj, sadržinu koja priliči mediteranskom gradu i plasirana je na onu poziciju koju treba da ima”.

Share.

Comments are closed.