FOTO, VIDEO: Obnovljeni Trg Vladimira i Kosare – ukras grada

Na oduševljenje brojnih građana, naročito najmlađeg uzrasta, večeras je, nakon nešto više od četiri mjeseca izvođenja radova, svečano otvoren rekonstruisani Trg Vladimira i Kosare. Bar je na ovaj način dobio jedan od najmodernijih trgova u regionu, koji, osim estetskog, ima i funkcionalni karakter.

Prije samog otvaranja, predsjednik Opštine Dušan Raičević sa saradnicima i bivšim predsjednikom Opštine Čedom Ratkovićem, koji je zaslužan za podizanje ovog kompleksa osamdesetih, obišao je Trg i upoznao ambasadora Sjeverne Makedonije Mihajla Tripkoskog sa novim sadržajima.

Ambasador Makedonije Mihajlo Tripkoski kazao je da mu veliko zadovoljstvo i posebnu čast predstavlja što večeras u Baru svjedoči divnom momentu koji je za grad veoma značajan – puštanje u rad rekonstruisanog Trga Vladimira i Kosare, simbola makedonsko-crnogorskog prijateljstva.

“Večeras smo vidjeli ploču postavljenu na Trgu, čiji je značaj od neprocjenjive važnosti za naše dvije zemlje, jer govori o vjekovnom prijateljstvu koje je stvorila zabranjena ljubav rođena u zatočeništvu. Vladimir i Kosara su postali temelj našeg prijateljstva, što znači budućnost u razvijanju odnosa dviju država. Ploča koju smo simbolično donijeli u Crnu Goru, a zahvaljujući predsjedniku Opštine Bar, uspjeli da ugradimo u ovaj Trg, biće vječna uspomena na nešto što nas vezuje, a legenda o dvoje mladih živjeće zauvijek. Prijateljstvo naša dva naroda se dokazalo u mnogim situacijama, kako lijepim, tako i teškim. Imamo puno toga zajedničkog i nadam se da će uspomene, i na ove ljude i na naše odnose, biti vječne, kao što će biti vječne i naše zemlje”, podvukao je Tripkoski.

Glavni gradski arhitekta Igor Milošević kazao je da je Bar ovim trgom dobio nešto što zaslužuje. On je istakao kako se nada da će građani doživjeti trg kao prostor svih nas, te da će se u tom duhu ophoditi prema njemu u budućnosti, kako bi što duže izgledao kao što sada izgleda.

“Ovo je zahvat od oko 6500 hiljada kvadrata, 250 kvadrata zelenih površina više nego što je bilo, a pažljivim odabirom sadnica, obogaćen je i zeleni fond. Trg je iznivelisan – parking je sada sastavni dio trga, pa će ubuduće, u slučaju potreba za većim događanjima biće njegov integrativni dio. On je, takođe i popločan betonskim prefabrikovanim pločama, kako bi se slagao sa ostalim površinama. Popločane površine zauzimaju oko 5000 kvadrata. Posebnu zahvalnost upućujem Republici Sjevernoj Makedoniji, koja je poklonila reljef Vladimira i Kosare, isklesan u prirodnom mermeru rad makedonskog vajara Tome Adžijevskog. Fontana ima savremena tehnička rješenja, programiranje boja i atrakcija, urađena je u ravni sa trgom, kao dio parternog uređenja. ’Krug’ i ’kocka’ koji su reperne tačke već 40 godina su sačuvane, s tim što su obrađene u savremenijim materijalima. Zamijenjene su podzemne instalacije, vodovod, kanalizacija i elektroinstalacija”, objasnio je Milošević.

Predsjednik Opštine Dušan Raičević naveo je da se predajom rekonstruisanog trga građanima na upotrebu stavlja tačka na radove započete 14. februara, te da je uvjeren da je ovo prostor koji će građani sa zadovoljstvom koristiti.

“Svjedočimo modernoj interpretaciji centralnog prostora u našem gradu, na površini od 6500 kvadrata. Nastojali smo, prije svega, da zadržimo ono što su bile prepoznatljive, reperne tačke, ali i da ipak, kroz moderno, parterno uređenje, kao i dodatne sadržaje, poslije 35 godina centru grada obezbijedimo potpuno drugačiju definiciju samog prostora. Ono što me posebno raduje je što je tim ljudi koji je ovo radio, na čelu sa glavnim gradskim arhitektom Igorom Miloševićem, uspio da kroz ovu intervenciju procentualno poveća zelene površine i da ih dodatno oplemeni, a da kroz instalaciju moderne, savremene fontane, ponudi svojevrsno osvježenje u ovim vrelim, ljetnjim danima. Posao je urađen na kvalitetan način, iako smo imali dosta poteškoća i kašnjenje od 20-ak dana”, kazao je.

Raičević se zahvalio Ambasadi Sjeverne Makedonije na ploči koju je u aprilu uručio predsjednik Stevo Penderovski, istakavši da je večerašnje prisustvo ambasadora još jedna potvrda snažnih veza između naša dva naroda.

Naglasio je i da je ovo samo jedan od projekata u segmentu uređenja prostora koje Opština Bar realizuje od početka godine.

“Nastavićemo da radimo, jednako posvećeni, u narednom periodu sa ciljem da rekonstruišemo neke zapuštene zone, da izgradimo nove dječje poligone i igrališta, stvorimo pretpostavke i za bavljenje sportom i nadam se da ćemo svi zajedno uskoro svjedočiti mnogim sličnim projektima”, optimističan je Raičević.

Čelni čovjek Opštine istakao je da nastoje da pronađu model kako bi i prostor koji se nalazi preko puta, na svojevrstan način dodatno uredili i time stvorili posebnu zonu u centru grada.

“Znamo da je 80-ih godina sve ovo zamišljeno kao jedinstvena cjelina, međutim, trenutno nas u namjeri da sve arhitektonski uvežemo, sprječavaju imovinsko-pravni odnosi, koji moraju biti riješeni na zadovoljstvo, prije svega, naših sugrađana, jer govorimo o javnoj površini”, decidan je Raičević.

Pažnju najmlađih naročito je privukla fontana, čije je puštanje u rad izazvalo razdraganu vrisku najmlađih, a odmah zatim uslijedilo je i kupanje.

Brojni Barani i njihovi gosti nisu krili zadovoljstvo rekonstrukcijom trga.

“Ovo je zaista fantastično – predivan je izgled Trga. Mislim da će za našu djecu ovo biti izvanredna prilika da se druže i okupljaju u ljetnjim, sparnim noćima. Smatram da su ispunjena sva očekivanja”, kazala je Milica Vuković iz Bara. Na njene riječi se nadovezala osmogodišnja Kaća koja je rekla kako je “najviše oduševljena fontanom, ali i tužna jer nije ponijela kupaći da uživa u njoj”, te da će to “sjutra uraditi sigurno”.

“Sve je prelijepo i moderno urađeno, iako sam prvi put u Baru, oduševljena sam kako sve izgleda”, kazala je Katarina Janković iz Novog Sada.

U sklopu rekonstrukcije Trga, izvršena je i kompletna konzervacija kipa Kneza Vladimira, rad Nenada Šoškića.

Investicija rekonstrukcije Trga vrijedna je blizu 600.000 eura, a finansirana je isključivo iz budžeta Opštine. Radove je izvodila firma “Bomakos” DOO.

Share.

Comments are closed.