Gosti iz Turske u uzvratnoj posjeti OŠ Blažo Jokov Orlandić

Osnovna škola „Blažo Jokov Orlandić” je od 23. do 28. maja domaćin bratskoj školi ERENKÕY SEHÌT ORHUN GÖYTAN PRIMARY SCHOOL iz Turske.

U utorak, 24. maja delegacija bratske škole je posjetila barsku školu. Za goste i roditelje je pripremljen bogat kulturno-umjetnički program, koji su vodile učenice na maternjem i turskom jeziku, što je izazvalo posebno oduševljenje gostiju. Smjenjivale su se razne plesne i folklorne tačke, klavirske kompozicije, dok su horovi mlađih i starijih razreda izveli državnu himnu i izvornu pjesmu. Za sam kraj programa folklorna sekcija škole je izvela „Tursko kolo”, koje je, po svemu sudeći, ostavilo najveći utisak na goste.

Na samom kraju, prisutnima se obratio direktor škole Milorad Bulatović. Zahvalio se svima koji su svojim prisustvom uveličali program koji je pripremljen.

Nakon toga, delegacija je u pratnji uprave škole prisustvovala nastavi u drugoj smjeni. Zatim su posjetili i ambasadu Turske u Podgorici. Svečani prijem je organizovala ambasadorka Turske, gospođa Songül Ozan.

OŠ ,,Blažo Jokov Orlandić” iz Bara i OŠ ,,Mahmut Lekić” iz Tuzi su jedine škole u Crnoj Gori koje su, uz saglasnost Ministarstva prosvjete, potpisale Međunarodni protokol o bratimljenju škola. Ovaj protokol omogućiće realizaciju mnogih zajedničkih projekata.

Kolektiv OŠ ,,Blažo Jokov Orlandić”, kaže njen direktor, posebnu zahvalnost duguje hotelu ,,Stara čaršija” (Hajrizu i Selmi Brčvak), firmi ,,Gold Bar” (Janku Pešiću), restoranu „Franca” (Damiru Rovčaninu) i firmi ,,Femić co” (Vladanu Femiću), jer su im izašli u susret i time omogućili da uspješno dočekaju kolege iz Istanbula u tradicionalnom duhu našeg naroda.

Inače, na poziv škole iz Turske, direktor OŠ „BJO” Milorad Bulatović i nastavnice Valentina Đurović i Zorka Koprivica, boravili su od 19. do 24. aprila u Istanbulu, povodom obilježavanja Dana djeteta, kada mnoge škole ostvaruju kontakte i saradnju sa školama iz drugih zemalja. Tom prilikom je i potpisan Memorandum o saradnji. 

Share.

Comments are closed.