IJZCG potvrdio nove podsojeve omikrona

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore potvrdile su prve slučajeve infekcije izazvane podsojevima EG.5.1 (tzv. Eris) i FL1.5.1(tzv. Forniks), potomcima Omikron varijante SARS-CoV-2 virusa . Crna Gora se tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana pojava mutiranih podsojeva Omikrona.

Iz IJZ poručuju da se u Kini, SAD-u, Južnoj Koreji, Portugalu i Španiji bilježi porast prevalencije obolijevanja od EG.5 i za očekivati je, kao što je bio slučaj i sa prethodnim podsojevima virusa, da on u narednom periodu postane dominantan i u Crnoj Gori.

“Kod podsojeva EG.5.1 i FL1.5.1 se desila mutacija na spajk proteinu, odnosno dijelu virusa koji olakšava ulazak virusa u ćeliju, te stoga ovi podsojevi potencijalno mogu izbjeći imuni odgovor stečen prethodnom prirodnom infekcijom ili vakcinacijom i usloviti pojačanu transmisiju (dovesti do rasta u broju oboljelih)”, piše u saopštenju IJZ.

Ističu da podaci prikupljeni praćenjem globalne cirkulacije virusa pokazuju da su simptomi infekcije ovim podosjevima isti kao kod prethodnih varijanti virusa.

Dodaju da dijagnostički testovi, koji se koriste u zdravstvenim ustanovama, za sada dobro prepoznaju novoregistrovane podsojeve virusa.

“Do trenutka objavljivanja ovog saopštenja nema dokaza koji idu u prilog tome da novi podsojevi daju značajne promjene u težini kliničke slike, odnosno nema dokaza koji idu u prilog tome da ova dva podsoja virusa mogu da uzrokuju pojavu ozbiljnijih formi bolesti ili povećanje smrtnosti kod inficiranih lica u odnosu na one koje su izazivale njihove skorije (prethodne) varijante”, poručuju iz IJZ.

Apeluju na građane da poštuju trenutno važeće mjere za zaštitu zdravlja od SARS-CoV-2 virusa (posebno obavezu nošenja zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dječje zaštite, kao i obavezu lica koja su zaražena koronavirusom da nose zaštitnu masku (N95 ili FFP2) sedam dana od dana dobijanja pozitivnog rezultata testa, uz poštovanje opštih protivepidemijskih mjera)

“Institut za javno zdravlje Crne Gore nastavlja kontinuirano da prati situaciju vezano za pojavu novih podsojeva korona virusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost i predlagati mjere za očuvanje zdravlja populacije”, zaključuje se. 

Share.

Comments are closed.