IJZCG: U Crnoj Gori 129 oboljelih od velikog kašlja, u Baru nema prijavljenih pacijenata

Institutu za javno zdravlje (IJZCG) je od početka novembra, zaključno sa 17. decembrom, prijavljeno 129 slučajeva obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja).

Kod 98 oboljelih bolest je potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 31 osobe prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom.

“Među prijavljenim slučajevima (129), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (71), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (20), u uzrasnoj grupi 6-10 godina (15), 1-5 godina (9), ispod 1 godine (6), 16-20 godina (6) i po jedan slučaj u uzrasnim grupama 21-25 i preko 65 godina. Najveći broj slučajeva registrovan je u Podgorici (94), Danilovgradu (16), Budvi (3), Cetinju (3), Tivtu (3), Zeti (3), Kotoru (2) i po jedan slučaj u Andrijevici, Bijelom Polju, Herceg Novom, Nikšiću i Pljevljima”, saopštio je IJZCG.

Kako navode, od 129 registrovanih slučajeva, kod 120 njih je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane ili ne postoji podatak o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina).

Podsjećaju da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi tj. djece uzrasta ispod jedne godine, kod kojih je ta bolest nerijetko životno ugrožavajuća. Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama, posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine.

Institut podsjeća da su, počev od 3. decembra, vikendima organizovani dopunski termini za vakcinaciju.

“Roditelji i sljedećeg vikenda (23. i 24. decembra) mogu dovesti djecu i vakcinisati ih protiv svih bolesti iz redovnog kalendara (protiv pertusisa, protiv morbila, zaušaka, rubele, protiv humanog papilloma virusa i drugih). Za precizne termine vakcinacije tokom vikenda potrebno je interesovati se u domu zdravlja u opštini stanovanja, putem lokalnih medija i kanala komunikacije zdravstvenih ustanova. U Podgorici (za građane Podgorice, Zete i Tuzi) dopunski termini za vakcinaciju organizuju se u Domu zdravlja Stara Varoš (Pobrežje) od 9 do 17h”, navodi IJZCG.

Kazali su da su, o vakcinaciji vikendima, svi roditelji koji imaju validan broj telefona u elektronskom kartonu dobili poziv i putem SMS poruke. Napominju i da se, pored dopunskih termina, vakcinacija sprovodi i prema zakazanim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu.

Share.

Comments are closed.