Irena Radović generalna sekretarka RCC umjesto Igora Lukšića

Vlada Crne Gore je predložila Irenu Radović, izvršnu direktoricu IRF-a za novu generalnu sekretarku Savjeta za regionalnu saradnju, što znači da Baranin, dr Igor Lukšić, nije dobio podršku nove Vlade za dalje obavljanje ove funkcije.

“Na Samitu učesnica SEECP u okviru slovenačkog predsjedavanja na Brdu kod Kranja 24. aprila 2018. godine, donijeta je odluka o konsekutivnim mandatima generalnog sekretara RCC: za albansku kandidatkinju Majlindu Bregu u periodu 2019-2021. i tadašnjeg crnogorskog predstavnika Igora Lukšića u periodu 2022-2024. Igor Lukšić nije dobio podršku nove Vlade za obavljanje ove funkcije, zbog čega je 9. marta raspisan novi konkurs za mjesto generalnog sekretara RCC za period 2022-2024, sa rokom za dostavljanje kandidatura do 9. aprila”, navedeno je u Informaciji o prijedlogu za kandidaturu Irene Radović za poziciju generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) za period 2022-2024. godine.

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) osnovan je 27. februara 2008. godine odlukom članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i Evropske unije o transformaciji Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu, tadašnje inicijative EU za prevenciju konflikata i izgradnju povjerenja u ovom regionu, u mehanizam “regionalnog vlasništva”.

Share.

Comments are closed.