Istinite priče Gordane Sarić u izdanju Nekazano

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” iz Bara objavilo je novu knjigu nikšićke književnice Gordane Sarić pod nazivom “Istinite priče i crnogorska veza”. U prvom dijelu knjige riječ je o trideset i jednoj istinitoj priči koje je Sarićka sakupljala i majstorski obradila, a u drugom dijelu je simpatična drama pod nazivom “Crnogorska veza”, gdje je do izražaja došao njen smisao za humor i tragikomediju.

Ovo je druga knjiga koju joj je “Nekazano” objavilo. Prije ove, objavili su knjigu poezije pod nazivom “Kraljevski maskenbal”. Recenziju novoobjavljene knjige napisale su profesorka Snežana Radulović i književnica Milanka Aranitović Rakočević.

Profesorka Snežana Radulović u recenziji, između ostalog, kaže: “Životna istinitost je srž i vijrednost istinitih priča. Činjenica da je svaka priča zasnovana na istinitom događaju automatski uspeva da zaintrigira čitaoca čiji um autorka svojim jednostavnim, sažetim, suptilnim i slikovitim stilom pisanja nenametljivo uvodi u različite svijetove i sudbine svojih junaka, s ciljem da prikaže realnost i izazove s kojima se ljudi suočavaju tokom svog života. U pričama, vješto psihološki i logički vođenim, autorka obrađuje širok spektar važnih, univerzalnih životnih motiva i tema.”

Milanka Aranitović Rakočević, književnica, ističe: „Riječima, sintagmama i metaforama Gordana Sarić boji život svojih junaka, jednostavnošću pripovijedanja zaokuplja pažnju čitalaca i osvaja autentičnošću. Dobar dio Gordaninih priča sadrže u sebi poruke filozofskih hipoteza. O njenom umijeću lirika i poete suvišno je pisati, ali ona svoje priče slika kičicom svjetlosti, ljubavi, mira. Gordanine priče su vođene vještom rukom pripovjedača. Ona nas kroz upotrebu originalnih izraza i fraza crnogorskog jezika vodi kroz život zaboravljenih riječi i značenja.“

Zadovoljna svojom knjigom i izdavačem, Sarićka je kazala da je raduje što je odabrala “sjajnu izdavačku kuću “Nekazano” iz Bara, na čelu sa uglednim pjesnikom Labudom N. Lončarom, organizatorom Međunarodnog festivala “Pjesnik – Svetionik”, da objavi njenu dvadeset četvrtu knjigu.

“Prije ove knjige, Labud mi je objavio zbirku dječje poezije ‘Kraljevski maskenbal'”, kazala je Sarić.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo izdavači i ove sjajne knjige naše pjesnikinje i književnice Gordane. Knjiga je sama po sebi interesantna jer su u pitanju istinite priče koje su ispričane na majstorski način, onako kako samo ona to zna”, istakao je Labud N. Lončar, književnik i izdavač.

Share.

Comments are closed.