Ivan Štironja zaređen za novog kotorskog biskupa

U katedrali u Mostaru juče je za kotorskog biskupa zaređen sveštenik Trebinjsko-mrkanske biskupije msgr Ivan Štironja, kojeg je papa Franjo imenovao 22. decembra 2020. godine.

Kotorska biskupija prostire se u barskoj opštini do rijeke Željeznice, i uključuje župe Sutomore, Brca i Šušanj.

Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, u zajedništvu sa barskim nadbiskupom i dosadašnjim apostolskim upraviteljem Kotorske biskupije Rrokom Gjonlleshajem i biskupom mostarsko-duvanjskim Petrom Palićem, sa još 13 nadbiskupa i biskupa.

Msgr Ivan Štironja rođen je 10. maja 1960. u Pješivcu. Osnovnu školu pohađao je na Pileti, u Crnićima, gimnaziju u Dubrovniku, a studije bogoslovije na Visokoj filozofsko-teološkoj školi u Sarajevu. Zaređen je za sveštenika juna 1986. Kao misionar službovao je u župi Kaning’ombe u biskupiji Iringi u Tanzaniji, u Oakvilu u Kanadi, i u Mostaru, da bi od 2002. obavljao službu biskupskog vikara za pastoral, a potom upravljao Svetilištem u Studencima.

Svečanost biskupskog ustoličenja u Kotoru predviđena je za 27. april, u katedrali Svetog Tripuna, kada će mu nadbiskup barski Rrok Gjonleshaj predati pastirski štap kao simbol upravljanja biskupijom.

Share.

Comments are closed.