Izložba Gorana Ćetkovića u caffeu Matica

U caffe-galeriji “Matica” u Baru sinoć je otvorena izložba poznatog barskog umjetnika Gorana Ćetkovića, na čijim slikama dominira portret otuđenog čovjeka današnjice, jaka ekspresivnost i izrazita gestualnost. Izložbu “Glasovi tišine”, kojom je prezentovan alternativni prostor za umjetnička dešavanja u našem gradu, pred brojnom publikom otvorila je istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović.

“Ciklus radova ‘Glasovi tišine’ Gorana Ćetkovića nisu nezbori, već gromoglasni vapaji, jauci zarobljenog, odljuđenog , očajnog, osviješćenog čovjeka današnjice, kao opominjući lamenti ovom izgubljenom svijetu da se (samo)dozove. Upečatljivom egzekucijom, dinamičkim smjenjivanjem žustrih, mahnitih poteza i finih sjenčenja, nijansiranim prelazima, akcentovanim detaljima, Ćetković odslikava karakter ovovremenog čovjeka, prizivajući onog bivšeg, zaboravljenog, ‘pravog’. Namjerno, ponekad ‘zbrčkana’ lica ne mogu sakriti karakter, poruku, glas. Otuđenost se kao virus novog vijeka epidemično širi planetom. Otuda baš lica/glave, jer ne gledamo se više, ne komuniciramo direktno susretima, pogledima. Naša lica postala su ekrani pametnih telefona, kompjutera. Iza njih smo sakriveni i često hrabriji, glasnogovorniji. Ćetković želi osvijestiti, probuditi zapretanog čovjeka današnjice, izvući ga na površinu i anfasno sučeliti životu”, kazala je o radovima Gorana Ćetkovića dr Anastazija Miranović.

Portret je dominantan motiv na slikama ovog umjetnika još od studentskih dana, jer, kako ističe autor, uprkos mnogim zaokruženim istraživanjima kroz istoriju umjetnosti, na tu temu se može još mnogo reći.

“Moje portrete karakteriše to stalno preispitivanje duhovnih sfera čovjeka. Svaka slika, glava, portret, donose određenu emociju, psihološko stanje ili karakter nekog lica. Mogu se na ovim slikama prepoznati neki likovi iz našeg okruženja, a neki su izmaštani, ali svakako, nose karakter i psihološku snagu”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Goran Ćetković, Baranima omiljeni umjetnik, koji svoja razmišljanja o prolaznosti života i otuđenosti čovjeka na platno pretače u osami ateljea u sutomorskom naselju Brca.

“Otuda i naziv ‘Glasovi tišine’, jer su za mene kao umjetnika, mir i tišina mog ateljea neka vrsta spasa od buke i savremenog, brzog načina života”, objašnjava umjetnik, koji od monotonije i statičnosti na svojim slikama bježi uz pomoć snažne gestualnosti i jake ekspresivnosti.

“Svaka slika je dramatizovana jakim, žustrim potezima koji govore o mom unutrašnjem stanju i doživljajima okoline. Kritika u mojim portretima prepoznaje pejzaže, kroz bijelu i plavu boju nebo, more…”, ističe Ćetković, koji je najavio zatvaranje svojih ciklusa “Glasovi tišine” i “Zub vremena” i ulaženje u novu temu, koja pripada, kako navodi, istoj likovnoj problematici.

“Spontano sam došao do pejzaža, koji su odraz ruinirane arhitekture, zaboravljena u savremenom svijetu, arhaična i autentična mjesta. Počeo sam upravo od pejzaža iz Brca, naselja u kojem živim”,otkrio je svoja nova umjetnička interesovanja Goran Ćetković.

Izložbom Gorana Ćetkovića u caffe-galeriji “Matica” otvoren je alternativni prostor za umjetnička događanja u Baru, što se nadovezuje na ideju i projekat dr Anastazije Miranović “Umjetnička animacija grada”, od prije nekoliko godina, kojim se željela postići direktna komunikacija umjetnosti i građana.

“Željeli smo da izvedemo umjetnost iz oficijelnih prostora – galerija i muzeja, na trgove, ulice, izloge i u ovom prostoru vidim refleksiju tog nastojanja. Bar je dobio jedan referentan prostor za izlaganje umjetničkih djela, a naziv ‘Matica’ simbolično ukazuje na okupljanje. Upravo ovakav, direktan odnos umjetnosti i posjetilaca, u jednoj neformalnoj komunikaciji i druženju, predstavlja okretanje sebi i pravim vrijednostima. Nadam se da je ovo početak jedne plodotvorne umjetničke scene u našem gradu”, istakla je dr Anastazija Miranović.

Goran Ćetković osvojio je publiku karakterističnim likovnim izrazom, a stručna ocjena njegovih radova potvrđena je sa nekoliko nagrada, među kojima su “Tesla fondacije” iz Njujorka 2017. i nagrada Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore “Milinović, Stijović, Lubarda” za 2016. godinu. Ćetković je rođen u Kolašinu 1975. godine. Diplomirao je na FLU, na Cetinju, u klasi profesora emeritusa Nikole Gvozdenovića 2000. godine. Izlagao je na mnogim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a učesnik je i brojnih likovnih kolonija.

Publika u caffeu “Matica” radove poznatog umjetnika može vidjeti u narednih tridesetak dana.

Share.

Comments are closed.