Izložba grafika Jelene Jovančov u Petrovcu

U Spomen domu „Crvena komuna“ u galeriji „Marko Krstov Gregović“ u Petrovcu u toku je izložba grafika malih formata „Mamina ušteđevina“ akademske grafičarke mr Jelene Jovančov iz Bara.

Kako autorka navodi u tekstu kataloga, „postavku izložbe pod nazivom ‘Mamina ušteđevina’ sačinjavaju grafike malog formata koje pripadaju različitim ciklusima, a realizovane su u tehnikama duboke i visoke štampe i njihovim kombinacijama – linorez, akvatinta, bakropis, rezervaž, meka prevlaka, suva igla, mecotinta, suvi žig… Složenost, kompleksnost ove izložbe ogleda se upravo u tome da je osmišljena kao skup više različitih ciklusa koji nemaju zajedničku tematsku povezanost“.

Naziv izložbe je dat po istoimenoj grafici koja je dio prezentovanih djela. Izdvojeni rad govori o globalnoj ekonomskoj slici – koliko danas prosječan čovjek može da zaradi i da li mu taj prihod može obezbjediti pristojan život ili egzistenciju…

U galeriji je izložen reprezentativan izbor 38 originalnih grafičkih listova iz ciklusa „Govor tijela“, apstraktni pejzaži – „Nemoguća veza“ i ciklusa „Refleksije“ (brodovi i barke).

Jelena Jovančov je diplomirala na studijskom programu grafika na Fakultetu likovnih umjetnosti u Cetinju. Magistrirala je na istom fakultetu 2010. godine. Bila je stipendista Vlade Crne Gore – Ministarstvo prosvjete i nauke, stipendista Opštine Bar, kao i stipendista PASCA visoke škole savremene umjetnosti. Dva puta bila je predstavnica Crne Gore na Bijenalu umjetnosti u Pekingu, učesnica XIX međunarodnog bijenala savremene umjetnosti Cerveira, međunarodnog bijenalnog festivala mecotine u Jekaterinburgu, te učesnica mnogobrojnih žiriranih grafičkih bijenala širom svijeta. Dobitnica je 14 nagrada i više priznanja za svoj umjetnički rad. Njene grafike nalaze se u više od 50 javnih zbirki od čega preko 30 muzejskih kolekcija širom svijeta. Ima status samostalnog umjetnika od 2017. godine.

Izložba će biti otvorena do 7.maja.

Share.

Comments are closed.