Izložba slika dr Miluna Lutovca u Petnjici

U JU Centar za kulturu Petnjica juče je otvorena izložba slika “Jesen u Polimlju” dr Miluna Lutovca, upravnika barske Galerije.

Direktor JU Centar za kulturu Sinan Tiganj podsjetio je da je dr Lutovac svojom izložbom “Po moru teče Lim” otvorio ovogodišnje Beransko kulturno ljeto, a sa ovogodišnjim bojama jeseni se u Petnjici pojavljuje u okviru Njegoševih dana kulture. 

Mr Irvin Masličić, autor teksta koji prati izložbu je na otvaranju istakao da “od plavog Jadrana do živopisnog Polimlja, umjetnik Milun Lutovac kroz tokove svog magičnog slikarskog dara ne prekida da nas iznenađuje igrajući se sa maštom, radoznalošću, traganjem i neprestanim preispitanjem samoga sebe”.

“On izbjegava narativnost i slobodan je da izrazi svoju viziju prirode i kroz nju, svoja osjećanja, stvarajući sopstveni mikrokosmos koji bi dijelom mogao stati u naziv izložbe ‘Jesen u Polimlju’. Boje koje su na ovim platnima su intenzivne, pune života i lijepih sjećanja koje slikar paletom čuva i brani od zaborava, otkrivajući nam tako svoju opčinjenost bojama zavičaja i svim što mu on znači. Milunova slikarska misao sastavljena je od dinamike pokreta koja radovima daje asocijativni karakter sa elementima apstraktnog ekspresionizma i lirske apstrakcije. Milun Lutovac uspio je da stvori prepoznatljiv opus koji nesumljivo daje izuzetno bogatstvo crnogorskoj savremenoj likovnoj sceni, a nama ostaje da uživamo u radovima i da sa pažnjom pratimo njegovo slikarstvo i radujemo se njegovim budućim izložbama”, rekao je mr Masličić.

Lutovac je na otvaranju kazao kazao je posebno zadovoljstvo pojaviti se u zavičaju. 

“Kada sam putovao od Mateševa prema Petnjici, pokušavao sam da viđeno povežem sa nebeskim svodom mediteranskog ciklusa na mojim ranijim platnima. Međutim, dok sam se približavao ovom našem zagonetnom kraju, gdje se kriju tajne uzleta i vertikala, kako duhovnih i intelektualnih, tako i svih ostalih po kojima je ovo podneblje prepoznatljivo u raznim oblastima nauke, kulture, umjetnosti, uočio sam kako se zlatna boja pretvara u bakarnu, boju jeseni, to jest, u paletu koju sam možda podsvjesno napravio upravo za izložbu u Petnjici, u Bihoru i na taj način, možda, prizvao organizatore ove izložbe da me pozovu da budem danas ovdje”, rekao je dr Lutovac, potencirajući kako mu je drago što je “na mjestu gdje se osjeća miris svega što nas vezuje za prve dane djetinjstva i drage ljude koji su nas naučili možda onom najboljem u nama, jer kažu da ono što se nauči do pete godine – ime je karaktera koji čovjeka prati kroz  čitav život”.

Share.

Comments are closed.