Izvanredno pozorište za izvanrednu situaciju

Umjetnici su odvajkada činili avangardni dio društva, posebno u periodima koje odlikuju krizne i neizvjesne situacije, poput ove sa kojom se suočavamo danas. Takav primjer je i formiranje prvog online uživo pozorišta čiji ansambl čine glumci iz Srbije i Crne Gore. Za 14.april najavljena je premijera predstave “San Ljetnje noći”, Vilijama Šekspira.

Direktorka nedavno osnovanog #Izvanrednog pozorišta je Baranka Andrijana Simović, a predstave se izvode i gledaju uživo putem interneta. Pored naše mlade glumice, iz Crne Gore u njima još nastupaju glumci Anđela Kiković (Kotor) i Davor Perunović (Budva).

Ideja o formiranju “Izvanrednog pozorišta” je nastala spontano, tokom Instagram live koji je pokrenuo novopazarski glumac Rifat Rifatović, dok je boravio u izolaciji. Njemu su se uz pjesmu, sviranje različitih instrumenata, interpretaciju poezije i dramskih monologa, pridružile brojne kolege.

“Bio je to inicijalni trenutak u kojem smo shvatili da je pozorište potrebno stvarati u teškim trenucima. Formirali smo radnu grupu , koja je osnovala prvo online live pozorište pod nazivom ‘Izvanredno pozorište’”, kazala je Simovićeva.

“Glavni izazov, predstavljalo je pitanje, kako realizovati predstavu uz primjenu moderne tehnologije, koja je u službi pozorišta, a da istovremeno zadrži elemente od kojih se sastoji. Vođeni maksimom, ‘pozorište ne smije da čeka gledaoce, već im mora poći u susret’ naši tehničari su zajedno sa glumačkom ekipom uspjeli da posredstvom internet aplikacija omoguće kontakt sa publikom uživo”, objasnila je ona.

Tako je nastao novi pozorišni format, sa elementima pozorišne, televizijske i radio režije, koji su glumci u šali nazvali “ internet režija”.

Neobičnost je sadržana i po načinu odabira repertoara.

Svjesni da postoje zbog publike, odlučili su da izbor prepustimo njoj, posredstvom live Instagram glasanja. Prvi igrani komad bio je “Brod ljubavi” Nebojše Romčevića. Premijera je održana uživo, u utorak 31. marta, na YouTube i Instagram kanalima Izvanrednog pozorišta, a prva repriza je bila 7. aprila.

Naredni projekat je predstava “San ljetnje noći” Vilijama Šekspira koja će takođe biti igrana uživo, 14.aprila u 22h.

“Osnovna potreba umjetnika je da se ispolji i svoje umijeće podijeli sa drugima. Namjera nam je da tu čaroliju izvođenja uživo izdignemo na viši nivo. S obzirom da je riječ o pionirskim počecima, nadam se da će se neke sledeće generacije ovom vidu predstavljanja više posvetiti, usavršavajući spoj umjetnosti i medija”, kazala je Simovićeva.

Andrijana Simović je Akademiju dramskih umjetnosti završila na prištinskom Univerzitetu, u klasi profesora Boška Dimitrijeviča. Stalni je saradnik “Narodnog pozorišta Užice” gdje je odigrala veliki broj predstava i zapaženih uloga. Igrala je u seriji “Budva na pjeni od mora”, TV kabareu “Oralno doba sa Lanetom Gutovićem”, angažovana je kao televizijski voditelj i dramski pedagog u Školi glume, a talenat je naslijedila od svog oca, poznatog dramskog umjetnika, našeg sugrađanina Dragiše Simovića.

Share.

Comments are closed.