Jasminina umjetnička energija obasjala drevni Egipat

Naša sugrađanka, slikarka Jasmina Ćetković učestvovala je na II Međunarodnom forumu žena slikara “WAF II” u Hurgadi, na Crvenom moru u Egiptu. Forum je održan od 2. do 10.marta u organizaciji rizort-a “Aldau” i galerije “Ostraka”.

“Na forumu je bilo 20-ak umjetnica iz deset zemalja- Italije, Turske, Bugarske, Austrije…”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Jasmina Ćetković, koja je Crnu Goru predstavljala zajedno sa mr Jelenom Vušurović i Sarom Vušurović. 

“Moje prijateljstvo sa Jelenom, inače drugaricom i koleginicom mog supruga Dalibora Dada Ćetkovića još iz Srednje likovne škole, izrodilo je iskreno razumijevanje u pogledu potrebe afirmisanja žena slikara. Od nje sam dobila poziv, a ona je i predložila organizatorima da učestvujem na ovom forumu, što sam rado prihvatila. Za mene je to bio jako veliki izazov. Poslala sam svu potrebnu dokumentaciju sa radovima i prošla konkurs, nakon čega sam dobila pozivno pismo za učešće”, objašnjava Ćetković.

Glavni organizator i vlasnik galerije “Ostraka” je Mohamed Hemida, poznati vajar iz Egipta, koji je zajedno sa partnerima Michael Nassiri, Patrik Loeser, Bishoj Emad – menadžerima rizorta ALDAU i Steigenberger, kao i Maget Lotfi, grafičkom dizajnerkom, obezbjedio hotelski smještaj, platna, boje… Organizovali su i izložbu radova, te svečanu ceremoniju dodjele sertifikata na Dan žena 8. marta.

“Imali smo zadatu temu ‘Mir, ljubav i razvoj’. Sve slike na platnu i oslikane skulpture su ostale u stalnoj postavci galerije ‘Ostraka’. Pored toga, ovaj međunarodni forum obuhvatio je svečani koktel dobrodošlice, kao i muzičke večeri sa njihovim poznatim izvođačima ”, priča naša sagovornica i ističe da joj je bila “velika čast, ali i privilegija da bude dio ovog sjajnog projekta i jedna od predstavnica Crne Gore”.

“S obzirom da je naša država mala nepoznanica za njih, drago mi je da je umjetnost koju smo mi pokazale, drugačija, i veoma dobro prihvaćena. Vođena sam Jeleninim savjetom da, nije bitno koliko je neko likovno obrazovan, već je mnogo značajnije koliko je neko umjetnički organizovan, spreman da se angažuje i slobodno istupi pred internacionalnom publikom. Iza sebe imam jedno nezaboravno i divno iskustvo, nova poznanstva, druženje i naravno, neka nova prijateljstva”, zaključuje Ćetković.

Jasmina Ćetković je rođena u Puli 1979. godine, živjela je i radila u Beogradu, a u Crnoj Gori živi skoro 20 godina. Slikarstvo je usavršavala u ateljeu svog supruga, akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića. Njeno stvaralaštvo karakteriše težnja za iskonskim vrijednostima i potrebama žena u današnjem vremenu, koje prikazuje raznim figuracijama, portretima, konjima, cvijećem, narovima i ostalim motivima sa određenom simbolikom, a uglavnom se bazira na emocionalnim stanjima. 
Do sada je imala nekoliko kolektivnih izložbi i učestvovala je na više likovnih radionica. Živi i radi u Baru.

Share.

Comments are closed.