Jedan džentlmen, jedna žena, mnogo ljubavi i poezija

Kada poeziju Obrada Nenezića prigrli moćni, sugestivni glas Jovana Dabovića i uz senzualnu podršku klavirskih dirki pod prstima Slobodanke Bobane Dabović Đurić razlije je po starobarskoj tvrđavi, nastaje antikabare “Džentlmen”. Umjetnici koji toliko vjerno, gotovo opipljivo, žive svoju čarobnu, neiskvarenu stvarnost, uspjeli su sinoć da kod publike na Ljetnjoj sceni u Starom barskom gradu, izvanrednim poetsko-muzičkim performansom, makar na sat uznesu misao da će ljubav i strast spasiti ranjeni svijet.

Autor komada je crnogorski pisac i dramaturg, urednik dramskog programa KIC-a Obrad Nenezić, koji je pisao poeziju za “Džentlmena”, a potpisuje i režiju. Kompozitorka i izvođač je Slobodanka Bobana Dabović Đurić, uloga je povjerena Jovanu Daboviću, a projekat je nastao u koprodukciji KIC-a “Budo Tomović” i Kulturnog centra Bar.

Nakon dva izvođenja u Podgorici, performans je sinoć imao premijeru na Ljetnjoj sceni Starog Bara.

Saradnja Obrada Nenezića i Jovana Dabovića godinama je poznata crnogorskoj publici nakon više zajedničkih projekata. Počela je 2016. godine predstavom “Sveti i prokleti”, nastavila se preko “Palasture” i “Kontraevolucije”, a sada je stvorila i “Džentlmena”. Ovoga puta pridružila im se i uspješna kompozitorka Bobana Dabović Đurić, o kojoj Nenezić i Dabović imaju isključivo riječi hvale.

Na pitanje kako je bilo učestvovati u stvaranju performansa do sada nepoznatog crnogorskoj sceni, Jovan Dabović kaže da je, s obzirom da voli i poeziju i muziku “moralo ispasti dobro”. Sam proces rada bio je zahtjevan.

“Veliki je rad i uloženi trud prethodio izlasku pred publiku. Sada nije teško stati na scenu, ali jeste naporno. Trenutno se osjećam prazno, iscrpljeno, ali mi nije teško”, kazao je za Radio Bar i Bar Info nakom barske premijere.

Objašnjava da su reditelj i on ovaj antikabare pripremili još prije tri godine, u vremenu kada je počela pandemija.

“Tada je to više ‘vuklo’ na kabare, nego na antikabare, jer su bili neki šlageri, šansone 60-tih i 70- tih sa Balkana. Nije to bio autorski projekat kao što je sada. Pjesme i poezija su sada Obradovo djelo, kompozicije i aranžmani su Bobanini, a moje su interpretacija i igra. Obradova poezija je predivna i lijepa je meni da je govorim. Osjećam je, prije svega zato što mi je bliska, što su to emocije koje dijelimo sa svojim partnerima, ukućanima, svijetom, samim sobom, kučetom, livadom…, svime što nas okružuje. To su emocije koje svi imamo, a nepravedno su potisnute. Nemamo vremena da se njima bavimo, jer smo posvećeni drugim stvarima”, kaže Dabović.

Mladi umjetnik ističe da obožava scenu u Starom Baru jer “ona svemu da posebnu notu koja je ‘molska’”. Govoreći o budućem životu komada, Dabović kaže da će se “Džentlmen” svidjeti, i da će ga na pravi način doživjeti, isključivo oni koji vole poeziju.

“Ne može ovo svakome da se svidi. Nema ljutnje- poeziju ili voliš ili ne, razumiješ je ili ne”, zaključuje on.

Kostime za antikabare “Džentlmen” je radila Vera Šoškić, ton Vladan Pićurić, svjetlo Dražen Milić, a scenografiju potpisuje Darko Musić.

Share.

Comments are closed.