Jelena Pantović: Osjećaj je predivan kada se nađete među najboljima od najboljih

Mnogim vrhunskim svjetskim sportistima nakon karijere ostane žal zbog neučestovanja na najvećoj svjetskoj smotri- Olimpijskim igrama, dok se, na drugoj strani, nekima od njih već na početku karijere ta želja ostvari. U ove druge i to s razlogom svakako spada i naša sugrađanka Jelena Pantović, koja je imala čast da predstavlja svoju zemlju na nedavno završenim Igrama u Tokiju.

Jelena, inače članica podgoričkog “Centra” se streljaštvom ozbiljno bavi pet godina i imala je privilegiju da od svih crnogorskih sportista prva ode na borilište. Taj 25. jul svakako nikada neće zaboraviti, iako nije uspjela da se plasira u finale Olimpijskih igara, u disciplini vazdušni pištolj 10 metara. Inače, prve korake u ovom sportu, ali više rekreativno je načinila u barskom Mornaru, malo prije nego što je stigao poziv u „Centar“.

„Osjećaj kada se nađete među najboljima na planeti je zaista poseban, da ne kažem predivan. Moja diciplina je bila deset metara vazdušni pištolj, a kvalifikacije za Olimpijske igre su počele još 2018. godine. Kvote su bile takve da se mjesto moglo obezbijediti samo ako ste prvi ili drugi na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu, odnosno Kupu.  Treme zaista nije bilo (iako sam prvi put na ovakvom takmičenju), jer sam donekle imala iskustva na velikim nadmetanjima. Naime, nastupala sam na nezvaničnim Evropskim Olimpijskim igrama. Doduše, nije bilo rezultatskog pristiska, ali svakako da je finalni učinak mogao i morao biti mnogo bolji. Možda me je boljeg rezultata koštao taj prvi metak, ali generalno sam zadovoljna kako je sve proteklo, tokom meča, kako ponašanjem na liniji, tokom meča i svega ostalog”, kaže za naš portal Jelena i ističe “stravičnu” konkurenciju.

„Konkurencija je bila, ako se može kazati, previše jaka, čak i za Olimpijske igre. Niko nije očekivao da će biti tako ‘skupo’ finale, pošto su do sada žene pucale 40 metaka, a u Tokiju je to bilo 60 metaka, tako da se i taj dio izjednačio sa muškarcima. Nije se čak ni otprlike moglo pretpostaviti koliko će biti dovoljno za finale, a sigurno, žensko finale ispostavilo se na kraju, je bilo „skuplje“ od muškog”, naglašava Jelena.

Na pitanje kakav je bio osjećaj kada je saznala da će baš ona biti predstavnica Crne Gore u ovom sportu, Jelena objašnjava da je Streljački savez Crne Gore dobio mjesto na olimpijskom turniru bez „vajld karte“ u okviru naše selekcije.

„Ne mogu da kažem da sam očekivala, ali ni da sam bila iznenađena, prosto sam bila svjesna svojih rezultata i uspjeha do ove sezone. Ali definitivno, ogromna je bila čast predstavljati svoj grad, zemlju i klub, kao i Savez”, kaže sportistkinja.

Prelaskom u Podgoricu prije pet godina, kreće ozbiljnije da se bavi ovim sportom.

“Sasvim slučajno sam ušla u ovaj sport- na nagovor drugarice sam pošla na jedan trening, čisto iz radoznalosti da vidim i pomislila sam- to je to. Tako je sve krenulo, odmah su me sa puške prebacili na pištolj, iako je nekih pola godine potebno da se sa puške pređe na pištolj i sve savlada. Ali, poslije zaista svega par rekreativnih treninga sam na državnom prvenstvu kao članica Mornara uzela zlato i potom sam odlučila da se malo ozbiljnije posvetim ovom sportu. I nijesam zažalila, naprotiv! Uslijedio je poziv iz pogoričkog kluba i definitivno od tada brojim da sam ozbiljno krenula u streljačke vode”, prisjeća se naša sagovornica.

Govoreći o mjerama koje su učesnici Olimpijskih igara morali poštovati, mlada sportistkinja iskreno kaže da je organizacija bila odlična.

„Organizacija je zaista organizacija bila sjajna, tako da ni u selu a ni na kompletnoj Olimpijadi se to nije osjetilo. Razgovarajući sa iskusnim sportistima koji su na najvećoj svjetskoj smotri sporta već drugi ili treći put, kažu i slažu se da su ovo bile možda i najbolje organizovane igre. Naravno, na pripreme za Olimpijadu, odnosno kvalifikacije do Japana, svakako da je Covid 19 uticao, i to ne samo u streljaštvu već i u mnogim drugim sportovima, jer su pauze bile ogromne. Mi tako nijesmo imali takmičenje osim državnog šampionata i po godinu i po, do Tokija, tako da se na taj način svakako odrazilo”, navodi Pantović.

Odlazak u Tokio joj mnogo znači, ali napominje da je, što se tiče ovog sporta, baš mlada i da je pred njom duga i nada se uspješna karijera, tako da se od nje tek mogu očekivati pavi rezultati.

„Mnogi vrhunski strijelci su medalje osvajali sa po 30 i više godina, tako da mi ovo predstavlja odskočnu dasku za dalji rad i napredak“, poručuje ambiciozna Jelena.

Što se tiče Jelenine dicipline, njen najbolji rezultat, koji je i državni rekord, ostvarila je na međuanrodnom takmičenju u Splitu od 568 krugova, a ponovila ga je i na crnogorskom Kupu. Takođe „drži“ i rekord finala koji je ostvarila u Budvi na Igrama malih zemalja Evrope.

„Pretprošla sezona je za mene bila jako uspješna, jer sam nastupala na niz takmičenja. Imali smo čak 16 crnogorskih finala Kupa, plus finale i to u apsolutnoj kategoriji. Tu sam odbranila titulu od prošle sezone i osvojila Kup, a na Igrama malih zemalja Evrope osvojila sam srebro i novi državni record. Zlato mi je izmaklo u poslednjem metku, ali je povreda učinila svoje. Potom sam učestovala u Minsku na Evropskim igrama, nezvaničnim Olimpijskim evropskim igrama. Tamo sam po prvi put upoznala taj olimpijski duh. Bilo je još raznih takmičenja i finala, ali ta sezona mi je bila i najsupješnija, a potom je došla sezona sa pandemijom”, prisjeća se mlada sportistkinja.

Potom je, navodi, krenula ova olimpijska sezona, gdje je odmah na početku ostvarila rezultat od 564 kruga i uzela normu za evropske i svjetske kupove.

“Nakon toga sam imala peh sa pištoljem između Evropskog prvenstva i Svjetskog kupa, tako da je pištolj morao biti zamijenjen. Moj trener misli da je možda i pištolj bio razlog nešto slabijeg rezultata u Tokiju, odnosno da mi nije baš ‘legao’. Ipak, vjerovatno je jednostavno takav bio dan, pa sam generalno zadovoljna. Nije bilo sreće, ponosna sam kako sam izdržala taj meč u Tokiju, poslije te ‘greške’ na startu, koja je bila minimalna, odnosno manje od milimetra, ali sve to vas košta na velikim takmičenjima. I to je sport”, kaže Jelena.

Jelena je trenutno u Baru gdje se odmara i polako hvata zalet za novu sezonu, s obzirom da već od septembra kreću takmičenja.

“Dosta toga sam vidjela na Olimpijadi, tako da bih mnogo toga morala da promijenim kada je taktika i tehnika u pitanju. Srećna sam što neke važne stvari ne bih mogla da vidim da nije bilo Tokija, a odnosi se na  sitnice koje vas na vatrenoj liniji dosta koštaju. Prvo naredno takmičenje je u Splitu, za koje se nadam da neće biti odloženo. Na tom takmičenju baš volim da nastupam, jer kad god sam na njemu učestvovala zavšavala sam u finalu. Upravo na njemu smo dvije koleginice i ja uzele prvu ekipnu medalju za Crnu Goru. Potom slijedi Beograd, i još dosta takmičenja, ukoliko ne bude došlo do otkazivanja”, zaključila je Pantović. 

Share.

Comments are closed.