Katarina Gazdić Ilić: Raznolika ponuda Galerije u ovoj godini

Galerija “Velimir A. Leković” ovogodišnju likovnu sezonu započela je izložbama dvije akademske umjetnice iz Beograda, koje se na različit način bave interpretacijom religijskim tema, uvijek aktuelnih i prisutnih u slikarstvu. Likovna publika trenutno je u prilici da pogleda postavku Nikole Govedarice iz Kragujevca, a u pripremi je izložba Julijane Kolesove, slikarke i ilustratorke iz Kanade, koja živi i stvara u Baru.

“Na izložbi ‘AGIOS’ umjetnice Petre Kosnić iz Beograda, koja je studije završila u Italiji, a sada je doktorant Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, predstavljeno je dvadesetak originalnih ikona”, kazala je, gostujući u emisiji “Mozaik” Radio Bara, kustos barske Galerije Katarina Gazdić Ilić. “Kosnićka se bavi ikonopisanjem na tradicionalan način, slikajući ikone pigmentima sa jajčanom emulzijom na dasci, poštujući vizantijski kanon živopisanja svetitelja”.

U galeriji je potom postavljena izložba “Venac nade” Jovane Dimitrijević iz Beograda, u čijim radovima su takođe prisutni religijski motivi. “I Dimitrijević se oslanja na predloške ikona, ali ne na tradicionalan način. Njene ikone su savremene, slikane uljem na platnu i predstavljaju odraz ličnog istraživanja na polju sopstvenog likovnog traganja i izraza”, kazala je Gazdić Ilić.

Uslijedila je humanitarna aukcija slika iz privatne kolekcije našeg pokojnog sugrađanina Hamze Đenčića. “Izloženo je preko osamdeset djela značajnih umjetnika: Nikole Gvozdenovića, Rajka Todorovića Todora, Cileta Marinkovića, Naoda Zorića, Đorđa Ilića i dr. Dio prikupljenih sredstava porodica Đenčić će donirati barskoj Opštoj bolnici i odabranim studentima”.

Pored navedenog programskog sadržaja, galerija “Velimir A. Leković”,  organizovala je i februarski događaj na kamernoj sceni u holu Doma kulture. “U saradnji sa Međunarodnim udruženjem književnih stvaralaca i umjetnika ‘Nekazano’ upriličeno je likovno-poetsko vece Natalije Tanje Novaković”.

Kraj marta u barskoj Galeriji obilježila je izložba, koja je još uvijek u postavci ”Poetsko recikliranje stvarnosti”, umjetnika Nikole Govedarice iz Kragujevca.

Govedarica, koji radi kao kustos u kragujevačkom Muzeju “21. oktobar” i dr Milun Lutovac, rukovodilac barske Galerije, postigli su dogovor o budućoj saradnji ove dvije ustanove, prvenstveno zbog toga što se u muzeju u Kragujevcu nalazi javnosti nedovoljno poznata postavka slika Petra Lubarde – ciklus posvećen stradanju Kragujevčana u Drugom svjetskom ratu.

Katarina Gazdić Ilić je najavila i neke od narednih aktivnosti. U pripremi je izložba akademske umjetnice Juliane Kolesove, slikarke i ilustratorke, koja dolazi iz Kanade, a sada živi i stvara u Baru.

“U narednom periodu akcenat će biti na saradnji sa ustanovama koje se bave edukacijom i obrazovanjem. Tako ćemo u galeriji realizovati izložbu istaknutog likovnog pedagoga OŠ ‘Jugoslavija’, akademskog slikara, pokojnog Branka Vukića. Ova izložba će ujedno biti sastavni dio svečanosti povodom obilježavanja 40 godina od osnivanja velike gradske škole”.

U toku su i pripreme XXXV Festivala “Susreti pod starom maslinom”, koji tradicionalno prati postavka dječjih radova pristiglih na konkurs, a najbolji radovi, prema ocjeni stručnog zirija, kao i svake godine biće nagrađeni.

Za ovogodisnji “Barski ljetopis” u toku su razmatranja, istraživanje kontakata i preliminarni dogovori…

Gostujući u programu Radio Bara, kustos Galerije Katarina Gazdić Ilić osvrnula se i na prošlogodišnja događanja: “Iako je epidemija koronavirusa umnogome otežala planiranje i organizaciju aktivnosti, prošla godina je bila veoma dinamična, a javila se potreba i za drugačijim vidovima izlagačke aktivnosti i komunikacije sa publikom. Priredili smo zanimljivu, sadržajnu i savremenu postavku ‘Preplitanje’ – omaž Urošu Toškoviću, autora Miluna Lutovca. Interesovanje publike izazvao je i projekat ‘Preživljavanje umjetnosti’, koji je galerija realizovala u saradnji sa Kreativnim habom u Starom gradu, sa studentima UDG sa odsjeka za dizajn, i profesorom Aleksandrom Chelarom”.

Organizovana je veoma zapažena izložba likovne grupe u Arhiepiskopskoj palati u Starom gradu, koja je održana u okviru IPA INTEREG prekograničnog projekta COMPLICITIES, a na kojoj su Bar svojim djelima predstavljali slikari Milun Lutovac i Dalibor Dado Ćetković, vajarke Maja Čakalović i Ina Martinović, grafički dizajner Boris Bajić i primijenjeni umjetnik Džulijan Ilić.

“Kreativni Hab u Starom gradu, koji je prošle godine počeo sa radom, zavrijedio je interesovanja publike. Pored likovne kolonije, književnih večeri i radionica za djecu i mlade, organizovan je Art Weekend, koji je svojim konceptom i nesvakidašnjim ambijentom privukao mnoge sugrađane. Art weekend biće organizovan i ove godine u saradnji Galerije i Haba, koja će, za razliku od prošlog koji je bio usmjeren na likovno stvaralaštvo, ovog puta biti posvećen muzičkoj umjetnosti”, najavila je Gazdić Ilić.

Share.

Comments are closed.