Katarina Martinović uz rekord u broju poena pobijedila u kvizu Koliko poznajem svoj grad

Pobjednica 14. izdanja kviza “Koliko poznajem svoj grad” je Katarina Martinović, sa 101 poenom, čime je postala najuspješniji učesnik u finalnim takmičenjima od 2009. do danas.

I drugo dvoje finalista pokazalo je izvanredno znanje – drugoplasirana je Hana Perazić sa 84, a treće mjesto osvojio je najbolji polufinalista, Danilo Marunović, sa 70 poena. U svim dosadašnjim kvizovima ovaj broj bodova donosio bi sigurnu pobjedu, ali ne i u ovom.

Svo troje su učenici OŠ “Anto Đedović”, a spremali su se pod mentorstvom profesora Dejana Paladina.

Autor kviza, Željko Milović, u kratkim crtama podsjetio je na dosadašnji skor škola i mentora. Najuspješniji mentor do sada, profesor koji je predavao u nekoliko škola, čiji su učenici bili 13 puta u finalu je Dejan Paladin. Nevjerovatan uspjeh da svo troje njegovih takmičara uđe u finale ponovio je još dvaput, u različitim školama. Njemu i direktorici OŠ “Anto Đedović” Stanki Vukčević plakete je uručila sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Irina Dabović.

Ona se zahvalila svim prosvjetnim radnicima i učenicima na trudu, a prisjetila se izreke o Atinjanima: “Ako Atina ne bude imala obućare, Atinjani će ići bosi. Ako ne bude imala krojača, ići će goli. Ali, ako Atina ne bude imala učitelje, neće biti Atine. Mislim da je danas primjeren momenat da se na tu izreku podsjetimo”.

Profesor Paladin je najavio povlačenje iz kviza, dodavši da je počeo i da završava sa pobjedom. I učenici su redom isticali njegovu požrtvovanost i višemjesečni rad da bi se došlo do cilja: “Nalazili smo se prije i poslije časova, subotom, i u slobodno vrijeme, davao nam je literaturu i pričao s nama. A mi smo onda kući prorađivali sve to, posljednjih petnaestak dana i po nekoliko sati dnevno”.

Uslijedile su četiri standardne igre: ABCD i Da/Ne pitalice, potom “Ko će bliže” i direktna pitanja.

Već nakon prve igre, Katarina Martinović je odmakla pratiocima (imala je 26 bodova, Hana Perazić 9, a Danilo Marunović 7), da bi se nakon “Ko će bliže” razlika povećala (Katarina 59, Hana 36, Danilo 31 bod). Drugo i trećeplasirani smanjili su razliku u trećoj igri “Da / Ne pitalice”, pri čemu se Hana približila na 14 bodova minusa kojeg je teorijski mogla anulirati u posljednjem krugu (Katarina 86, Hana 72, Danilo 58). Teorija je, međutim, značila da Katarina ne zna nijedno od postavljenih pitanja, što se nije dogodilo. Samouvjerena pobjednica bila je sigurna i tačna, i tako sačuvala visoku prednost, dostignuvši, kako je autor kviza rekao, “magičnu brojku od 100 poena za koju se mislilo da je apsolutno nedostižna”.  

Predsjednik Opštine, Dušan Raičević, pohvalio je organizaciju kviza i rezultate mladih takmičara i najavio novu koncepciju jubilarnog, 15. nadmetanja u znanju o Baru, narednog novembra.

“Mlade generacije stasavaju uz kvizove. Nekada su to bile ‘Kviskoteke’, ili za mlađe generacije kviz ‘Ko zna više’. Barske generacije stasavaju uz kviz ‘Koliko poznajem svoj grad’, a organizatori nas uvijek iznenade nekim novim pitanjima. Mi stariji smo takođe u prilici da naučimo o svom gradu”, istakao je on.      

Među današnjim takmičarima nije bilo rivalstva, a rezultatom su, kažu, zadovoljni.

Prvoplasirana, Katarina Martinović, inače rukometašica i članica IO “24. novembar”, istakla je da su svo troje drugari, i da su po znanju jednaki: “Baš je divan osjećaj, pogotovo što sam i prošle godine bila na kvizu, ali sam tada bila šesta. Rivalstva nije bilo, svi smo iz iste škole i zajedno smo se spremali, i otprilike svi znamo jednako”.

Hana i Danilo će, najavljuju, i dogodine učestvovati u kvizu jer su u VIII razredu.

Ovo izdanje kviza bilo je najzanimljivije i tehnički najpripremljenije do sada, jer su pitanja često bila praćena kratkim jednominutnim filmovima iz prošlosti Bara, a tačne odgovore davali su u video-formi ili uživo brojni zanimljivi Barani: Muharem Muratović, Milun Lutovac, Goran Simić, Vahid Sinanović, Tanja Sekulić, Draginja Radonjić, Radovan Ritchie Orlandić, Neđeljko Đurović, Danilo Pavlović… a na jedno i predsjednik Opštine Dušan Raičević.

Kao i svih godina do sada, tehničku podršku pružio je Foto studio Petović.

Share.

Comments are closed.