Kliker će se zakotrljati ka razvoju tehnoloških vještina

Gošća emisije „Sunčanom stranom ulice“ Radio Bara bila je Vesna Markoč, saradnica u „Kliker centru“. Sa njom je o benefitima i značaju školice programiranja za djecu i mlade razgovarala Vjera Knežević Vučićević.

RB/BI: Na početku ću Vas zamoliti za pojašnjenje šta je zapravo „Kliker“, od kada datira i koja mu je primarna djelatnost?

Markoč: “Kliker centar” Bar je školica programiranja koja radi po franšizi “Kliker IT centra za djecu” iz Beograda. Ova franšiza postoji od 2015. godine, posluje na 30 lokacija širom regiona i nudi kurseve programiranja koje je do sada pohađalo preko 14.000 djece.

Saradnju sa vlasnikom franšize, “Kliker Tech” doo smo uspostavili krajem prošle godine, a početkom 2023. smo prvi put u Baru ponudili kurseve programiranja za djecu. Nudimo osam programa za uzrast od sedam do 16 godina. Naravno, svaki kurs je namijenjen određenom uzrastu djece, od onih početnih za djecu iz 2. i 3. razreda osnovne škole, do naprednijih za starije razrede osnovne škole i 1. i 2. razred srednje škole.

RB/BI: Kliker centar Bar organizuje novu sesiju zanimljivih radionica. O čemu se radi?

Markoč: Tako je. U periodu od 15. do 20. septembra organizujemo besplatne probne radionice na temu programiranja, robotike i 3D štampe. Ove probne radionice su zamišljene kao jedan redovan čas kursa i poenta je da se djeca oprobaju u radu i zajedno sa roditeljima odluče o upisu četvoromjesečnog kursa.

RB/BI: Koji su konkretni benefiti, šta roditelji i mali polaznici mogu očekivati?

Markoč: Djeca uče osnove programiranja i razvijaju IT vještine i digitalnu kreativnost na inovativan i interaktivan način, kroz pravljenje njima prilagođenog zabavnog sadržaja. Dakle, cio proces se odvija kroz pravljenje igrica, animacija, aplikacija, jednostavnih web sajtova, zatim kroz programiranje robota. Takođe, tokom časova se akcenat stavlja na razvijanju algoritamskog razmišljanja i rješavanju problema, kao i na razvijanju logičkog zaključivanja. Dakle, benefiti nisu samo upoznavanje sa tehnologijom i savladavanje IT vještina, već i razvoj logike i učenje kako pristupiti problemu u bilo kojoj sferi.

RB/BI: Na koji način su radionice osmišljene, ko su predavači i postoji li literatura koju polaznici dobijaju?

Markoč: Radionice su zamišljene kao zanimljivi časovi za djecu. Svaki kurs sadrži 15 dvočasova, plus probni čas i plus prezentacija radova pred roditeljima na kraju kursa, kada djeca dobijaju diplome.

Kada polaznici upišu kurs, dobijaju radne knjižice po kojima radimo, a predavači, naravno, prate plan nastave. Ove radne knjižice su stvarno privlačna i pažljivo osmišljena literatura, koja ne opterećuje obimnošću, ali je ilustrativna i sadrži sve bitne informacije koje dijete treba da usvoji. Svi naši predavači su prošli obuke „Kliker centra“ za određene programe i imaju iskustva u vođenju radionica. Igor Perčobić, Darko Denković i Srđan Jovanovski su predavači iz oblasti IT-a, koji vode naprednije kurseve, dok Ajla Jadadić i ja vodimo početne kurseve za najmlađe.

RB/BI: Koliko polaznika ima po grupama i koliko puta sedmično organizujete edukaciju?

Markoč: Nastava se izvodi u malim grupama od najviše osam polaznika, tako da na časovima postoji dovoljno vremena da se svakom djetetu individualno posvetimo. Čas u trajanju od sat i po se održava jednom sedmično. Smatramo da je ovo satnica koja djecu i roditelje previše ne opterećuje, jer je mnogo i školskih obaveza i drugih fakultativnih aktivnosti koje djeca pohađaju.

RB/BI: Nije prvi put da radionice ovog tipa organizujete u Baru. Kakva su iskustva, je li bilo interesovanja?

Markoč: Do sada smo realizovali jedan četvoromjesečni ciklus kurseva programiranja, koji je pohađalo 86-oro djece iz našeg grada. Iskustva su stvarno predivna, uživali smo u radu sa djecom i radovao nas je svaki njihov osmjeh i reakcija tokom usvajanja materije. Na prvom mjestu, djeci je bilo zabavno i lijepo, a onda su kroz zabavni sadržaj rado i učili. S obzirom na ovako lijepa iskustva, odlučili smo da proširimo ponudu kurseva, tako da u ovom ciklusu od septembra nudimo još pet programa.

RB/BI: Posljednjih godina ljekari, psiholozi, psihijatri, profesori, znači maltene svi koji su usmjereni na rad sa djecom, potenciraju da  školarci previše vremena provode ispred ekrana, televizora, mobilnih telefona, tableta, kompjutera. Da li Klikeru to predstavlja problem prilikom organizovanja radionica ovog tipa?

Markoč: Pa, takve navike donosi novo doba i to je nešto što roditelji teško mogu izbjeći. Naravno, djeca i treba da koriste tehnologije, ali kontrolisano i ne samo pasivno zabave radi i bez cilja. „Kliker školica programiranja“ je upravo tu da interesovanje djece za informacionim tehnologijama pametno usmjeri i kanališe u pravcu konstruktivne primjene digitalnih uređaja. Mnogi roditelji su prilikom upisa komentarisali „kad im je (misleći na svoju djecu) već telefon stalno u rukama, neka barem nešto nauče“. A „Kliker školica“ im upravo otvara vrata da savladaju osnove programiranja i da se zainteresuju za dalje usavršavanje u informacionim tehnologijama i da se kasnije, možda, čak i školuju u ovom pravcu i opredijele za neka od najplaćenijih zanimanja.

RB/BI: Do kada se zainteresovani mogu prijaviti?

Markoč: Zainteresovani se mogu prijaviti do 12. septembra, na broj telefona 069/379-258 ili putem stranica na društvenim mrežama Kliker centar Bar, ili web stranice bar.klikercentar.me

Share.

Comments are closed.