Knjiga- najbolji drug tokom pandemije

U doba pandemije knjiga je Baranima često bila najbolji prijatelj. Obišli smo tri najpopularnije knjižare u našem gradu, kako bismo saznali koji su naslovi i autori u proteklom periodu bili najtraženiji.

U knjižari „Olovka“ je zaista veliki izbor djela iz svih žanrova, a Dajana Adžić kazala nam je da su kod njih trenutno među najtraženijim knjige čiji su autori upravo Barani.

„Iz ponude bih posebno izdvojila knjige naših Barana. Veoma je tražena nova knjiga Milana Vujovića ‘Barske priče 3’, zatim Sava Markoča ‘Priče sa zapadne strane’, ‘Podrumijske priče’ Zorana Gojića, te knjiga putopisa Stefana Đukića– ‘Između polova’. Tu je, naravno i ‘Kastigulja’ Jasenke Lalović“, istakla je Adžić.

Po njenim riječima vrlo je tražena knjiga ‘Una’ Moma Kapora, ovog puta u izdanju „Lagune“, koja je nakon pet godina uspjela da otkupi autorska prava.

Među čitalačkom publikom koja knjige kupuje kod njih, popularni su akcioni i istorijski romani.

„Novi roman o Aleksandru Velikom- koju je napisao Anthony Everitt, u izdanju ‘Lagune’, je sada generalno među najprodavanijim istorijskim romanima. Imamo i interesantne romane koji se odnose na povratak u Stari svijet- ’24 h u Starom Rimu’, ’24 h u Staroj Indiji’, ’24 h u Staroj Kini’… I dalje je aktuelan roman ‘Kirka- Madlin Miler, koji je objavljen prošle godine, a kombinacija je istorijskog i mitološkog žanra“, navela je Adžić.

Traženi su i bestseleri Lusinde Rajli, Kate Morton, Elene Ferante (njen čitav serijal „Sedam sestara“) i ostali zasebni romani, od kojih je posljednji „Ljubavno pismo“. Popularna su djela Fredrika Bacman-a, koji se proslavio romanom „Čovjek po imenu Uve“, kao i svi njegovi kasniji naslovi. Iz „Olovke“ za mlade čitaoce preporučuju obnovljeno izdanje romana Cecilie Ahern– „P.S. I love you“.

„Iz oblasti psihologije u posljednje vrijeme izuzetno su tražene knjige dr Kenana Crnkića. ‘Tajna’ Ronde Bern, nikako da spadne sa prvog mjesta i najprodavanija je za poklon. Takođe su popularni i romani Robina Sharme, koji se proslavio knjigom ‘Kaluđer koji je prodao svoj Ferari’.  Sada je aktuelan njegov najnoviji naslov ‘Budni u 5’. Autor Irvin D. Jalom ne prestaje da piše vrhunske romane iz oblasti psihoterapije“, istakla je Adžić.

Od knjiga za djecu izdvaja djela izdavačke kuće „ProPolis books“ posebno autora Davida Williams-a, za čije knjige kaže da su „najzabavnije i najurnebesnije“ kao i knjige Jeronima Stiltona „Pet prijatelja“, „Dnevnik Šonjavka“, koje najmlađi čitaoci ne prestaju da traže.

U samom centru grada veliki izbor knjiga ima i „Gradska knjižara“.

„U knjižari imamo posebnu policu za naslove sa naše top liste, koju ažuriramo svakog ponedjeljka“, kazala nam je Violeta Vujačić.

Kod njih je najtraženija „Kastigulja“ kao i preostale dvije knjige iz trilogije „Brda od pelina“ Jasenke Lalović- „S one bande moje gore“ i „S ove bande moje gore“. Potom izdvaja djela Robina Sharme „Budni u 5“, „Žene koje trče s vukovima“- K. P. Estes, Moma Kapora „Una“, kao i knjige Đorđa Balaševića.

„U proteklom periodu se više čitalo i bili smo upućeniji na knjige. Prijatno sam iznenađena. Ljudi više kupuju knjige za sebe nego za poklon. Bilježimo i porast poručivanja knjiga online. Na našoj Instagram i Facebook stranici organizujemo i nagradne igre- Giveaway. Na više od tri naslova odobravamo popust od 15-20%. Imamo i članske karte za naš Klub čitalaca. Kupac koji kupi jednu knjigu izdavaštva ‘Nove knjige’, dobija na poklon karticu, postaje član i sa njom ima popust od deset posto na sve knjige, koji se vremenom može i povećati. Takođe, za članove imamo rođendanski popust od 40% na izdanja ‘Nove knjige’“, kazala je Vujačićeva.

Od interesantnih naslova za djecu iz ponude izdvaja „Sto Sizifovih pravopisnih pravila“ i „Ilustrovani bonton za najmlađe“, te „Fazone i fore“ Ljubivoja Ršumovića, „zvučne knjige“ i one predviđene za učenje kroz igru.

U knjižari „Miral“ su nam takođe rado izašli u susret. Kažu da su kod njih najtraženija djela Elene Ferante, Sidney Sheldona, Tony- ja Parsonsa… Za sve koji vole literaturu iz oblasti psihologije, tu su djela koja su napisali Erlend Lu, Irvin D. Jalom, K. P. Estes.

„Uglavnom su to autori koji se trenutno najviše traže. Onaj ko pročita, preporuči nekom drugom… Svaki od naslova pomenutih pisaca su interesantne knjige, lake za praćenje. Mješavina su drame, romantike i nekih životnih situacija“, kazala nam je Milena Milošević.

Ona naglašava da je „klasika uvijek u modi“.

„Uvijek se rado vraćamo djelima Andrića, Selimovića… Često se dešava da kad djeca imaju lektiru, roditelji dođu da kupe, pa uzmu i za sebe neku knjigu. Imamo one koji se redovno vraćaju, kupuju knjige jer uživaju u čitanju. Drago nam je da je sve više mladih, djece od 12 do 16 godina, koji odlučuju da kupe knjigu za poklon, naročito djevojčice. One vole da prenesu koji je naslov interesantan. Nadam se da će se to održati i da će u još većem obimu knjiga biti najljepši poklon“, kazala je Milošević.

I u „Miralu“ tokom pandemije bilježe veće interesovanje za knjige.

„S vremena na vrijeme treba da se, uslovno rečeno malo ‘stopiramo’ i da se vratimo primarnim stvarima. Mogu reći i da je slikanje tokom pandemije dosta popularno, i tome su se naši kupci okretali takođe, ali knjigama izuzetno. Mnogima je bila najbolji prijatelj. Dakle, vraćamo se kulturi i obrazovanju“, zaključila je Milošević u razgovoru za Radio Bar i Bar info.

Share.

Comments are closed.