Književno takmičarsko veče za mlade stvaraoce

Internacionalna kulturna asocijacija IKA, četvrti put u 25 crnogorskih opština organizuje književne takmičarske večeri  za djecu i mlade stvaraoce od 10 do 18 godina. Bar će 5. aprila biti domaćin ovog takmičenja, što je bio povod za gostovanje u programu  Radio Bara, Veljka Veljovića, osnivača i predsjednika asocijacije.

Književnik i književni kritičar Veljko Veljović ističe da je fokus organizacije na čijem je čelu afirmacija djece i mladih književnih stvaralaca, te da kroz takmičenja, ali i nedavno osnovanu fondaciju idu u pravcu ostvarenja te misije.

„Osnovali smo fondaciju, upravo da bismo prikupljali sredstva za pomoć onima koji nisu punoljetni, a žele da objave svoja mala djela. Izdavaštvo je, dakle, jedna od djelatnosti, a sve je usmjereno na djecu, istrajaćemo u tome. Trenutno smo u vrhu organizacija koje se bave afirmacijom dječjeg stvaralaštva. Oni su naša budućnost, namjera nam je da pokažemo da sistem i filantropi misle na njih“, ističe Veljović.

Književno veče koje IKA organizuje uz podršku Sekretarita za kulturu, sport i mlade Opštine Bar, biće održano u amfiteatru Srednje stručne škole, 5. aprila u 18 sati, a prijave se šalju do 2. aprila na adresu ika.crnagora@gmail.com.

„Prijava, uz lične podatke, treba da sadrži dvije autorske pjesme ili kratku priču, naziv škole, razred i ime mentora“, saopštio je u telefonskom uključenju Veljović, ohrabrujući prosvjetne radnike i roditelje djece koja pokazuju sklonosti za pisanje pjesama i priča, da ih prijave na takmičenje koje će im omogućiti da se predstave kroz javni nastup, da se druže sa vršnjacima i sa kulturom.

S obzirom da se radi o asocijaciji kulture, u narednom periodu žele da objedine više oblasti.

„Pored literarnog takmičenja, koje se uspješno realizuje u 25 crnogorskih  opština, uskoro ćemo pokrenuti i nadmetanje mladih likovnjaka. Nosiće naziv ‘Od stiha do slike’, a osnovci do IX razreda će na osnovu pjesme pisca iz opštine kojoj pripadaju, slikati, odnosno, vizuelizirati stihove. U planu je i prva predstava po motivima jedine basne u Crnoj Gori napisane u stihu, ‘Slonić Leo i BFF’, a biće realizovana u saradnji sa Pozorišnim društvom ‘Divan” iz Petnjice’”, s ponosom najavljuje Veljović.

Nedavno  je u JU Kulturni centar u Baru promovisan zbornik „Jedrenjak“  koji je publikovan zahvaljujući barskoj firmi „Paccorini“, kao i  Opštini Bar koja podržava sve projekte IKA asocijacije.

„Literarni talenat  je, u posljednje tri godine, povezao 1.200 djece u okviru nastojanja Asocijacije IKA da ih afirmiše. Hajde da istrajemo na tome da im obezbjedimo bolji ambijent za stvaralaštvo“, poručio je Veljović, izražavajući zahvalnost Radio Baru, koji s pažnjom prati  njihove aktivnosti.

Share.

Comments are closed.