Komentar naslovnih strana dnevnih novina: Darko Janković

Gost u Jutarnjem programu Radio Bara, u rubrici “Naslovna strana”, bio je Darko Janković, odbornik Pokreta Evropa sad! u lokalnom parlamentu.

Pavličić napredovala na poslu iako je uslovno kažnjena zbog falsifikovanja (Pobjeda)

U našem društvu, generalno, postoji problem sa spornim diplomama, pa ne čudi što se često interesujemo koje i kakve diplome posjeduju osobe na funkcijama posebno u zdravstvu. Radi se izuzetno izraženom problemu koji bi trebalo da bude u fokusu u narednom periodu. Konkretno, kad je o gospođi Pavličić riječ, napravljen je niz propusta. Prije desetak godina je osuđena zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave što je samo po sebi porazno, ali je još poraznije što je nakon toga nastavila da obavlja svoju veoma odgovornu funkciju. Smatram da su to slabe tačke našeg sistema. Ovo ne bi smjeli da guramo pod tepih, ne samo zbog nas, već i zbog generacija koje dolaze.

Potpisivanje sporazuma o popisu moguće danas, datum i dalje “u vazduhu” (Pobjeda)

Sam popis jeste bitan ali je još bitnije ono što dolazi nakon popisa. Pitanje je kako ćemo dobijene podatke iskoristiti, odnosno, u kakav ćemo ih kontekst smjestiti da bismo za deset godina, kad budemo sproveli naredni popis, imali kvalitetnije rezultate. Smatram da opozicija treba da bude uključena i daje podršku da proces bude transparentniji, da se otklone sve mogućnosti zloupotrebe koje bi osujetile ono što je i cilj popisa – da se podaci adekvatno iskoriste u budućnosti. Partija kojoj pripadam dobila je mandate od građana da u naredne četiri godine predvodi državu, te su nam ti podaci vrlo bitni. Vjerujem da će premijer Spajić iznaći način da se popis realizuje što prije jer je to interes svih građana bez obzira na političku pripadnost. Podaci će u nekim oblastima biti iznenađujući, možda i poražavajući ali nam je to svakako važno za ocjenu trenutnog stanja i budućeg planiranja i donošenja različitih strategija na lokalnom i nacionalnom nivou.

Janković u razgovoru sa Majom Tomović

Pukanić i Jovanović, hronologija zločina (Vijesti)

Kao društvo, imamo obavezu da novinarima obezbijedimo kvalitetne uslove za rad. O ubistvu Duška Jovanovića 7117 dana ne znamo gotovo ništa – niti ko su naručioci, niti ko su izvršioci. Članovi porodice, prijatelji i naše društvo u cjelini pitaju se kako je moguće na tako svirep način prekinuti javnu riječ, koliko god nam ona odgovarala ili ne. Slobodu govora ćemo više cijeniti i poštovati ukoliko budemo imali dobre novinare koji su u stanju da teme koje su bitne za razvoj i budućnost našeg društva stave u fokus na pravi način. Neriješen slučaj atentata na Iva Pukanića govori da i razvijenije zemlje, poput Hrvatske koja je u Evropskoj uniji, imaju sličan problem sa otkrivanjem nalogodavaca ubistva novinara.

Trećina djece živi u nemaštini (Dan)

Juče je bio Svjetski dan djeteta. Podatak da svako treće dijete u našoj zemlji živi u nemaštini, odnosno, da nema osnovne uslove za život, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Vidimo da je na sjeveru taj problem izraženiji. Na nama je da pokušamo da utičemo da se situacija u vezi sa tim promijeni. Neki od poteza koje bi vlast morala da inicira i stavi u fokus u narednom periodu su obezbjeđivanje kvalitetnijeg života mlađe populacije. Vjerujem da bi uz pomoć kvalitetne evidencije – socijalnih kartona, mogli da imamo i kvalitetniji uvid u strukturu stanovništva koje je u stanju socijalne potrebe. Moramo, dakle, kvalitetnije i pametnije kreirati politiku koja će toj populaciji biti od koristi. Imamo već obezbijeđen dodatak za svu djecu do punoljetstva i to je dobar korak i početak rješavanja poražavajuće situacije za nas, kao društvo čija trećina djece živi u siromaštvu.

Share.

Comments are closed.